Nem megy a tanulás? Módszerek, amelyekkel hatékonyabbá teheted

iskola hatékonyság diák tanulás vizsgaidőszak egyetem módszerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vizsgaidőszak és a félév végi hajrá előtt sokak számára ismét aktuálissá válik a hatékony tanulás kérdése a jobb jegyek érdekében. Most összegyűjtöttünk néhányat, amelyekkel biztosan sikerrel veheted az iskolai megmérettetéseket! 

Legyen egy tanulási terved!

Az órákra való ellátogatás csak a kezdete a tanulásnak. Tedd a napi rutinod részévé a tanulást ugyanúgy, ahogy az evést és az alvást, és tartsd be! Hogy mennyi időt fordítasz rá, az egyéni dolog, illetve a tárgy nehézségétől is nagyban függ.

Tanulj mindig ugyanott!

Ha a koncentráció problémát jelent, akkor sokat segíthet a tanuláshoz megfelelő környezet kialakítása. Az asztalt tedd egy csendes, zavaró tényezőktől mentes helyre, és lehetőleg ne váltogasd a helyét túl gyakran: sokkal jobban tudsz figyelni, ha napról napra mindig ugyanoda ülsz vissza tanulni. Gondolj csak bele: ugyanabba a fotelbe ülsz, ha tévét készülsz nézni, és ugyanarra a székre ülsz le, amikor enni akarsz. Ugyanígy működik a tanulósaroknál is: ennek kialakításához tippeket ide kattintva találhatsz.

Mindig ugyanoda ülj vissza tanulni! Forrás: Thinkstock

Szerelkezz fel mindennel, amire szükséged lehet!

Szerezz be minden olyan tárgyat és egyéb dolgot, amelyre szükséged lehet a tanulás során. Ilyenek lehetnek például a tollak, ceruzák, radírok, gemkapcsok, tűzőgépek, kihúzófilcek, szótárak, nassolnivalók és az italok is. Így még azokat az üres járatokat a konyhába is megspórolhatod, amelyekkel kizökkentheted magad a tanulásból. Ugyanez igaz a telefonokra is: hagyd, hogy dolgozzon az az üzenetrögzítő!

Tanulj tinó, ökör lesz belőled? Világsztárok érettségi nélkül

Lehet, hogy nem tudnák megmondani, mi a kapcsolat az exponenciális és a logaritmusfüggvények között, sőt legtöbbjük valószínűleg egy Edgar Allen Poe-verset sem tudna elemezni. De nincs is rá szükségük. Helyette milliókat keresnek, és az egész világ a lábaik előtt hever. Kattints ide azokért a sztárokért, akik a tanulás helyett a karriert választották.

Ne másoktól várd, hogy tanulásra buzdítsanak!

El tudod képzelni azt, hogy egy sportoló arra vár, hogy más mondja meg neki, hogy edzésre kell járnia a felkészüléséhez? Persze, hogy nem. Egy sportoló minden egyes nap elmegy edzeni, még akkor is, ha éppen nincs hozzá kedve. Ugyanez igaz a tanulás esetében is: mindennap gyakorolni kell ahhoz, hogy sikerrel vedd a vizsgákat.

Mindennap gyakorolni kell ahhoz, hogy sikerrel vedd a vizsgákat Forrás: Thinkstock

Tarts rendet magad körül!

Kutatók szerint feltétlenül összefüggés lehet a jobb osztályzatok és a rendezettség között. Rendszerezd a tanulnivalót akár a laptopodon is, illetve vezess egy naptárat, ahová az összes fontos feladat kerüljön be! Mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy jól gazdálkodj az időddel, és sikerrel vedd az akadályokat.

Használd a kártyákat!

Régi és bevált módszer lehet a hatékony tanulásban az úgynevezett kártyázás. Vágj ki papírból egyforma lapokat, amelyek egyik felére vésd rá a definíciót, a másik oldalára pedig a hozzá tartozó magyarázatot. Hordd őket magadnál mindig, és használd őket akkor, ha épp nincs semmi dolgod: sorban állás, várakozás vagy épp utazás közben. El fogsz ámulni, milyen gyorsan el tudod így sajátítani a tananyagot!

Készíts jó jegyzeteket!

Tanulj meg jó jegyzeteket írni arról a tananyagról, amit éppen olvasol. Így a vizsga előtti napon elegendő csak átfutni őket, hogy visszaidézd azt a több száz oldalt, amin korábban már átrágtad magad.

Tanulj meg jó jegyzeteket írni! Forrás: Thinkstock

Elúszol a feladatokkal? Oszd be jól az idődet!

A felmérések szerint a legtöbb ember időhiányban szenved, és több feladata van, mint amennyi belefér a munkaidejébe. Az alábbiakban olyan tanácsokat olvashatsz, amelyek segítenek az idő jobb beosztásában és a feladatok elvégzésében. A tanácsok elsősorban a munka elkezdésére, a munkafolyamat szervezésére és a kitartásra vonatkoznak. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Memorizálj!

Gondolj arra, hogy hogyan tanultad meg annak idején az ábécét. Valószínűleg hangosan ismételgetted, ami egyébként egy bevált módja lehet a tananyag bevésésének. Számos más technika is létezik arra, hogyan memorizálj: felolvashatod, meghallgathatod, leírhatod vagy meg is érintheted. Egy pszichológiai vizsgálatban a diákok a memorizálási módszerekkel négyszer annyi tananyagot memorizáltak ilyen módon, mint az ezt nem alkalmazó kontrollcsoport.

Nézd át gyakran a tananyagot!

Az a diák, aki nem ismétel, akár a 80%-át is elfelejtheti annak, amit korábban sikerült megtanulnia. Tehát minél többször nézed át az anyagot, annál biztosabb lehetsz abban, hogy rögzülni fog. Mindennek kellemes mellékhatása lehet, hogy csökkenhet a vizsgák előtti izgulás.

Mi az igaz barátságok titka?http://www.life.hu/drlife/20161205-az-igaz-baratsagok-titka.htmlA valódi, akár egy életen át tartó barátság igazi ritka kincsnek számít, amely ha egyszer birtokunkba kerül, nem elég csupán megbecsülni, hanem ápolni is kell. Most összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amelyek nélkül nem működhet egyetlen igaz baráti kapcsolat sem. Dr. LifeThinkstockBírósági végzés támogat egy anorexiás nőt abban, hogy ne kényszeríthessék evésrehttp://www.life.hu/drlife/20161201-egy-anorexias-nonek-birosagi-vegzese-van-arrol-hogy-ne-kenyszeritsek-evesre.htmlEgy súlyosan anorexiás New Jersey-i nő a bírósági tárgyalás során elérte, hogy ne kényszeríthessék őt akaratán kívül evésre, amely a kezelésének egyik részét képezi – mindezt pedig a mögötte álló szakértői csapat is egyhangúan támogatta. Dr. LifeThinkstockGörbicz Anita és férje, Vincze Ottó: „Tervben van a kistestvér"http://www.life.hu/drlife/20161201-gorbicz-anita-kezilabdazo-es-vincze-otto-egykori-labdarugo-ujabb-gyereket-terveznek.htmlGörbicz Anita világhírű kézilabdás sokáig hezitált a gyerekvállalással. A sportolónő és párja, Vincze Ottó abban mindig is biztosak voltak, hogy szeretnének közös csemetét, hogy pontosan mikor, azt azonban sokáig nem tudták biztosan. Anita és férje egy nemrég adott interjújában elárulták, hogy kis családjuk bővítését tervezik. Dr. Life--5 Down-szindrómás híresség, akiket csak csodálni lehethttp://www.life.hu/drlife/20161122-down-szindromas-hiressegek-akiket-csak-csodalni-lehet.htmlA mai napig tartja magát a közvélekedésben az a tévhit, amely szerint a Down-kórral született gyermekek sorsa már eleve elrendeltetett, hiszen ez a születési rendellenesség súlyos szellemi fogyatékossággal jár, egész életükben ápolásra szorulnak, kisegítő iskolába járnak, és legfeljebb segédmunkások lehetnek. Íme, néhány példa arra, hogy a Down-szindrómások is ugyanolyan sokfélék, és ugyanolyan sokra vihetik, mint egészséges társaik. Dr. Life--Mellhelyreállítás házilag, fájdalom nélkül?http://www.life.hu/drlife/20161122-mellhelyreallitas-hazilag-egy-eszkoz-segitsegevel.htmlA legfrissebb hírek szerint már tesztelik azt az eszközt, amely kiválthatja a mellrákkal operált nők helyreállító műtét előtti orvosi látogatásait és az ott kapott fájdalmas injekciókat, amelyekkel felkészítik a bőr szöveteit az implantátum befogadására. Dr. Life--Kis műtét, nagy változás: sztárok orrplasztika előtt és utánhttp://www.life.hu/drlife/20161124-britney-spears-jennifer-aniston-jennifer-lopez-tom-cruise-es-beyonce-orrplasztikaja.htmlHiába csak egy kicsi testrész az orr, egy apró változtatás is elég rajta, hogy máris egy merőben új arcot kapjon vele az, aki belevág. A végeredmény főként a sztárok esetében lehet mérvadó: egy jól szabott orr karriereket indíthat el, egy elrontott műtét pedig pályafutásokat dönthet össze. Most összegyűjtöttük azokat a hírességeket, akikről nem is gondoltad volna, hogy kés alá feküdtek egy szebb és takarosabb nózi érdekében – íme. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.