Egy félelem, ami idővel csak erősödik – Az életkorunktól függnek a fóbiáink?

Forrás: Dreamstime -
életkor kutatás félelem fóbia akrofóbia brit tudósok felnőttkor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tízből egy felnőtt biztos, hogy küzd valamilyen fóbiával, a legtöbbjük 15-25 év között alakul ki. A gyerekeknek is vannak félelmeik, de ezeket idővel kinövik, azonban ha valakinél állandósul a félelem, és még felnőtt korában sem múlik el, akkor már fóbiáról beszélünk. Egy újabb kutatás született a témában.

Létezik egy fóbia, az akrofóbia, azaz a magasságtól való félelem, ami tipikusan felnőttkorban alakul ki és a kor előrehaladtával egyre erősebb lesz. Amint arról Kevin Gournay, a Londoni King’s College Pszichiátriai Intézetének szakembere is beszámolt, ennek oka főként az egyensúlyérzék romlása, ami miatt az ember sebezhetőbbnek érzi magát. Az idősebbeket már sok olyan ember veszi körül, akik rájuk támaszkodnak, tőlük függnek, ami még inkább növeli bennük a félelemérzetet a saját testi épségükkel kapcsolatban, hiszen ha nekik bajuk lesz, az a szeretteikre is kihat.

Forrás: Dreamstime

Gournay professzor ugyanakkor hozzátette, hogy bár az akrofóbia idővel egyre rosszabb, a többi fóbia általában éppen fordítva működik, és minél idősebbek vagyunk, annál kevésbé jellemeznek minket. Ez azzal magyarázható, hogy ahogy öregszünk, egyre kevesebb adrenalint termelünk, így még ha félünk is valamitől, az az intenzív érzés már nincs meg bennünk, ami gyerekkorunkban még megvolt.

Ezt a teóriát egy 2014-es felmérés is alátámasztja, amelyből kiderült, hogy míg a 18-24 éveseknek 49 százaléka fél a magasságtól, a 40-59 éveseknek már 61, a 60 felettieknek pedig 64 százaléka. Ezzel szemben a póktól például a fiatal felnőtteknek 59 százaléka, a hatvanasoknak viszont már csak 32 százaléka fél, ugyanúgy, ahogy a különböző egészségfóbiák is – meglepő módon – inkább a fiatalabbakra jellemzőek.

Forrás: Dreamstime

A szakemberek szerint a fóbiák kivédésére csak ideig-óráig megoldás, ha elkerüljük azt, amitől félünk,

hosszú távon hatásosabb megoldás, ha megpróbálunk szembenézni a félelmeinkkel. Mindez azért is fontos lehet, mert egy 2012-es kutatás kimutatta, hogy azok, akik tartósan küzdenek valamilyen fóbiával, rövidebb telomerekkel rendelkeznek, ami pedig gyorsabb öregedést eredményez. Megéri hát szembeszállni a fóbiákkal, és leküzdeni a félelmünket, még ha csak apró lépésekben haladunk is, higgyük el, idővel teljesen megszabadulhatunk tőlük.

10 elképesztően furcsa fóbia

Minden fóbia alapja egy irracionális félelem valami teljesen ártalmatlan dologtól, de ki hallott már a "félek, hogy mogyoróvaj tapad a szájpadlásomhoz" rettegésről? Összeállításunkban kiválogattuk a 10 legfurcsább fóbiát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.