Rossz hír a falánk örökmozgóknak: hízásra hajlamos genetikával akkor is elhízhatnak, ha rendszeresen sportolnak. Persze, azért a mozgás nem felesleges, sőt: a heti ötszöri 30 perces testmozgás 30 százalékkal csökkenti például a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és cukorbetegség kialakulásának a veszélyét legalább 30 százalékkal.

Rengeteg előnye mellett szomorú tény, a fizikai aktivitás nem mozdítja elő a fogyást - írja a British Journal of Sports Medicine. A lap arról ír, hogy felmérések szerint a rossz táplálkozás több betegséget generál, mint a fizikai inaktivitás, az alkohol és a dohányzás együttvéve.

Forrás: Thinkstock

A folyóirat szerint hatalmas zavar van a fejekben a testmozgás és táplálkozás emberi szervezetre gyakorolt hatásáról, és egyenesen az élelmiszerlobbinak tulajdonítja annak a téves nézetnek az elterjedését, hogy az elhízás teljes mértékben a testmozgás hiányának köszönhető.

Arra is rámutattak, hogy 150 szénhidrátból származó kalória 11-szeresen megnövelte a 2. típusú cukorbetegség kialakulását, szemben azzal a 150 kalóriával, amelyet zsírból vagy fehérjéből veszünk magunkhoz

Arra a következtetésre jutottak, hogy kizárólag az étkezéssel bevitt szénhidrát korlátozása az egyetlen hatékony módszer a fogyáshoz, valamint a metabolikus szindróma és az annak talaján kialakuló cukorbetegség megelőzésére.