A hialuronsav sokaknak ismerősen csenghet, akik már elmerültek a kortalan szépség témájában. A név egy kozmetikai hatóanyagot takar, amely szöveteink nélkülözhetetlen alkotóeleme. Mégis, mikortól használjunk hialuronsavat, és kiknek javasolt?

A hialuronsav a szöveteink (csont, porc, bőr, izom) rugalmasságáért, vízfelvevő és folyadékmegőrző képességéért felelős fehérje. Az újszülöttek szervezetében található meg legnagyobb mennyiségben, majd a kollagénhez hasonlóan a húszas éveinkben csökken a termelődése. Ennek jelei könnyen észrevehetők: ráncok, bőrmegereszkedés, ízületi fájdalmak, lassabb mozgás formájában jelentkeznek.

Az örök fiatalság nyomábanForrás: Dreamstime

A folyamatot megfelelő étkezéssel és életmóddal persze késleltethetjük, valamelyest vissza is fordíthatjuk. A negyvenéves kor vízválasztó ebből a szempontból, a sav termelődése ekkor a felére csökken, hatvanéves korra pedig az eredeti mennyiség csupán 10 százaléka marad meg a szervezetünkben. Fontos megjegyezni, hogy a genetika is befolyásolja, milyen mértékben található meg a szervezetben.

Tudtad?
A magnézium a hialuronsav-termelés egyik befolyásoló tényezője. Ha előbbiből hiányt szenved a tested, akkor utóbbiból sem áll rendelkezésre a szervezeted számára kellő mennyiség.

A hialuronsav természetes állapotában minden élő szervezetben megtalálható, és egyike azon kevés anyagoknak, amelyek szerkezete minden élő szervezetben azonos. Elsődleges feladata a porcok védelme: védi a külső fizikai behatásoktól, a krónikus gyulladásoktól, és segíti a károsodott szövetek gyógyulását.

Forrás: Dreamstime

Antioxidánsként az immunrendszer működésében is fontos szerepe van, csökkenti a bakteriális fertőzések negatív hatásait, de az izmok növekedéséért is felelős.

A hialuronsav pótlásával könnyedén visszahozhatjuk fiatalkori szépségünket. A kozmetikai ipar már korábban felfedezte a szert és benne rejlő erőt, eleinte állati szövetekből vonták ki (a kollagénhez hasonlóan), mostanra már természetes alapú, biológiailag lebomló, gélszerű anyag formájában juttatható a szervezetbe. 

Porckopásra is csodaszer?
Egy időben a csapból is az folyt, hogy ha porcproblémád van, akkor szedj hialuronsavat. De valóban segít? A szakértő elmondja.

Támogatott tartalom