Egy kutatás szerint az 1968 előtt születettek szervezete az influenza néhány típusával szemben ellenállóbb a fiatalabb generációkénál, akiknek immunrendszere nem rendelkezik ellenük ezzel a szupererős védelemmel. Az idősebbek azonban nagyobb eséllyel fertőződnek meg más kórokozók által, amelyekkel szemben viszont éppen az 1968 után születettek bizonyulnak ellenállóbbnak.

Fülöp herceg a napokban dicsekedett szupererős immunrendszerével: Erzsébet királynő férje egy londoni hivatalos eseményen árulta el, hogy immár 40 éve nem volt influenzás, ami azért valljuk be, 95 éves korához képest valóban örvendetes tény.

Fülöp herceg: „40 éve nem kaptam el az influenzát”Forrás: AFP/Anadolu Agency/Kate Green

Egy nemrég készült tanulmány szerint azonban Fülöp hercegnek nagy valószínűséggel csak szerencséje volt, hiszen tudományos alapon neki is ugyanannyi esélye van elkapni az influenzát, mint bármelyik más 1968 előtt születettnek.

A fiatalokra kevésbé, az idősekre annál inkább veszélyes lehet

A kutatást készítők azt találták, hogy bár az előbb említett év előtt születettek védettek az influenzavírus egyik csoportja ellen, ám mindeközben sokkal gyengébbek a betegséget terjesztő vírus más típusaival szemben. Ennek fordítottja igaz az 1968 után születettek esetében: a fiatalabb generáció tagjai éppen azokkal a vírusokkal szemben ellenállóbbak, amelyek az idősebbekre veszélyt jelentenek.

Az 1968 előtt születettek védettek az influenzavírus egyik csoportja ellen, viszont sokkal gyengébbek a vírus más típusaival szembenForrás: Thinkstock
Mai napig szedi áldozatait az influenza
A statisztikák szerint évente nagyjából 500 ezer ember életét követeli az influenza. A betegség a történelem során többször is felütötte a fejét, százezreket pusztítva el járványok formájában. A Life.hu cikkéért kattints ide!

A kutatók szerint sajnos az influenza azon fajtája a gyakoribb manapság, amely éppen az idősebb korosztályra jelent veszélyt. A generációs különbségnek az oka, hogy a gyerekként megkapott influenzavírus később 75%-os védelmet biztosít a vírus többi fajtája ellen. A megállapítás ellentmond annak a korábbi elgondolásnak, ami szerint a korábbi influenzás megbetegedés kevés, vagy semmilyen védelmet nem jelent a vírus új mutációi ellen.

Újra megtörténhet a pusztítás?

Az influenza utoljára 1918-ban pusztított: ebben az időszakban nagyjából 500-100 millióra tehető azok száma, akik a vírus következtében hunytak el. Az áldozatok között főképp fiatal felnőttek voltak. A tudósok úgy gondolják, hogy ez a járvány segíthette hozzá az idősebb generáció tagjait ahhoz, hogy a fiatalabbakkal ellentétben ellenállóbbak legyenek a vírus néhány veszélyt jelentő törzsével szemben. Mindez nem jelenti azt, hogy nem lehetnek influenzásak.

Az, hogy az idősebb korosztály ellenállóbb a vírus néhány, veszélyt jelentő törzsével szemben, nem jelenti azt, hogy nem lehetnek influenzásakForrás: Thinkstock

Az Arizoniai Egyetem és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem tudósai jelenleg többek között a korábban több száz halálos áldozatot követelő H5N1 és H7N9 vírus kórokozóját tanulmányozzák. A H7N9 2013-ban jelent meg először, és a kutatók vizsgálatai szerint különbözőképp betegítette meg az idősebb és fiatalabb korosztály tagjait. Míg a H5N1-gyel a gyerekek és a fiatal felnőttek fertőződtek meg nagyobb valószínűséggel, addig a H7N9 nagyobb mértékben betegítette meg az idősebb korosztály tagjait.

Az úgynevezett „kulcsévet” 1968 jelenti: ebben az évben tört ki a nagy hongkongi influenzajárvány. Az 1968 után születettek emiatt jóval nagyobb védelemmel rendelkezhetnek a szerkezetében az ennek a járványnak a kirobbantó vírusához közelebb álló H7N9-el szemben, mint az idősebb (1968 előtt született) generáció, akik pedig a H5N1 ellen bizonyulhatnak ellenállóbbnak. A mostani időszakban viszont éppen a H7N9 számít veszélyesnek gyakorisága miatt – ezért Fülöp hercegnek valószínűleg csak a szerencséjén múlott, hogy az utóbbi években nem lett influenzás.

Fülöp hercegnek Gábor Zsazsa is megvolt?

Luxusprostik és szexbotrányok: ha hihetünk a pletykáknak, az Erzsébet mögött örök második Fülöp valójában egy féktelen kujon, vagy legalábbis évtizedeken át az volt. Egy amerikai újságírónő, Kitty Kelly fedte fel, hogy Fülöp hódításai közé tartoztak még híres sportolók feleségei, számos vonzó külsejű alattvaló, valamint mindezeknél nehezebben bevallható kalandok is. Erről bővebben ide kattintva olvashatsz.