Akár a testeden kívül is életben tud maradni – Tények, amiket eddig még nem tudtál a szívedről

szívroham szívbeteg egészség szív világnapja szív
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Szív Világszövetségének kezdeményezésére immár 16. alkalommal adózunk figyelemmel szívünknek szeptember utolsó vasárnapján, a szív világnapján, azaz idén szeptember 25-én. A Life.hu ennek alkalmából összegyűjtött néhány érdekességet, amelyet valószínűleg még nem is tudtál az emberi test egyik legfontosabb szervéről.

Fáradhatatlanul dolgozik

Egy egészséges felnőtt szíve átlagosan százezret dobban egyetlen nap alatt, amely során körülbelül 7500 liter vért juttat el a test minden pontjába. Az ember szíve átlagosan 2,5 milliárdszor dobban egy élet alatt.

Forrás: Dreamstime

A világ legnagyobb szíve akkora, mint egy kisebb autó

A kék bálna a világ legnagyobb állata, amelynek a szíve is hatalmas:

680 kilogrammot nyom.

A Mother Nature Network szerint mérete megegyezik egy kisebb személyautó nagyságával, és az aortában akár egy ember is kényelmesen tudna kúszni.

A férfiak szíve eltér a nőkétől

A tudomány szerint semmilyen megalapozottság nincs abban az általában hölgyek szájából elhangzó állításban, amely szerint a nőknek nagyobb szívük van a férfiakénál. A gyengébbik nem tagjainak szíve átlagosan kétharmada az urak szívének, és gyorsabban is dobog: míg a férfiak szíve 70-szer ver egy perc alatt, addig a nőké 78-szor.

Lehet, hogy nem is tudsz róla, hogy épp szívrohamod van

Érdekes különbség továbbá a két nem szívének működése között, hogy az általános tapasztalatok szerint egészen más tüneteket érzékelnek magukon, amikor épp infarktusuk van.

Forrás: Dreamstime

Míg a férfiak általában mellkasi fájdalomra, addig a nők hányingerre, emésztési zavarra, illetve váll és állkapocs környéki fájdalomra panaszkodnak.

A szégyenlősség nyomán született meg a sztetoszkóp

A sztetoszkóp előtti időkben a szívet úgy vizsgálták meg az orvosok, hogy a páciens mellkasára nyomták a fülüket. Az 1800-as évek első felében egy francia orvos, bizonyos Rene Theophile Hyacinthe Laënnec fejében született meg először a gondolat, miszerint más módszert kellene rá találni. Laënnec ugyanis észrevette, hogy

a fiatal hölgy betegei sokszor zavarba jöttek a mellkasukra tapasztott füle miatt.

Forrás: Dreamstime

Az orvos először papírból, később fából készítette el az orvosi diagnosztikában mára nélkülözhetetlenné vált eszközt.

A testeden kívül is életben marad

A szív saját elektromos impulzusokkal rendelkezik, és a test idegrendszerétől függetlenül működik. Így ha minden idegi kapcsolata meg is szűnik a szervezettel, a szív akkor is tovább dobogna mindaddig, amíg elegendő oxigénhez jut.

Valóban össze lehet törni

Nagyon stresszes helyzetekben előfordulhat a hirtelen jövő mellkasi fájdalom, amelyet sokan a szívroham egyik jellegzetes tünetének vélnek.

Az állapotot a stresszhormon szintjének hirtelen megnövekedése okozza,

amely során a szív normál ütemű pumpálása átmenetileg felborul. A tünetek kezelhetőek, és általában egy héten belül el is múlnak.

Forrás: Dreamstime

Amikor szó szerint összetörik a szíved

A szakítás okozta stressz átmenetileg megemelheti a vérnyomást, az Amerikai Szívszövetség egy kutatása szerint azonban nem érdemes aggódni amiatt, hogy ennek következtében tartósan magas vérnyomás alakul ki. A Life.hu cikkét ide kattintva olvashatod el.

Betegségek a filmvásznon: az Alzheimer-kórhttp://www.life.hu/drlife/20160919-betegsegek-a-filmvasznon-az-alzheimer-kor.htmlAz időskori elbutulás leggyakoribb okaként emlegetett Alzheimer-kórról sokat hallottunk már, azonban továbbra is keveset tudunk arról, hogy pontosan hogyan is befolyásolja az érintett mindennapi és családi életét. A hollywoodi filmeseknek hála azonban egyre több produkción keresztül nyerhetünk betekintést ebbe a megbetegedésbe, ezeket az alkotásokat pedig az Alzheimer-kór világnapja alkalmából a teljesség igénye nélkül össze is gyűjtöttünk. Íme. Dr. LifeOrigoEgészségben és betegségben - 3 eset, amikor Brad Pitt kiállt Angelina Jolie melletthttp://www.life.hu/drlife/20160921-brad-pitt-kiallt-angelina-jolie-mellett-amikor-gond-volt-az-egeszsegevel.htmlHollywood elsőszámú sztárpárja 10 év együttlét plusz 2 év házasság és 6 közös gyermek nevelése után jelentette be azt, amire senki sem számított: a hírességek által oly kedvelt „kibékíthetetlen ellentétekre" hivatkozva elválnak útjaik. Hogy pontosan mi állhat a szakítás hátterében, arról információkat egyelőre nem tudni, azt azonban láthattuk, az évek során hányszor biztosította szeretetéről és támogatásáról Brad Pitt Angelina Jolie-t. Íme. Dr. Life--Mennyi az annyi? Így hat az egészségedre az alkoholhttp://www.life.hu/drlife/20160914-mennyi-es-milyen-alkoholt-szabad-inni-ahhoz-hogy-egeszsegesek-maradjunk.htmlKáros-e, ha mindennap iszunk alkoholt? Mit igyunk, ha iszunk? Valóban rendelkezik jótékony hatásokkal a napi egy pohár vörösbor? Íme, a válaszok. Dr. LifeOrigoAhol az egészség kezdődik: így tartsd fitten az érhálózatodat!http://www.life.hu/drlife/20160913-az-sziv-es-az-erhalozat-egeszsegenek-megorzese.htmlSzakértők egyetértenek abban, hogy sok megbetegedés összefügg az erek működésével, azok állapotával. Magyarországon továbbra is a vezető halálokok egyike a keringési rendszer betegségei, amelyek kialakulásának kockázatát néhány életmódbeli tanács megfogadásával eredményesen lehet csökkenteni. Dr. LifeOrigoVárkonyi Andrea: „Nagyjából négy infarktust éltem át"http://www.life.hu/drlife/20160906-varkonyi-andrea-musorvezeto-kislanya-bochkor-nori-elso-napja-a-bolcsodeben.htmlA népszerű magyar műsorvezető saját bevallása szerint egyáltalán nem féltette kislányát, és laza anyukaként gondolt magára egészen addig a napig, amíg nem hagyta magára a bölcsődében kislányát, Nórit. Dr. Life--Evés és karcsúsodás egyszerre? Ezekkel az ételekkel lehetségeshttp://www.life.hu/drlife/20160907-eves-es-karcsusodas-ezekkel-az-etelekkel-lehetseges.htmlAz eredményes fogyókúra a konyhában kezdődik. Azon túl, hogy nem mindegy, mikor és milyen táplálékot veszel magadhoz, érdemes átgondolnod azt is, hogyan tudnád elejét venni az étel iránti sóvárgásodnak. Mutatunk néhány bevált tippet. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.