Egy kutatás során kiderült, hogy az orvosok által felírt antidepresszánsok 45 százalékát teljesen másra is adhatnák a hozzáértők, mint amire valójában szánják. Emellett sok laikus azzal sincs tisztában, hogy pontosan milyen tünetek esetében lehetne még alternatíva a gyógyszer. 

1. Szorongás

Egyes antidepresszánsok elfogadottak, ha a szorongásos zavarok kezeléséről esik szó. Sőt, a kutatások szerint az előírt antidepresszánsok az esetek 18,5 százalékában valóban segítettek a szorongás oldásában.

2. Álmatlanság

A gyógyszerek mintegy 10 százaléka az álmatlanság kezelésére van kitalálva, hiszen a depresszió kialakulásáért nagymértékben ez is felel.  Az elegendő alvásnak több egészségi előnye is van, korábbi cikkünkben ezekről írtunk. 

Forrás: Giphy

3. Fájdalom

A Mayo-klinika kutatói rájöttek arra, hogy egyes antidepresszánsok nem csak a krónikus fájdalmat kezelik átmenetileg, de hosszabb távon képesek is enyhíteni egyes tüneteket.

4. Pánikbetegségek

Hallottál már a trendi nyavalyáról, a sokakat érintő problémáról? Az antidepresszánsok a pánikbetegség egyes tüneteit – köztük a tériszonyt, a szociális fóbiát, a remegést és a szorongást – is képesek enyhíteni. 

Forrás: Dreamstime

5. Migrén

A migrén az a fajta súlyos fejfájás, amelyet hányinger, hányás és szédülés kísérhet. Egyes szakértők szerint az antidepresszánsok alkalmazhatók ebben az esetben is, hiszen az agyra olyan hatással bírnak, hogy akár megelőzésképpen is funkcionálnak. 

+1 Menopauza 

A készítmény olyan vazomotoros tünetekkor is segíthet, mint a menopauza idején fellépő hőhullámok vagy az éjszakai izzadás. Egy 2014-es kutatás szerint az antidepresszánsok sokkal hatékonyabbak voltak a tünetek enyhítését illetően, mint egyes placebó termékek.