A Thorax című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a gyerekek, akik tanyán nőttek fel, egészségesebbek és ritkábban fordul elő náluk allergiás megbetegedés, mint a külvárosokban és a belvárosokban felnőtt gyermekek körében.

Jó levegő, természetközelség, háziállatok és lelassult életvitel – nagyjából ezekkel lehet jellemezni a vidéki életforma előnyeit. Nem véletlen, hogy manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a fajta életforma.

Forrás: Thinkstock

Abban semmi meglepő nincs, hogy vidéken, kiváltképp egy tanyán felnőni nem csupán hatalmas élmény, de sokkal egészségesebb is, mint egy zajos, poros és szmogos városban. Egy friss kutatás nemrég bebizonyította, hogy az allergiás megbetegedések is kevésbé fenyegetik azokat a gyerekeket, akik tanyán nőttek fel, szemben a kül- vagy belvárosi társaikkal.

Minél korábban, annál jobb

A kórokozó csírákkal és potenciális allergénekkel való korai expozíció csökkenti az allergiás megbetegedések számát - olvasható a Thorax című szaklapban megjelent tanulmányban. A kutatást Shyamali Dharmage, a Melbourne-i Egyetem professzora vezette, amelyben 14 országból (köztük Európából, beleértve a skandináv országokat is, illetve Ausztráliából) származó, több mint 10 ezer felnőtt adatait összegezték. Közülük 64%-uk töltötte élete első 5 évét vidéki faluban, kisvárosban vagy külvárosban, 27%-uk városban, és 9%-uk nőtt fel tanyán.

Forrás: Thinkstock

Az utóbbi csoportba tartozó gyermekeknek nagyobb arányban voltak testvéreik és tartottak háziállatokat. Nagyobb valószínűséggel aludtak közös szobában testvéreikkel, és kisebb arányban fordult elő a közeli hozzátartozók körében allergiás megbetegedés.

Bár a tanulmány ok-okozati összefüggést nem tárt fel, elmondható, hogy azok körében, akik életük első öt évét vidéken töltötték, kevesebb eséllyel alakult ki náluk később allergiás megbetegedés, szénanátha, nazális tünetek és légúti hiperreaktivitás felnőttkorban. A kutatók továbbá azt is megállapították mind a 14 ország esetén, hogy azoknak a nőknek, akik gyermekkorukban tanyákon éltek, felnőttkorukra sokkal jobb lett a légzésfunkciójuk.

Forrás: Thinkstock

Ugyanez a megállapítás nem volt szignifikáns a férfiak esetében.

Évi egy kiló kosz, és egészségesek leszünk
Koszosnak lenni csupán átmenetileg megengedhető manapság, még a gyerekeknek is. A tisztaságnak azonban - pláne ha túlzásba visszük - nagy ára van: akár betegségeket is okozhat az, ha túl steril körülmények között élünk. A Life.hu itt gyűjtötte össze azokat a betegségeket, amelyeket a kosz hiánya okozhat.

Korábban is vizsgálták már őket

Egy 2013-as tanulmányban az amis gyerekek életmódját és egészségi állapotát vizsgálta Dr. Mark Holbreich allergológus. A főként az Amerikai Egyesült Államok és Kanada területén élő konzervatív keresztény közösség tagjai nem oltják be csemetéiket, a tehéntejet nyersen, pasztőrözetlenül adják nekik, és a természetes élelmiszereket veszik étrendjük alapjaiként. 

Forrás: Thinkstock

Laikusként úgy tűnhet, számos megbetegedésnek teszik ki magukat, Holbreich és csapata hasonló eredményre jutott, mint a tanyasi és városi gyerekek életmódját és egészségét összehasonlító Shyamali Dharmage: vagyis minél koraibb életszakaszban történik meg az allergénekkel való találkozás, annál biztosabb, hogy az immunrendszer is korán felkészül arra, hogyan tartsa távol magától az allergiát.