Egy egész életen át tartó tanulás, hogy megismerjük és elfogadjuk önmagunkat. Mindez elkerülhetetlen ahhoz, hogy békében legyünk saját magunkkal és a minket körülvevő világgal. Úgy érzed, hiányzik valami az életedből? Változtatnál, de nem tudod, hol kezdd? Összegyűjtöttünk néhány apróságot, amelyek segíthetnek abban, hogy rálelj a belső békédre, és harmóniába kerülj önmagaddal.

Tanulj meg elfogadni!

Hozzá kell szoknod ahhoz, hogy bizonyos dolgok menetét nem tudod befolyásolni. Ezek nem tartoznak a te hatáskörödbe. Sokan rengeteg időt és energiát fecsérelnek el, mert nem látják be, hogy nem tudnak mindent megváltoztatni. A ráfordított stresszel és a szorongással nem oldódik meg semmi – valójában csak a saját energiáidat csapolod le.

Forrás: Dreamstime

Miért érdekel, hogy mit gondolnak rólad azok az emberek, akiknek a véleménye valójában nem is számít neked igazán? Miért gyötröd magad még mindig, amikor sokadszor sem sikerül valami? Engedd el, és hagyd, hogy a maguk útján haladjanak tovább a dolgok. Az elfogadás művészete rengeteg tehertől szabadíthat meg téged, ezért érdemes beépítened a mindennapok gyakorlatába.

Meditálj!

Rohanó tempó, felgyorsult világ és vele együtt totális káosz a fejedben – ismerős? Nincs semmi meglepő abban, ha a nap végére úgy érzed, szétrobban a fejed a rengeteg ingertől, ami a nap folyamán ért téged. A meditáció éppen ebben segít. Napi 20 perc, és teljesen megváltozik az életed. Nagyszerűsége egyszerűségében rejlik: keress egy csendes zugot, dőlj hátra, csukd be a szemed, és csendesítsd el elmédet, tisztítsd meg a gondolataidtól! Ha problémád van az elcsendesüléssel, hallgass relaxációs zenét vagy vezetett meditációs hanganyagokat.

Irány a természet!

Az egyik legegyszerűbb módja, hogy kiszakadj a hétköznapok daráló mókuskerekéből, ha magad mögött hagyod a négy falat, és vele együtt az ottani problémáidat. Egyrészt a jó levegő és a természet közelsége nyugtató hatással van rád, másrészt ha eltávolodsz a gondoktól, teljesen más szemszögből tudod nézni őket – ez hozzásegíthet téged a megoldáshoz. 

Forrás: giphy.com

Szakíts időt egy kiadós sétára, menj el túrázni egy közeli erdőbe, vagy csak ajándékozd meg magadat a parkban ücsörgéssel, és meglátod, teljesen kicserélődsz.

Ne hagyj fel a tanulással!

A jó pap holtig tanul – tartja a mondás. Nem azt mondjuk, hogy legyél diplomagyűjtő, hanem inkább próbálj meg úgy tekinteni az életedre, mint egy véget nem érő tanulásra. Ahhoz, hogy rátalálj a belső békédre, hogy közelebb kerülj magadhoz, rengeteget kell fejlődnöd, és sokat kell még tanulnod a téged körülvevő világról – ez kortól, nemtől, tapasztalattól és mindentől független. Élvezd az utat, ahogy azzá válsz, amivé és akivé lenni akarsz.

Forrás: Dreamstime

Élj a pillanatban!

Tedd a szívedre a kezedet, és felelj őszintén: az időd nagy részében te is sokat rágódsz a régmúlt eseményein, és téged is olykor frusztrálnak a jövő eseményei? Ez természetes, ám tudatos gondolatokkal és módszerekkel megtanulhatod, hogyan tudsz végre a jelen pillanatban élni. Miért rágódnál olyasmin, ami már megtörtént, és olyanon, ami még sem történt? A harmónia nem itt kezdődik, hanem a jelenedben. Tereld tudatosan a gondolataidat: vedd észre, hogy süt a nap, adj hálát, hogy egészséges vagy, becsüld meg azokat, akik körülvesznek és szeretnek téged.