A reklámokból már tudjuk, hogy a mai, modern antibakteriális kézmosók akár a baktériumok 99,9%-át is képesek elpusztítani. Ám jó-e ez nekünk? Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA) szerint annyira nem, és terveik szerint hamarosan tesznek is arról, hogy az embereket inkább a hagyományos szappan használata felé tereljék.

Az amerikai hivatal számos olyan szappant és kézmosó gélt tiltott már be, amelyek antibakteriális összetevőket tartalmaztak, és 2017-re a tervek szerint minden olyan további kézmosó és -fertőtlenítő készítményt kivonnak a forgalomból, amelyekben a 19 általuk megnevezett összetevő bármelyike megtalálható.

Forrás: Dreamstime

Allergiát és hormonproblémákat is okozhatnak

A legalaposabb vizsgálatoknak a triklozán és triklokarban nevű anyagokat vetik alá. Előbbi a gyerekeknél allergiát okozott, és a patkányoknál a hormonszintre volt zavaró hatással, az utóbbi anyag pedig a férfihormon szintjét növelte meg, illetve patkányoknál alacsony testsúllyal történő születést okozott.

Dr. Rolf Halden, az Arizonai Állami Egyetem Biodizájn Intézet Környezetbiztonsági Központjának igazgatója nagyjából kétezerre becsüli az Egyesült Államokban a triklozánt tartalmazó termékek számát, azt azonban véleménye szerint nehéz felmérni, hogy a hamarosan tiltólistára kerülő összetevők vajon mely – most még kapható – termékekben lelhetők fel, ugyanis az antibakteriális összetevőket számos különféle néven tüntetik fel a gyártók.

Forrás: Dreamstime

A kézfertőtlenítő is káros?

Az FDA azonban nem áll meg a szappanok ellenőrzésénél: már szinte minden táska kötelező tartozéka egy kis tubus kézfertőtlenítő gél, melyet sokan napi szinten alkalmaznak, ha nincs lehetőségük kezet mosni.

A hatóság éppen ezért arra kérte a gyártókat, hogy biztosítsák termékükkel azt, hogy annak jótékony hatása felülmúlja az esetleges kockázati tényezőket. Ráadásul azért is óvatosnak kell lenni, mert az antibakteriális összetevők antibiotikum rezisztenciát is okozhatnak.

Mi az az antibiotikum rezisztencia?

Előfordulhat, hogy a korábban hatásos gyógymódként alkalmazott antibiotikum egy idő után hatástalanok lesznek a baktériumok ellen, mivel azok megtanulnak alkalmazkodni hozzájuk. Ezek a már rezisztenssé vált baktériumok tovább örökítik ezt a tulajdonságukat, mindez pedig kedvez az úgynevezett szuperbaktériumok kialakulásának. Ezek olyan kórokozókat jelentenek, amelyekre már hatástalan az antibiotikum.

Mi akkor a teendő?

Az Egyesült Államok Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) álláspontja szerint, a baktériumok ellen

Forrás: Dreamstime

a legjobb megoldás, ha szappannal és vízzel mossuk meg a kezünket – a kézmosás procedúrájának magának is komoly forgatókönyve van –, ám ha erre nincs lehetőségünk, a kézfertőtlenítő szer még mindig jobb, mint a semmi. Arra azonban figyeljünk oda, hogy a szer alkoholtartalma 60% feletti legyen, mert a baktériumok csak így fognak elpusztulni.

Tudtad?
Nem is gondolnánk, egy nap mennyi mindenhez hozzányúlunk a kezeinkkel - és azt sem, ezt követően reflexszerűen hányszor érintjük meg az ajkainkat, dörzsöljük meg az orrunkat, vagy állunk neki enni valamit kézmosás nélkül, miközben a kezünk egy négyzetcentiméternyi területén tízmillió, szabad szemmel nem látható baci nyüzsöghet. De hogy néz ki a helyes kézmosás metódusa? Kattints ide a Life.hu cikkéért!