A Szív Világszövetségének kezdeményezésére immár 16. alkalommal adózunk figyelemmel szívünknek szeptember utolsó vasárnapján, a szív világnapján, azaz idén szeptember 25-én. A Life.hu ennek alkalmából összegyűjtött néhány érdekességet, amelyet valószínűleg még nem is tudtál az emberi test egyik legfontosabb szervéről.

Fáradhatatlanul dolgozik

Egy egészséges felnőtt szíve átlagosan százezret dobban egyetlen nap alatt, amely során körülbelül 7500 liter vért juttat el a test minden pontjába. Az ember szíve átlagosan 2,5 milliárdszor dobban egy élet alatt.

Forrás: Dreamstime

A világ legnagyobb szíve akkora, mint egy kisebb autó

A kék bálna a világ legnagyobb állata, amelynek a szíve is hatalmas:  680 kilogrammot nyom.  A Mother Nature Network szerint mérete megegyezik egy kisebb személyautó nagyságával, és az aortában akár egy ember is kényelmesen tudna kúszni.

A férfiak szíve eltér a nőkétől

A tudomány szerint semmilyen megalapozottság nincs abban az általában hölgyek szájából elhangzó állításban, amely szerint a nőknek nagyobb szívük van a férfiakénál. A gyengébbik nem tagjainak szíve átlagosan kétharmada az urak szívének, és gyorsabban is dobog: míg a férfiak szíve 70-szer ver egy perc alatt, addig a nőké 78-szor.

Lehet, hogy nem is tudsz róla, hogy épp szívrohamod van

Érdekes különbség továbbá a két nem szívének működése között, hogy az általános tapasztalatok szerint egészen más tüneteket érzékelnek magukon, amikor épp infarktusuk van.

Forrás: Dreamstime

Míg a férfiak általában mellkasi fájdalomra, addig a nők hányingerre, emésztési zavarra, illetve váll és állkapocs környéki fájdalomra panaszkodnak.

A szégyenlősség nyomán született meg a sztetoszkóp

A sztetoszkóp előtti időkben a szívet úgy vizsgálták meg az orvosok, hogy a páciens mellkasára nyomták a fülüket. Az 1800-as évek első felében egy francia orvos, bizonyos Rene Theophile Hyacinthe Laënnec fejében született meg először a gondolat, miszerint más módszert kellene rá találni. Laënnec ugyanis észrevette, hogy a fiatal hölgy betegei sokszor zavarba jöttek a mellkasukra tapasztott füle miatt.

Forrás: Dreamstime

Az orvos először papírból, később fából készítette el az orvosi diagnosztikában mára nélkülözhetetlenné vált eszközt.

A testeden kívül is életben marad

A szív saját elektromos impulzusokkal rendelkezik, és a test idegrendszerétől függetlenül működik. Így ha minden idegi kapcsolata meg is szűnik a szervezettel, a szív akkor is tovább dobogna mindaddig, amíg elegendő oxigénhez jut.

Valóban össze lehet törni

Nagyon stresszes helyzetekben előfordulhat a hirtelen jövő mellkasi fájdalom, amelyet sokan a szívroham egyik jellegzetes tünetének vélnek. Az állapotot a stresszhormon szintjének hirtelen megnövekedése okozza,  amely során a szív normál ütemű pumpálása átmenetileg felborul. A tünetek kezelhetőek, és általában egy héten belül el is múlnak.

Forrás: Dreamstime
Amikor szó szerint összetörik a szíved

A szakítás okozta stressz átmenetileg megemelheti a vérnyomást, az Amerikai Szívszövetség egy kutatása szerint azonban nem érdemes aggódni amiatt, hogy ennek következtében tartósan magas vérnyomás alakul ki. A Life.hu cikkét ide kattintva olvashatod el.