Magyarországon évente közel 50 ezer rákos megbetegedést diagnosztizálnak, és csaknem 31 ezren halnak meg valamely daganattípus miatt. Az egyes daganatos megbetegedések kezelésében áttörést hozhatnak az új immunonkológiai terápiák, amelyek a szervezet immunrendszerének folyamatos erősítésén alapszanak.

Az immunonkológiai terápiát napjainkban még csak a gyógykezelések 3 százalékában alkalmaznak, az orvosok azonban bizakodóak. A szakemberek elképzelhetőnek tartják, hogy tíz év múlva már az onkológiai kezelések közel 60 százaléka ezen az új, hosszú távú minőségi túlélési lehetőséget biztosító kezeléseken alapul majd.

Forrás: Dreamstime

A kutatók több évtizede, világszerte végeznek vizsgálatokat, hogy megismerjék, milyen szerepet játszik az immunrendszer a rákos megbetegedések elleni küzdelemben. Az immunterápia olyan egyedi megközelítése a rákos megbetegedések kezelésének, amely

a szervezet immunrendszerét használja fel a rák leküzdésére.

A terápia alapja az a felismerés, miszerint minden emberi szervezetben vannak ráksejtek, de ideális esetben az immunrendszer ezeket felismeri, és el is pusztítja. A betegség akkor üti fel a fejét, amikor a daganatos sejtek elrejtőznek az immunrendszer elől. Az immunonkológiai kezelések kiiktatják a gátló receptorokat, a gyógyszer hatására pedig beindul a szervezet immunválasza" – hangsúlyozza dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának megbízott igazgatója. Bár az immunterápia más gondolkodásmódot igényel az orvosoktól, és eltér az eddig ismert terápiáktól, (sugárkezelés, kemoterápia vagy műtéti beavatkozások) a szakemberek szerint

paradigmaváltást eredményezhet rák kezelésének területén.

Forrás: Dreamstime

Rák, a még mindig nehezen legyőzhető betegség
A világ országait tekintve Magyarország az elsők között helyezkedik el a daganatos halálozások ranglistájában. A rákos megbetegedések közül a tüdőrák a leggyakoribb és legveszélyesebb daganattípus, amely világviszonylatban mintegy 1,8 millió emberéletet követel, és az összes daganatos halálozás 18%-át teszi ki. 

Elszomorító az adat, hogy a férfiak esetében a tüdőrák okozta halálozásban hazánk világesőnek számít. Magyarországon évente 10 ezer feletti új tüdőrákos megbetegedést diagnosztizálnak, miközben 8 ezer beteget veszítünk el  – hívta fel a figyelmet az ASCO, az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság Kongresszusa alkalmából tartott budapesti bejelentkezésében dr. Ostoros Gyula, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

Forrás: Dreamstime
Lehet, hogy gyógyítható lesz a leghalálosabb rákfajta
A legtöbben néhány hét vagy hónap alatt halnak meg hasnyálmirigyrákban, ugyanis a tünetek egészen addig nem jelentkeznek, míg a betegség a előrehaladott stádiumba lép. A tudósok tavaly kivételes eredményeket értek el az úgynevezett platinaalapú terápiával a leghalálosabbnak vélt rákfajta kezelésében - a Life.hu cikkéért kattints ide!

Hatékony lépésekkel előre a rákkezelésben
Az onko-pulmonológus szakorvos szerint a legújabb gyógyszerfejlesztési eredményeknek köszönhetően egyes rákbetegségek esetében biztosítottá válhat a betegek hosszú távú, minőségi túlélési lehetősége. Az immunterápiás kezelésekkel egyelőre a melanoma (bőrrák), tüdőrák és a veserák területén értek el kimagasló eredményeket a szakemberek, de jelenleg is a rákos megbetegedések több mint húsz területén zajlanak ígéretes kutatások.