Vajon annyi idős a bőröd, mint te? Egy nagyon gyors teszttel könnyedén megállapíthatod a valódi életkorát. Az eredmény miatt pedig ne aggódj: ha megfogadod az alábbi tippeket, biztosan sokáig tündökölhetsz még vele.

Napozás, dohányzás és kevés alvás – jól tudjuk, hogy ezek mind hozzátesznek ahhoz, hogy sokkal idősebbnek nézz ki a valódi életkorodnál, hála köztudottan bőrkárosító hatásaiknak. De vajon a te bőröd életkora ugyanannyi-e, mint a sajátod?  

Forrás: Dreamstime

Elsőként a Metro brit napilap közölte Dr. Alexis Abramson bőrtesztjét, amely az előbb feltett kérdést igyekszik megválaszolni. A szakértő szerint ugyanis a bőr 45 éves kor felett kezd látványosan veszíteni rugalmasságából, ám a bőrkárosító szokások miatt akár már hamarabb is.

A teszt

Semmi más nem szükséges hozzá, mint a hüvelyk- és mutatóujjad. Nyomd össze és tarts a bőrödet köztük 5 másodpercig, majd engedd el, számold a másodperceket, mennyi idő alatt nyeri vissza eredeti formáját. Minél kevesebb idő szükséges hozzá, annál fiatalabb a bőröd „funkcionális” élettartama.

Ha 1-2 másodperc: 30 alatti

Ha 3-4 másodperc: 30-44 év

Ha 5-9 másodperc: 45-50 év

Ha 10 másodpercnél több: 60 feletti

Ne parázz!

Dr. Abramson szerint nem kell kétségbeesni akkor sem, ha a teszt szerint a bőröd életkora több, mint a te valódi éveidnek száma. Különben is tudvalevő, hogy a stressz és az aggodalom a bőrön is nyomot hagy.Néhány életmódbeli változtatással ugyanis akár még vissza is lehet fordítani az öregedést.

Az első és legfontosabb: az étkezés

A szakértő szerint az első és legfontosabb, hogy csökkentsd a cukorbevitelt: ez nem érheti el a teljes napi kalóriabeviteled 10%-át. És igen, ebben a fruktóz, vagyis a gyümölcscukor is benne van: egy nap nem ajánlatos két adag gyümölcsnél többet fogyasztanod.

Forrás: Dreamstime

A cukor csökkentésével egyenes arányban emelni kell az antioxidánsok adagját, tehát minél több olyan élelmiszert kell enned, amely tele van ezzel a bőrfiatalító molekulával, mint a paradicsom, a dió és a piros paprika. Egy kiegyensúlyozott, egészséges étrend csodákat tehet a bőröddel.

Védd a bőröd!

A napsugárzás bőröregítő hatását bizonyára már nem kell bemutatni senkinek sem – erről bővebben korábban itt írtunk. Ám ennek ellenére sem kell lemondanod a napozásról, a lényeg, hogy okosan csináld! Használj naptejet, fényvédő krémet, még ha nem is a vízparton, hanem csak a városban akad valami dolgod. A bőröd később meghálálja.

Száműzd a káros szokásokat!

Az első számú ellenség egyértelműen a dohányzás és az alkoholfogyasztás, hiszen mindezek hozzájárulnak a bőr idő előtti öregedéséhez. Redukáld le a napi alkoholadagodat, a cigarettáról való leszokás hatékony és bevált módszereiről pedig korábban itt írtunk bővebben.