Annak ellenére, hogy az ember gyakran érez ellenállhatatlan vágyat, hogy pattanásait kinyomja, a dermatológusok szerint ez nem tartozik a legjobb ötletek közé, mivel általában csak ront a helyzeten.

"Jobb, ha várunk" - tanácsolja Dr. Cameron Rokhsar kozmetikai sebész jobb. A szakember szerint a pattanások három tényező miatt alakulnak ki általában: a túlzott zsírtermelődés, az elhalt bőrréteg nem megfelelő eltávolítása és a baktériumok elszaporodása okozza a problémát. Ha ilyenkor kinyomjuk a pattanást, a bőr károsodhat, fertőzés alakulhat ki és maradandó seb is kialakulhat, amit Dr. Rokhsar szerint rendkívül nehéz kezelni.

Forrás: Thinkstock

A bőr pórusai átengedik az izzadtságot és a faggyút, amely a bőr és a haj nedvességtartalmát adja, de az elhalt bőrrétegek és az összegyűlt baktérium gyakran elömítik a járatokat, és így máris kész a baj. "Ha a pórusok eltömődnek, megjelennek a mitesszerek, az aknék, a pattanások és a ciszták, attól függően, hogy mennyire súlyos a helyzet" – mondja a szakember. A pattanás fő okozója emellett a pubertással járó hormonális változások, amelyeknek következtében a bőr és a haj zsírosabbá válik.

Dr. Michelle Rodriguez dermatológus szerint nem elég külsőleg kezelni a pattanásokat, elkerülésükhöz a kiegyensúlyozott, egészséges étrendre is szükség van. A diófélék, a hüvelyesek, a hal, a vörös húsok, a gyümölcsök és a zöldségek mind segítenek abban, hogy a bőrünk szebb legyen. A gyakori tejfogyasztás kedvez a pattanások kialakulásának, de egyénfüggő, ki mire érzékeny.

"Érdemes ételnaplót vezetni, hogy az aknés bőr tulajdonosa fel tudja térképezni, milyen ételek rontanak bőre állapotán" – mondja Dr. Rodriguez. Emellett nem érdemes a bőrt dörzsölni, nyomkodni és túlzásba vinni a tisztítását. "Hasznos, ha nem használunk túl sok terméket, és kerüljük a bőr kiszáradását" – teszi hozzá.