Fülöp herceg: „40 éve nem kaptam el az influenzát” – Szerencse vagy immunrendszer kérdése?

Forrás: AFP/Anadolu Agency/Kate Green -
betegség elkapás szervezet Fülöp edinburgh-i herceg vírus influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy kutatás szerint az 1968 előtt születettek szervezete az influenza néhány típusával szemben ellenállóbb a fiatalabb generációkénál, akiknek immunrendszere nem rendelkezik ellenük ezzel a szupererős védelemmel. Az idősebbek azonban nagyobb eséllyel fertőződnek meg más kórokozók által, amelyekkel szemben viszont éppen az 1968 után születettek bizonyulnak ellenállóbbnak.

Fülöp herceg a napokban dicsekedett szupererős immunrendszerével: Erzsébet királynő férje egy londoni hivatalos eseményen árulta el, hogy

immár 40 éve nem volt influenzás, ami azért valljuk be, 95 éves korához képest valóban örvendetes tény.

Fülöp herceg: „40 éve nem kaptam el az influenzát” Forrás: AFP/Anadolu Agency/Kate Green

Egy nemrég készült tanulmány szerint azonban Fülöp hercegnek nagy valószínűséggel csak szerencséje volt, hiszen tudományos alapon neki is ugyanannyi esélye van elkapni az influenzát, mint bármelyik más 1968 előtt születettnek.

A fiatalokra kevésbé, az idősekre annál inkább veszélyes lehet

A kutatást készítők azt találták, hogy bár az előbb említett év előtt születettek védettek az influenzavírus egyik csoportja ellen, ám mindeközben

sokkal gyengébbek a betegséget terjesztő vírus más típusaival szemben.

Ennek fordítottja igaz az 1968 után születettek esetében: a fiatalabb generáció tagjai éppen azokkal a vírusokkal szemben ellenállóbbak, amelyek az idősebbekre veszélyt jelentenek.

Az 1968 előtt születettek védettek az influenzavírus egyik csoportja ellen, viszont sokkal gyengébbek a vírus más típusaival szemben Forrás: Thinkstock

Mai napig szedi áldozatait az influenza

A statisztikák szerint évente nagyjából 500 ezer ember életét követeli az influenza. A betegség a történelem során többször is felütötte a fejét, százezreket pusztítva el járványok formájában. A Life.hu cikkéért kattints ide!

A kutatók szerint sajnos az influenza azon fajtája a gyakoribb manapság, amely éppen az idősebb korosztályra jelent veszélyt. A generációs különbségnek az oka, hogy a gyerekként megkapott influenzavírus később 75%-os védelmet biztosít a vírus többi fajtája ellen. A megállapítás ellentmond annak a korábbi elgondolásnak, ami szerint a korábbi influenzás megbetegedés kevés, vagy semmilyen védelmet nem jelent a vírus új mutációi ellen.

Újra megtörténhet a pusztítás?

Az influenza utoljára 1918-ban pusztított:

ebben az időszakban nagyjából 500-100 millióra tehető azok száma, akik a vírus következtében hunytak el.

Az áldozatok között főképp fiatal felnőttek voltak. A tudósok úgy gondolják, hogy ez a járvány segíthette hozzá az idősebb generáció tagjait ahhoz, hogy a fiatalabbakkal ellentétben ellenállóbbak legyenek a vírus néhány veszélyt jelentő törzsével szemben. Mindez nem jelenti azt, hogy nem lehetnek influenzásak.

Az, hogy az idősebb korosztály ellenállóbb a vírus néhány, veszélyt jelentő törzsével szemben, nem jelenti azt, hogy nem lehetnek influenzásak Forrás: Thinkstock

Az Arizoniai Egyetem és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem tudósai jelenleg többek között a korábban több száz halálos áldozatot követelő H5N1 és H7N9 vírus kórokozóját tanulmányozzák. A H7N9 2013-ban jelent meg először, és a kutatók vizsgálatai szerint különbözőképp betegítette meg az idősebb és fiatalabb korosztály tagjait. Míg a H5N1-gyel a gyerekek és a fiatal felnőttek fertőződtek meg nagyobb valószínűséggel, addig a H7N9 nagyobb mértékben betegítette meg az idősebb korosztály tagjait.

Az úgynevezett „kulcsévet” 1968 jelenti: ebben az évben tört ki a nagy hongkongi influenzajárvány.

Az 1968 után születettek emiatt jóval nagyobb védelemmel rendelkezhetnek a szerkezetében az ennek a járványnak a kirobbantó vírusához közelebb álló H7N9-el szemben, mint az idősebb (1968 előtt született) generáció, akik pedig a H5N1 ellen bizonyulhatnak ellenállóbbnak. A mostani időszakban viszont éppen a H7N9 számít veszélyesnek gyakorisága miatt – ezért Fülöp hercegnek valószínűleg csak a szerencséjén múlott, hogy az utóbbi években nem lett influenzás.

Fülöp hercegnek Gábor Zsazsa is megvolt?

Luxusprostik és szexbotrányok: ha hihetünk a pletykáknak, az Erzsébet mögött örök második Fülöp valójában egy féktelen kujon, vagy legalábbis évtizedeken át az volt. Egy amerikai újságírónő, Kitty Kelly fedte fel, hogy Fülöp hódításai közé tartoztak még híres sportolók feleségei, számos vonzó külsejű alattvaló, valamint mindezeknél nehezebben bevallható kalandok is. Erről bővebben ide kattintva olvashatsz.

Honnan tudhatod, hogy túl sokat stresszelsz? Ezek lehetnek a tüneteihttp://www.life.hu/drlife/20161108-ezek-lehetnek-a-jelei-a-tul-sok-stressznek.htmlTöbb évet vehetnek el az életünkből a stresszel töltött percek - nem is sejtenéd, mennyit. De mi történik ilyenkor a szervezetükben? Mely dolgok miatt aggódunk és idegeskedünk a legtöbbet? Mit lehet tenni a stressz ellen? Íme, a válaszok. Dr. LifeThinkstockNem is gondolnád, melyek a legnépszerűbb szexhelyszínekhttp://www.life.hu/drlife/20161110-nepszeru-es-extrem-szexhelyszinek.htmlAutó, lift, vízpart – többek között ezek is ott vannak a legkedveltebb szerelmeskedésre alkalmas helyszínek között. A nemrég elkészült felmérés azonban nem csupán erre a kérdésre adott választ. Dr. LifeThinkstockÍgy védd ki a leggyakoribb téli megbetegedésekethttp://www.life.hu/drlife/20161109-igy-vedd-ki-a-hideg-ido-leggyakoribb-megbetegedeseit.htmlAhogy a hőmérő higanyszála lejjebb kúszik, úgy szaporodik a megfázásos, légzőszervi megbetegedésekben, az influenzában, a felfázásban, esetleg a komoly veszélyt jelentő tüdőgyulladásban szenvedő betegek száma. Pedig mindössze néhány apróságot kell betartanod ahhoz, hogy elkerüld ezeket a nyavalyákat. Dr. LifeThinkstock5+1 apró változtatás, amellyel napról napra egyre jobbá teheted az életedhttp://www.life.hu/drlife/20161109-apro-valtoztatasok-amelyekkel-jobba-teheted-az-eletedet.htmlVáltoztass, hogy változhass – mondták annak idején a bölcsek is. Az alábbi lista nem(csak) azoknak szól, akik százszázalékosan elégedettek (most komolyan, van ilyen?), sokkal inkább azoknak, akik szeretnék a lehető legjobbat és legtöbbet kihozni magukból és az életükből, ha már egyszer megadatott nekik. Garantáljuk, hogy új ember nem leszel, de jobb talán igen. Íme. Dr. Life--Hogyan dolgozzák fel a gyerekek háziállataik elvesztését?http://www.life.hu/drlife/20161107-hogyan-tudjak-a-gyerekek-feldolgozni-haziallatuk-elveszteset.htmlSajnos a legtöbb kis kedvenc viszonylag rövid életű, így sok kisgyereknek kell szembesülnie azzal, hogy a számukra kedves kis állatuk elpusztul, és többi már nem létezik. Eddig viszonylag kevés kutatás született ebben a témában ahhoz képest, hogy mennyire gyakori ez az élethelyzet. Egy amerikai vizsgálat most rámutatott arra, hogyan lehet ebben a leghatékonyabban segíteni a gyerekeket. Dr. LifeThinkstockHíres emberek, akik tüdőbajban hunytak elhttp://www.life.hu/drlife/20161103-hires-emberek-akik-tudobaj-kovetkezteben-haltak-meg-koztuk-jane-austen-kafka-moliere-george-orwell.htmlAz antibiotikumok bevezetése előtt a tüdőbaj Európa egyik vezető haláloka volt: források szerint a 19. század első felében ez a betegség volt felelős az összes haláleset 30%-áért. Sajnos sok híresség életét fogta rövidre ez a mai napig pusztító kór – őket gyűjtöttük most egybe. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.