Több évet vehetnek el az életünkből a stresszel töltött percek - nem is sejtenéd, mennyit. De mi történik ilyenkor a szervezetükben? Mely dolgok miatt aggódunk és idegeskedünk a legtöbbet? Mit lehet tenni a stressz ellen? Íme, a válaszok.

Gondoltad volna, hogy nagyjából 5 évet csak azzal töltesz el az életedben, hogy stresszelsz? Egy nemrég készült kutatás megdöbbentő adatai szerint pontosan így van. Egy gyógynövényekből készült gyógyszereket forgalmazó cég felmérésében kétezer brit felnőttet kérdeztek meg arról, hogy melyek azok a mindennapi dolgok, amelyeket nem úsznak meg aggodalmaskodás és idegeskedés nélkül.

Az eredmények szerint a legstresszesebb életkor a 36. év – ezt találták a vizsgálatban a stresszelés csúcspontjának. A megkérdezettek válaszai alapján a leggyakoribb okok az idegeskedésre a késés, a közlekedési dugó és az egészségügyi problémák voltak.

Forrás: Thinkstock

Hasonlóan sok aggodalomra ad okot a határidők betartása, vagy az, hogy bizonyos dolgokat – például pénzhiány miatt – nem tudnak megengedni maguknak, valamint a súlygyarapodás és az adósság is. A válaszadók 63%-a saját bevallása szerint még a szabadnapjain is stresszesnek érzi magát. Meglepő módon még az olyan örömteli ünnepek is rengeteg idegeskedéssel járnak, mint a születésnapok vagy a karácsony.

A stressz nem elhanyagolható probléma: mint a kutatás is kihozta, a megkérdezettek 81%-ának alvási problémái voltak miatta, kétharmaduknak pedig az egészségükön is nyomot hagyott.

Nyomot hagy rajtunk és bennünk

A stressz hatással van a tudatunkra és a szervezetünkre, a legváltozatosabb fizikai tüneteket produkálhatja rajtunk  – mondta el dr. Megan Arroll vezető pszichológus a Daily Mailnek, aki szerint a megoldás az, hogy legyünk kedvesek saját magunkkal szemben. „Ez azt jelenti, hogy tudjunk nemet mondani, pihenjünk eleget, és ami talán a legfontosabb, ne szidjuk magunkat jelentéktelen dolgok miatt."

Nézd meg, hogy ténylegesen miként is hat a stressz a szervezetedre!