Az antibiotikumok bevezetése előtt a tüdőbaj Európa egyik vezető haláloka volt: források szerint a 19. század első felében ez a betegség volt felelős az összes haláleset 30%-áért. Sajnos sok híresség életét fogta rövidre ez a mai napig pusztító kór – őket gyűjtöttük most egybe. 

Franz Kafka 

A mindössze 40 évesen elhunyt világhírű író 1906-ban diplomázott a prágai Német Egyetemen, a korabeli források szerint pedig rá két évre, munkába állását követően jelentkeztek nála a tuberkulózis első jelei. A 20. század egyik legkiemelkedőbb irodalmi alakját a tüdőbajon kívül migrénes rohamok, alvászavarok, emésztési gondok és depresszió is kínozták.  Kafka egy visszaemlékezésében lelki okokra vezette vissza a betegségét: „Fölébredtem, és meglepetten tapasztaltam a furcsa mennyiségű nyálat a számban, kiköptem, majd felkapcsoltam a villanyt. Így kezdődött. (...) Azt hittem, sosem lesz vége. Hogyan állíthatom meg ezt a szökőkutat, ami az akaratom ellenére működik. (...) Ez hát ennek a spirituális betegségnek a lényege, ez a tuberkulózis. 

Forrás: Wikipédia

Molière 

A fösvény és a Tartuffe írója is a történelem azon kiemelkedő alakjai közé tartozik, akiknek a halálát tuberkulózis okozta. Molière a korabeli források szerint a Tartuffe 1670-es színpadi bemutatója környékén már beteg volt, emiatt pedig kevesebbet is alkotott, mint korábban. Állapota rosszabbodásához nagyban hozzájárult túlfeszített munkatempója is.  Életének egyik legismertebb momentuma az utolsó is volt egyben:  1673-ban a Képzelt beteg előadása közben esett össze a színpadon. Hazavitték, majd az éjszaka folyamán meghalt. 51 éves volt. 

Forrás: Wikipédia

George Orwell

Az 1984 írója az 1928–29-es nagy gazdasági világválság körüli években alkalmi munkákból és koldulásból próbálta fenntartani magát. A rossz higiéniai körülmények és a nélkülözés valószínűleg nagy szerepet játszhattak betegsége kialakulásában,  ami miatt többször is kórházi kezelésre szorult. 1938-ban tuberkulózisa következtében tüdővérzés alakult ki nála, emiatt fél évet töltött egy kenti szanatóriumban. 47 éves korában halt meg. 

Forrás: Wikipédia

Eleanor Roosevelt

Franklin D. Roosevelt amerikai elnök feleségét a mai napig minden idők egyik legnagyobb elnökfeleségeként tartják számon. Az emberjogi harcos first lady a férje halála után is folytatta politikai pályafutását. Egy autóbaleset után 1960-ban aplasztikus anémiával diagnosztizálták, amelyet szteroidokkal próbáltak kezelni orvosai. Nem sokkal később tuberkulózisa lett, aminek következtében szívelégtelenség alakult ki nála.  Eleanor Roosevelt 1962-ben halt meg, 78 éves korában. 

Forrás: Wikipédia

Jane Austen

A Büszkeség és balítélet, illetve az Emma szerzőjének életével kapcsolatban sokáig tartotta magát az a nézet, miszerint krónikus mellékvesekéreg-elégtelenség, az úgynevezett Addison-kór okozta a halálát. Néhány évvel ezelőtt Katherine White brit tudós a világhírű írónő által feljegyzett tünetek alapján, mint a kimerültség, reumás fájdalmak és a májbetegségre is utaló bőrelszíneződés sokkal inkább megfeleltethető az ebben a korban igen gyakran előforduló tuberkulózisnak,  és nagy valószínűséggel a tüdőbaj idézte elő nála az Addison-kórt is. Jane Austen 1817-ben halt meg, 41 éves korában. 

Forrás: Wikipédia
Forrás: Thinkstock
Életveszélyes is lehet a tüdőgyulladás
Sokan nincsenek vele tisztában, pedig a tüdőgyulladás egy nagyon komoly betegség, ami akár halállal is végződhet. Minden korosztályt érint, de a legtöbb halálesetet a gyermekek körében okozza szerte a világon. A téli hónapok beköszöntével érdemes jobban odafigyelni a betegségre. Ismerd fel és előzd meg a tüdőgyulladást – ehhez adunk most tippeket szakértő segítségével. A Life.hu cikkéért kattints ide!