A balkezesekről több legenda és tévhit kering. Most kiderül, hogy mi igaz belőlük!

1. Már a terhesség során kimutatható

Egy brit tanulmány kimutatta, hogy azok a nők fognak bal kezes gyermeket szülni, akik a terhesség ideje alatt ösztönösen többször érintik meg az arcukat bal kezükkel. Más tanulmány arra világított rá, hogy azok a babák, akiket idősebb anyák hoznak a világra, illetve a koraszülött gyermekek is nagyobb eséllyel lesznek bal kezesek.  

Forrás: Thinkstock

2. Egyre gyakoribb az ikreknél is

Az egypetéjű ikrek néha tükörképei egymásnak: például ha az egyik ikernek a jobb orcáján van egy anyajegy, addig a másiknak is egy ugyanolyan található a bal orcáján. Ez a „tükröződés” igaz lehet a bal - és a jobbkezesség esetében is. A balkezesség kétszer nagyobb eséllyel fordul elő az ikreknél.

3. Nem aktívabb a jobb agyféltekéjük

Az újzélandi Welington Egyetem igazgatója, Gina Grimshaw szerint csak egy mítosz, hogy a balkezesek a jobb agyféltekéjüket használják inkább. A jobbkezesekhez hasonlóan a balkezesek 78 százalékának ugyanúgy a bal agyféltekéje az aktívabb.

4. Hajlamosabbak a mentális betegségekre

A Yale Egyetem 2013-as tanulmánya szerint a balkezesek jobban ki vannak téve olyan pszichotikus betegségeknek, mint a skizofrénia.

Forrás: Thinkstock

5. Nem annyira befordulóak

A balkezesekről kialakult az a sztereotípia, miszerint zárkózottak és maguknak valók. Egy 2013-as kutatás során megvizsgálták ezt a feltételezést és nem találtak egyértelmű összefüggést, azonban megállapították, hogy a „kétkezesek” esetében valóban nagyobb az esélye a befelé fordulásnak.

6. Nagyobb az esélyük a mellrákra?

2007-ben megjelent jelent meg a British Journal of Cancer kutatóinak tanulmánya. Megállapították, hogy a balkezesek esetében magasabb a mellrák kockázata, különösen a menopauza után.

7. Nem valószínű, hogy többet innának, mint mások

Ahogy a balkezesség világnapja kapcsán mi is megírtuk, állítólag a balosok szeretnek inni. Ennek a kutatók is utánajártak 2011-ben, ezért 27.000 embert vizsgáltak meg. Az egyéni bevalláson alapuló tanulmányból kiderült, hogy a balkezesek valóban hajlamosabbak gyakran a pohár fenekére nézni, de ebből nem következik egyértelműen, hogy nagyobb eséllyel válnának alkoholistává.

Forrás: Thinkstock

8. Összességében nem számít, milyen kezesek vagyunk

Ronald Yeo, a Texas-Austin Egyetem kutatója szerint az érdekességeket és a tényeket összevetve eget rengető különbségek nincsenek a jobb - és balkezesek között. A személyiségüket, a szokásaikat és az identitásaikat nem befolyásolja, hogy melyik kezüket használják.