A köztudatban régóta élő mítoszok egyikét döntötte meg az Oxford Egyetem antropológusa, dr. Alexandra Alvergne, amikor arról írt, hogy miért hangolódik össze azoknak a nőknek a menstruációs ciklusa, akik huzamosabb időt töltenek egymás társaságában.

A lánykollégiumokban, vagy éppen a hosszasan együtt nyaraló lányok körében gyakran terjed a fenti nézet, sőt még tudományos magyarázat is született rá, miszerint mindennek evolúciós oka van.

Forrás: Dreamstime

Ha ugyanis az egy közösségbe tartozó nők egyszerre lépnek a termékeny időszakukba, akkor a domináns hím számára ez megnehezíti annak lehetőségét, hogy ő legyen a közösségben az egyetlen férfi, aki megtermékenyíti a nőket. Mindeközben a fejtegetések szerint a sikeres szaporodás esélyét is maximalizálja az összehangolt ciklus.

Dr. Alvergne antropológus azonban mindezt megcáfolja a The Conversation című lap hasábjain, ahol arra is kitér, honnan eredhet egyáltalán ez a véleménye szerint teljesen téves gondolat.

Tudomány vagy csak legenda?

Mint azt a szakember kifejtette, még 1971-ben készült egy tanulmány, amely során 135 kollégista lányt kísértek figyelemmel Amerikában, akik egy-, illetve kétágyas szobákban laktak együtt. A megfigyelések azt mutatták, hogy a szobatársak, illetve a legjobb barátnők ciklusa egy idő után kezdett összehangolódni.

Forrás: Dreamstime

Azóta több hasonló jellegű vizsgálat is született, amelyek hol megerősítették, hol megcáfolták a fenti kísérlet eredményeit, ám összességében az derült ki, hogy ha valóban egyszerre vagy közel egy időben kezd is menstruálni két közeli barátnő, annak a véletlenen kívül semmi más oka nincs.

Nincs bizonyíték rá

Az 1971-ben készült kutatás ugyanis több ponton is megbukik. Elsősorban a módszertani okok miatt kritizálták, illetve később egyetlen tanulmány sem tudta megismételni az itt közölt korábbi megállapításokat. Ráadásul matematikai elemzések szerint bizonyos fokú egyidejűség teljesen valószínű a nők menstruációs ciklusában.

Forrás: Dreamstime

Később született egy alaposabb kutatás is, amely arra világított rá, hogy a menstruációs ciklust számos körülmény befolyásolhatja, például egy vetélés, az étrend, vagy éppen az, hogy ki mekkora pszichés stressz alatt áll. Az azonban, hogy a szempont az lenne, kik mennyi időt töltenek együtt, mindenképpen csak egy városi legenda marad.

Így hat rád a menstruáció
Felpüffedt, vizesedő végtagok, ingerültség, görcsök és fejfájás. Ezek a tünetek egyértelműen tetten érhetőek a menstruáció alatt. De mi történik ezeken túl a szervezetben? A Life.hu cikkéért kattints ide!