Lehet-e egy mentális betegséggel teljes életet élni? Vijay Nallawalana mindössze 40 éves volt, amikor mániás depressziót – vagy ahogy ma nevezik, bipoláris zavart – diagnosztizáltak nála az orvosok. Alább az ő történetét olvashatod.

Rémisztő érzés volt belegondolni, hogy mentálisan sérült vagyok – kezdte történetét Vilay Nallawalana, aki az Awake and Beyond nevű, mentális betegségekkel kapcsolatos történeteket egybegyűjtő sorozat részeként osztotta meg saját tapasztalatait. A férfi sikeres vállalkozó volt, amikor kiderült betegsége. Mindig ragaszkodtam ahhoz, hogy pontosan tudom, mit csinálok, és sosem kértem hozzá segítséget. De mi lesz most velem? A munkámmal? Mit szólnak a barátaim, a kollégáim, ha megtudják?

IllusztrációForrás: Dreamstime

Vilaj korábban nem gondolt arra, hogy bármi baja is lenne. Egyik nap tele voltam tervekkel, és majd kicsattantam a boldogságtól, máskor pedig képes voltam az éjszaka közepén felkelni, hogy papírra vessek egy verset, amiben kiönthettem a bánatomat. Ez az az időszak, amikor az ember a mánia és a depresszió között ingázik ide-oda, ám mivel a tüneteim inkább depresszióra utaltak, az orvosom antidepresszánsokat írt fel, ami viszont csak rontott az állapotomon. A nővérem azt javasolta, hogy forduljak szakemberhez, én azonban akkor még a tagadás fázisában voltam, és nem hallgattam rá."

A férfi később mégis kórházba került, ahol a tünetek alapján pszichiátert javasoltak neki.

„Az orvos azonnal megállapította, hogy mániás depresszióm van, amire nagyon erős gyógyszereket írt fel. A gyógyszerek mellékhatásai szörnyűek voltak, ám hatni csak hónapok múltán kezdtek. Álmosságtól, letargiától, zavarodottságtól, bőrkiütésektől, szédüléstől szenvedtem, majd időnként beütött a mánia, amikor kreatívvá, nyughatatlanná, éberré váltam."

Sajnos a gyógyszeres kezelés önmagában nem oldotta meg a férfi problémáját.

Hamarosan a karrieremet is fel kellett adnom, így az anyagi gondok csak fokozták a depressziómat, ám egy idő után azt vettem észre, hogy egyre több kedvem van az íráshoz. 2012-ben elkezdtem a blogomat, aminek először csupán az volt a célja, hogy minél többekhez eljusson a szavam. Hamarosan azonban létrejött a Bipolarindia.com weboldal, amely Indiában az első, ilyen jellegű betegségekkel küzdő emberek számára létrehozott közösség volt." 

Forrás: Facebook/Vijay Nallawala

Vilaj életének később meghatározó része lett az írás. A gyógyulásomról írt könyvem egy katartikus utazás volt a számomra, ami segített abban, hogy igazán szabadnak érezzem magam. A diagnózist követő évben megnősültem, és bár a feleségemnek mindent elmondtam az állapotomról, kezdetben számtalan nehézséggel kellett megküzdenünk. Ma azonban mi vagyunk a világ legboldogabb párjainak egyike, és boldogságunkat egy kislány is megkoronázta."

Vilaj mára nyugodt és stabil életet él, amelyet elmondása szerint elsősorban az orvosainak, a családjának, a munkatársainak és a barátainak köszönhet. „Ők voltak azok, akik végig mellettem álltak a nehéz időkben. Segít a jóga, a meditáció, az írás, a testmozgás, és persze a rendszeres terápia, amit minden bizonnyal életem végéig folytatnom kell.

Öt sztár, aki megjárta a bipoláris zavar sötét bugyrait
A depressziót a mentális betegségek "náthájának" tartják, számos embert érint élete során. A pszichiátria figyelmének középpontjában manapság mégis inkább a bipoláris zavar áll. A betegség pontos okát még nem tudták kimutatni, de sok esetben szoros összefüggést mutat a beteg kreativitásával, karizmájával, lendületével is. Nem egy olyan sztárról tudunk, akik testközelből élték át, vagy élik a mai napig a bipoláris zavarral járó érzéseket - róluk ide kattintva olvashatsz.