Elkészítette a legújabb magyar táplálkozási ajánlást a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ). Most kiderül, miből mennyit érdemes fogyasztanunk.

A most kialakított javaslat az 1987-ben kidolgozott táplálkozási ajánlás 12 pontját váltja fel, és a legfrissebb nemzetközi tudományos eredmények és jogszabályok mellett a hazai táplálkozási szokásokat és ízlést is figyelembe veszi - áll a közleményben.

Forrás: Dreamstime

Naponta legalább egyszer kell fogyasztani teljes értékű vagy teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, négyszer zöldséget vagy gyümölcsöt, és ebből legalább egyszer nyersen. Mindennap fogyasztani kell tejet és tejterméket, ez utóbbiból viszont zsírszegényt. Az ajánlás legalább heti egyszer javasolja - igazodva a hazai szokásokhoz - a halfogyasztást, ugyanakkor a belsőségek (például a máj) fogyasztását korlátozza heti egy alkalomra.
A legfontosabb élelmiszerek esetében az adagokra, illetve az adagok egyenértékére is információt ad. További részletek a Szívderítő.hu cikkében!