Hány éves a bőröd? Ez az egyszerű teszt megmondja

Forrás: Dreamstime -
életkor bőr öregedés fiatalosság teszt károsító biológiai kor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vajon annyi idős a bőröd, mint te? Egy nagyon gyors teszttel könnyedén megállapíthatod a valódi életkorát. Az eredmény miatt pedig ne aggódj: ha megfogadod az alábbi tippeket, biztosan sokáig tündökölhetsz még vele.

Napozás, dohányzás és kevés alvás – jól tudjuk, hogy ezek mind hozzátesznek ahhoz, hogy sokkal idősebbnek nézz ki a valódi életkorodnál, hála köztudottan bőrkárosító hatásaiknak. De vajon a te bőröd életkora ugyanannyi-e, mint a sajátod?

Forrás: Dreamstime

Elsőként a Metro brit napilap közölte Dr. Alexis Abramson bőrtesztjét, amely az előbb feltett kérdést igyekszik megválaszolni. A szakértő szerint ugyanis

a bőr 45 éves kor felett kezd látványosan veszíteni rugalmasságából,

ám a bőrkárosító szokások miatt akár már hamarabb is.

A teszt

Semmi más nem szükséges hozzá, mint a hüvelyk- és mutatóujjad. Nyomd össze és tarts a bőrödet köztük 5 másodpercig, majd engedd el, számold a másodperceket, mennyi idő alatt nyeri vissza eredeti formáját. Minél kevesebb idő szükséges hozzá, annál fiatalabb a bőröd „funkcionális” élettartama.

Ha 1-2 másodperc: 30 alatti

Ha 3-4 másodperc: 30-44 év

Ha 5-9 másodperc: 45-50 év

Ha 10 másodpercnél több: 60 feletti

Ne parázz!

Dr. Abramson szerint nem kell kétségbeesni akkor sem, ha a teszt szerint a bőröd életkora több, mint a te valódi éveidnek száma. Különben is tudvalevő, hogy a stressz és az aggodalom a bőrön is nyomot hagy.

Néhány életmódbeli változtatással ugyanis akár még vissza is lehet fordítani az öregedést.

Az első és legfontosabb: az étkezés

A szakértő szerint az első és legfontosabb, hogy csökkentsd a cukorbevitelt: ez nem érheti el a teljes napi kalóriabeviteled 10%-át. És igen, ebben a fruktóz, vagyis a gyümölcscukor is benne van: egy nap nem ajánlatos két adag gyümölcsnél többet fogyasztanod.

Forrás: Dreamstime

A cukor csökkentésével egyenes arányban emelni kell az antioxidánsok adagját,

tehát minél több olyan élelmiszert kell enned, amely tele van ezzel a bőrfiatalító molekulával, mint a paradicsom, a dió és a piros paprika. Egy kiegyensúlyozott, egészséges étrend csodákat tehet a bőröddel.

Védd a bőröd!

A napsugárzás bőröregítő hatását bizonyára már nem kell bemutatni senkinek sem – erről bővebben korábban itt írtunk. Ám ennek ellenére sem kell lemondanod a napozásról, a lényeg, hogy okosan csináld!

Használj naptejet, fényvédő krémet, még ha nem is a vízparton, hanem csak a városban akad valami dolgod.

A bőröd később meghálálja.

Száműzd a káros szokásokat!

Az első számú ellenség egyértelműen a dohányzás és az alkoholfogyasztás, hiszen mindezek hozzájárulnak a bőr idő előtti öregedéséhez. Redukáld le a napi alkoholadagodat, a cigarettáról való leszokás hatékony és bevált módszereiről pedig korábban itt írtunk bővebben.

Amit hagysz a vécében, olyan az egészségedhttp://www.life.hu/drlife/20160802-a-szekleted-es-a-vizeleted-szine-allaga-es-szaga-az-egeszsegi-allapotodrol-arulkodik.htmlTudtad, hogy a cékla, a mesterséges színezékek és némelyik gyógyszer akár pirosra is színezheti a vizeletet? És hogy a zöld árnyalatú székletet bizonyos élelmiszerek és italok okozzák, míg a fekete a dehidratáltságról árulkodhat? A The Conversation című szaklapban megjelent írás remekül összefoglalja, mikor mire gyanakodhatsz, ha furcsa állagú, színű vagy szagú végtermékekkel találod magad szemben vécézés után. Dr. LifeOrigoNem a Zika jelenti a legnagyobb veszélyt az olimpiára látogatók számárahttp://www.life.hu/drlife/20160808-a-rioi-olimpia-legnagyobb-egeszsegugyi-veszelyei-a-zika-virus-a-kozbiztonsag-es-a-betegsegek.htmlA riói olimpia kezdete óta másról sem lehet hallani, mint a Zika-vírus rohamos terjedéséről és veszélyes szövődményeiről. Mindeközben a világ 206 országából az erre az időszakra Rio de Janeiróba utazó közel félmillió turista ennél jóval több kockázatnak van kitéve. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat. Dr. LifeOrigoA világ legbizarrabb betegségeihttp://www.life.hu/drlife/20160726-a-vilag-legfurcsabb-es-legbizarrabb-betegsegei.htmlFaember, farkasember és kőember – nem, nem egy népszerű science fiction történet szereplőit soroljuk, hanem néhányat a világ nagyon furcsa rendellenességei közül, amelyekről egyelőre az orvostudomány is keveset tud, a diagnózisuk bonyolult, viszont csak ritkán fordulnak elő. Dr. Life--Sztárok, akik megküzdöttek a hepatitisvírussalhttp://www.life.hu/drlife/20160725-hepatitis-virussal-megkuzdo-sztarok-koztuk-pamela-anderson-keith-richards-steven-tyler.htmlAz Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére július 28-a hepatitis világnapja, amely azért jött létre, hogy felhívják a figyelmet ennek a veszélyes vírusos megbetegedésnek a létezésére, megelőzésére és a gyógyulási lehetőségekre. A Life.hu ennek alkalmából összegyűjtötte azokat a hírességeket, akiknél annak idején diagnosztizálták a vírust. Dr. LifeOrigoA Pszichológus Pasi: tényleg verseny lenne a szépség?http://www.life.hu/drlife/20160721-a-pszichologus-pasi-a-szepsegversenyekrol.htmlTúl vagyunk a Miss Hungary döntőjén, illetve még néhány hónap, és kezdetét veszi majd a Miss Universe szépségverseny is. De vajon mi a céljuk ezeknek a megmérettetéseknek, hogyan hatnak ránk, és mit gondol róluk a pszichológus, aki nem mellesleg pasiszemmel nézi mindezt? Most kiderül. Dr. Life--Minek kerüljek ciki helyzetbe, amikor az internet is tudja a választ?http://www.life.hu/drlife/20160720-az-internet-konfliktust-okozhat-a-csaladi-eletben-szulo-es-gyerek-kozott.htmlA kínos helyzetek elkerülése végett a gyerekek inkább a világhálóról tájékozódnak az őket érdeklő témákról, kérdésekről, semmint a szüleiktől. Ám nem csupán emiatt törhet ki veszekedés a családban – derül ki egy nemrég készült felmérésből. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.