A komplex orvosi berendezés leállt műtét közben egy víruskereső szoftver miatt. Szerencsére egészségügyi kockázat nélkül folytatni tudták a beavatkozást.

Minden gép összeomolhat, nincs ez másként az orvosi célra gyártott berendezéseknél sem. A Merge nevű vállalat rengeteg egészségügyben használt gépet készít, ám az egyik általuk gyártott berendezés éppen egy katéteres szívműtét közben állt le teljesen. 

Képünk illusztrációForrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

Ezek a gépek két modulból állnak. Az egyik a tényleges orvosi eszköz, amely a katéterrel összeköttetésben figyeli a beteg fontos paramétereit, a másik pedig továbbítja az adatokat az orvosok számítógépére. Egy ilyen géppel adódott probléma még 2016 februárjában.A szívműtét kellős közepén a gép teljesen elsötétült, és öt percbe telt, mire az orvosok újra tudták indítani. Csak a szerencsének köszönhető, hogy éppen olyan műtéti fázisban történt, amikor a betegnek nem lett semmi baja. Ilyenkor természetesen vizsgálatot indítanak, és kiderült, hogy nem is az orvosi eszközzel volt probléma, hanem a doktorok számítógépével.

Képünk illusztrációForrás: AFP/RIA Novosti/Igor Zarembo

A rajtuk futó antivírusprogram ugyanis úgy volt beállítva, hogy óránként futtasson le keresést, és ennek éppen a beavatkozás közben érkezett el az ideje. Emiatt állt le a hozzáférés a kulcsfontosságú adatokhoz a műtét alatt - írja a Softpedia.