Mérgező tea receptje terjed a neten

Forrás: Wikipedia/Didier Descouens -
betegség gyógyszer életveszélyes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az interneten jelent meg a tiszafatea receptje, amit köhögés ellen javasolnak, ám felhasználása semmilyen formában nem javasolt, ugyanis életveszélyes mérgezést okozhat.

Ártalmatlan gyógyteának tűnt a filantropikum.hu blogon megjelent recept a tiszafatea elkészítéséről, azonban akadt egy nagyobb bökkenő,

a tea életveszélyes mérgezést is okozhat.

A tiszafa ugyanis súlyosan mérgező, kivéve a bogyó húsát. Az örökzöld, sötét színű levelei és élénkpiros bogyói miatt kedvelt növény ágából elég egy tizenöt centis darabka is: megrágcsálva, lenyelve már képes megölni egy embert.

Tiszafa Forrás: Wikipedia/Didier Descouens

A magköpenyt kivéve minden része erősen mérgező, még az elhervadt, lehullott, elszáradt levelek is. Lovak, szarvasmarhák és más háziállatok is haltak már bele tévedésből vagy figyelmetlenségből adódott fogyasztásába, de emberek is: a kezdeti támolygás, remegés, görcsök után hamar szívelégtelenség végez a tiszafa-fogyasztókkal. Nem véletlenül tilos játszóterek, óvodák, iskolák környékére ültetni, így ha gyermeked van, a tiszafát mindenképpen vágasd ki.

Vigyázat, veszélyes!

Fogyasztása esetén a mérgezéses tünetek – izgatottság, hányás, hasmenés – gyorsan kifejlődnek. Az idegrendszeri tünetek izomrángásokban, görcsökben, nehézlégzésben nyilvánulnak meg. Keringési és légzési zavarok is kialakulhatnak, melyek eszméletvesztéshez, és végül szívelégtelenséghez, súlyosabb esetben halálhoz vezethetnek.

A gyógyszerészek és vegyészek által írt Ködpiszkáló blog hívta fel figyelmet a súlyos hibára, írásuk megjelenése után az idézett cikkből kitörölték a receptet.

A koleszterin két oldala – őrizd meg az egészséged zab segítségével!http://www.life.hu/drlife/20160201-jo-es-rossz-koleszterin-van-kulonbseg-figyeljunk-oda-egeszsegunkre-zab-segitsegevel.htmlA médiában és a különböző kommunikációs csatornákon napi szinten hallunk a koleszterinről, mégis sokszor fogalmunk sincs róla. Az európai fő halálozási statisztikák egyik motorja is lehet, ám a legtöbbször teljesen elhanyagoljuk. Dr. LifeThinkstockA WHO globális vészhelyzetet hirdetett a Zika-vírus miatthttp://www.life.hu/drlife/20160202-a-zika-virus-miatt-globalis-veszhelyzetet-hirdetett-a-who.htmlA lépést egy független szakértőkből álló bizottság javasolta hétfőn a világszervezetnek. A bejelentés után fokozódhat a Zika-vírus terjedése elleni küzdelem. Dr. Life--Ledobták a hazai Charlie Sheen-bombát: HIV-fertőzött egy magyar celebnőhttp://www.life.hu/drlife/20160202-hiv-fertozott-egy-magyar-enekesno-lapinformaciok-szerint-rendszeresen-kezeilik.htmlMegdöbbentő hírre ébredt kedd reggel a magyar celebvilág. Lapinformációk szerint ugyanis HIV-fertőzött egy hazai híresség, akinek kilétét egyelőre nem fedték fel... Dr. LifeThinkstockMarihuánás hüvelytablettával a menstruációs görcsök ellen?http://www.life.hu/drlife/20160201-menstruacios-gorcsok-ellen-jo-a-marihuanat-is-tartalmazo-huvelytabletta.htmlKannabidiolt, kakaóvajat és a marihuána hatóanyagát, a THC-t is tartalmazza az a nemrég kifejlesztett hüvelytabletta, amely a kutatók ígérete szerint a legkíméletesebb módon segíthet leküzdeni a fájdalmas menstruációt. Dr. LifeThinkstockA csoki nemcsak hizlal, de fejfájást is okoz!http://www.life.hu/drlife/20160128-a-csoki-es-a-sajt-fejfajast-okoz-elaruljuk-miert-napi-doktor.htmlFejfájás több okból is jelentkezhet: az időjárási változások, frontok következtében, a nyaki csigolyák elváltozása, az izmok merevsége, kialvatlanság miatt, de a stressz is jól ismert hajlamosító tényező. Sokaknál a fájdalom megjelenése az étkezésekhez köthető, ezért érdemes megfigyelni, hogy mit fogyasztottunk a tünetek megjelenése előtt. Dr. LifeThinkstockJobban van Andy Vajna - Közös képet posztolt férjével Tímeahttp://www.life.hu/drlife/20160131-jobban-van-andy-vajna-posztolta-vajna-timea.htmlAndy Vajna az elmúlt időszakban többször is kórházba került kiújuló lábproblémáival, ám Timi posztja tanúsága szerint a filmproducer már jól van. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.