A meztelenül alvásnál egészségesebb dolog nem is történhet a szervezeteddel

Forrás: Dreamstime -
meztelenség fogyás párkapcsolat spermium pucér pizsama gombás fertőzés alvás éjszaka kötődés kalória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szakértők szerint csak jót tesz nekünk az, ha ruha nélkül bújunk ágyba: alacsonyan tartja a testhőmérsékletet, ezáltal pedig aktiválja a jó zsírok kalóriaégető funkcióját, maximalizálja a férfiak spermaszámát, illetve segít a hölgyeknek a gombás fertőzések megelőzésében. És ez még nem minden!

Annak idején már Marilyn Monroe is megmondta, hogy az alváshoz nem kell más, csak néhány csepp parfüm – és kész is. Egy nemrég megjelent kutatás nagyon is igazat ad az egykori szexszimbólumnak: a Seeker-com-on megjelent cikk szerint nem is történhet egészségesebb a testeddel, mint ha ruha nélkül bújsz ágyba.

Tudtad?

Az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány (National Sleep Foundation) által kezdeményezett közvélemény-kutatás szerint az amerikaiaknak mindössze 12%-a alszik meztelenül, pedig a kutatók és az orvosok is erősen ajánlják.

Forrás: Dreamstime

A pihentető alvás elengedhetetlen feltétele annak, hogy egészségesek maradjunk. Ahhoz, hogy az éjszakai pihenés után valóban frissen és üdén ébredjünk, az emberi szervezetnek le kell hűlnie az alváshoz:

kutatók szerint legalább fél fokkal le kell esnie a testhőmérsékletünknek ahhoz, hogy álomra tudjunk szenderülni.

Mindezt a természet is támogatja: az emberi szervezet pont úgy lett kitalálva, hogy alvás közben csökken a hőmérséklete, és ez határozza meg azt, hogy mikor áll készen arra, hogy elaludjon, és mikor van itt az ideje annak, hogy felébredjen. Egy tanulmány szerint

már a legkisebb hőmérsékletcsökkenés is jó hatással van az alvás minőségére, ám ha ez nem következik be, úgy az agy felébreszti a testet,

hogy kiderüljön, mi akadályozza az elalvást – így zavarhatja meg a legmélyebb álmunkat is.

Forrás: Dreamstime

Valóban fogyhatsz, ha pucéran alszol

Ha tehát ruha nélkül bújunk a paplan alá, az alacsony testhőmérsékletünknek hála jobban alszunk. Ám nem csupán ezért éri meg hűvösebben tartani a testünket:

az alacsony testhőmérséklet szabályozza a barna zsírszövetet, amelyet a köznyelv „jó zsírként" ismer.

Ennek hatására a test az éjszaka folyamán elégeti a felesleges kalóriákat, hogy hőt termeljen.

Mindezeken felül csökkenti a szervezet kortizolszintjét, és fokozza a növekedési hormon termelődését, ezáltal segít csökkenteni a derékméretedet is – olvasható a Men's Health magazinban. Ha azonban emelkedik a testhőmérséklet, és emiatt felébredsz az éjszaka közepén, úgy a tested automatikusan több kortizolt termel, emiatt pedig megnövekedhet az étvágyad másnap.

Forrás: Dreamstime

A nők számára különösen fontos

A különféle gombás fertőzések táptalaját képezik a meleg, nedves bőrfelületek.

Sajnos a vastag pizsama és a meleg takaró kombinációja éppen ennek a kialakulásának kedvez, ami a hölgyek intim egészségére nézve nincs jó hatással.

Dr. Alyssa Dweck, a New York-i Icahn School of Medicine professzora szerint ráadásul mindezt tetézi, hogy a nők általában egész nap szoros, nehezen szellőző, vastag anyagból készült ruhadarabokat viselnek, amely alatt szinte egyáltalán nem szellőzik megfelelően az altestük, ez pedig hosszú távon izzadást és hüvelyirritációt okozhat.

Gyereket szeretnétek? Vetkőzzetek!

A meztelen alvás a spermiumok minőségére is hatással van. A titok a herezacskók hőmérsékletében rejlik:

a 35 foknál melegebb herékben ugyanis rosszabb minőségű spermák termelődnek.

A meztelenség ráadásul a párkapcsolatnak is jót tesz. A fedetlen bőrfelületek érintkezése beindítja az oxitocin nevű „szerelemhormon" termelődését az agyban, ami növeli az egymás iránti bizalmat, és elősegíti a két fél közötti kötődés megerősödését. Mindezeken felül ez a típusú érintkezés jó hatással van az immunrendszerre, szabályozza a kortizol szintjét, és még a vérnyomás csökkentésében is segít.

Te hogyan szoktál aludni?

Hogyan ne kerekedj ki az olimpia ideje alatt? Ezekre figyelj szurkolás közbenhttp://www.life.hu/drlife/20160810-az-olimpia-es-a-szurkolas-alatt-ezeket-edd-es-idd-hogy-egeszseges-maradj.htmlA fociláz után most az olimpiai játékok szögezik a tévé képernyője elé a szurkolókat, akik evés, ivás és nassolgatás közben élvezik az izgalmas sportközvetítéseket. Hogy ne a derékméreted és általa majd az egészséged bánja mindezt, mutatunk néhány tippet arra, mivel csillapítsd étvágyadat és szomjadat szurkolás közben. Dr. Life--Migrén, mellrák és depresszió – Milyen betegségeket örökölhet a nő?http://www.life.hu/drlife/20160816-milyen-betegsegeket-orokolhet-a-no-az-edesanyjatol.htmlKorábban azt gondolták, hogy az étrend, különösen a sok hús fogyasztása nagyobb befolyással bír, mint a genetika, egy nemrég készült kutatás szerint egy lány esetében a menstruáció kezdete nagyban függ attól, mikor jött meg az édesanyja első menzesze. Dr. LifeOrigoMiért van női orgazmus?http://www.life.hu/drlife/20160809-a-noi-orgazmus-jelentosege-evolucios-es-pszichologiai-szempontbol.htmlEgy emlősökön végzett friss kutatás eredménye szerint a női orgazmus nem csupán egy kellemes „mellékhatása” a szexnek: ez az örömteli evolúciós mellékhatás nagy valószínűséggel az ovulációt segítette. Ám nem csupán biológiai szemszögből fontos része az életnek a hölgyek élvezete – erről beszélgettünk Hevesi Kriszta szexuálpszichológussal. Dr. LifeOrigoVédi az anyát és a babát is: ezért fontos a szoptatáshttp://www.life.hu/drlife/20160803-a-szoptatas-fontos-az-anya-es-a-kisbaba-egeszsege-miatt-is.htmlAz édesanyának és a babának is egyaránt fontos az anyatejes táplálás: általa nem csupán egészségesebbek lesznek a gyermekek, hanem az immunrendszerük is erősödik, elkerülhetik a cukorbetegséget, és egyes kutatások szerint az IQ-juk is magasabb lesz, míg az anyukákat többek között a mellrák kialakulása ellen védi, ha szoptatják kisbabájukat. Dr. LifeOrigoHa rossz a lehelet - Mi okozza, és hogyan szabadulhatsz meg tőle?http://www.life.hu/drlife/20160802-mi-okozza-a-rossz-leheletet.htmlFelmérések igazolják, hogy tízből kilenc embert aggaszt a kellemetlen szájszaga, a legtöbben azonban nem tudják, mi miatt alakul ki, és hogyan kezelhető. Szakértők szerint a szájvíz nem megoldás, a fogselyem és a fogkefe azonban annál inkább. Íme, a legjobb tippek rossz lehelet ellen. Dr. Life--Hány éves a bőröd? Ez az egyszerű teszt megmondjahttp://www.life.hu/drlife/20160810-hany-eves-a-borod-ez-a-teszt-megmondja.htmlVajon annyi idős a bőröd, mint te? Egy nagyon gyors teszttel könnyedén megállapíthatod a valódi életkorát. Az eredmény miatt pedig ne aggódj: ha megfogadod az alábbi tippeket, biztosan sokáig tündökölhetsz még vele. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.