Elterjedt nézet, hogy az ünnepi időszakban sokkal többen vetnek önkezükkel véget az életüknek, mint az év bármelyik másik részében. Vajon igaz ez az állítás? Valóban az év legvarázslatosabb hónapja a legszomorúbb is egyben?

Míg egyeseknek az év legboldogabb időszakát jelenti a karácsonyi készülődés, addig másokat szomorúsággal tölti el már maga az ünnep gondolata is. Ilyenkor általában nem maga a karácsony jelenti a problémát, hanem azok a családi, egzisztenciális vagy egészséggel kapcsolatos krízisek, esetleg a zordabb időjárás miatt sokkal borúsabban látják a saját helyzetüket.

Az angol szaknyelv ezt a jelenséget „Christmas blues"-nak nevezi  – ám mindez nem feltétlen jelenti azt, hogy emiatt kiugróan többen követnének el öngyilkosságot a karácsonyi időszakban.

Christmas bluesForrás: Thinkstock
Miért lesz valaki öngyilkos?
A magyarországi mutatók szerint hazánk továbbra is az élen jár Európában az öngyilkosságok számát tekintve. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén szeptemberben készült felmérésében Magyarország a kelet-európai országok között a harmadik helyen áll Litvánia és Oroszország után. A számok elkeserítőek – főleg abban a tekintetben, hogy a legtöbb tragédia megelőzhető lett volna. A Life.hu cikkéért kattints ide!

A statisztika mást mutat

Tavaly a pennsylvaniai Annenberg Public Policy Center (APPC) által készített felmérés az előbb felvázoltak ellenére éppen a decembert nevezték meg annak a hónapnak, amikor a legkevesebb öngyilkosság történik.

Mi több, a tanulmány készítői ekkor arra kérték a sajtó és a média munkatársait, hogy ne táplálják tovább azt a téves feltételezést, ami szerint éppen ekkor növekszik meg azoknak a száma, akik önkezükkel véget vetnek az életüknek.
Fontos, hogy a nyilvánosság pontos információt kapjon ebben a kérdésben  – szögezte le akkor a tanulmány vezető szerzője, Dan Romer.

Itthon is hasonló a helyzet

Ha a magyarországi számokat nézzük, itthon sem számít kiemelkedőnek a karácsonyi időszak: a KSH adatai szerint a melegebb hónapok, vagyis a tavasz és a nyár idején lesznek a legtöbben öngyilkosok. Külföldön még sajnos az őszi időszak alatt is kiemelkedően sokan vetnek véget az életüknek, ám mindez itthon kevésbé jellemző. Mindezt szakértőnk, Labancz Dániel klinikai szakpszichológus is megerősítette.

A statisztikák azt mutatják, hogy ez egy makacs tévhit - nincs nagy kiugrás az öngyilkossági kísérletek és a befejezett öngyilkosságok számában sem ebben az időszakban.

A statisztikák szerint nincs nagy kiugrás az öngyilkossági kísérletek számában az ünnepek alattForrás: Thinkstock

Kismértékű emelkedés inkább az ünnepeket követő napokban jellemző, nem pedig az ünnepek alatt, mely a felfokozott várakozás utáni csalódás, a be nem vált remények miatt következhet be" – szögezte le a szakértő, akinek tapasztalata szerint az őszi-téli időszakban nagyobb számban jelennek meg hangulatzavarral, depresszióval, avagy valamilyen krízissel küzdő páciensek.

„Ennek egyik oka valószínűleg inkább a városi életmód elterjedése, a megváltozott szokások és a fény hiánya, a rövidebb nappalok és hosszabb éjszakák, mely a szervezetben is kimutatható neurobiológiai változásokat is eredményez (például a szerotonin- vagy a melatoninszint változásai)."

Domján Edit, Mary Zsuzsi és a többiek
Hogy mennyire komolyan kell venni az öngyilkosságra utaló első jeleket, arra jó példa Domján Edit: a színésznő korábban maga jelentette ki, hogy 40 éves korára öngyilkos lesz. Tragikus ígéretét sajnos valóra is váltotta 1972 karácsonyán, éppen a negyvenedik születésnapján. A közkedvelt magyar énekesnő, Mary Zsuzsi is a szeretet ünnepén döntött úgy, hogy véget vet az életének: a hírességet a lakásán találták meg holtan. A Life.hu itt gyűjtötte össze azokat a magyar művészeket, akik önkezükkel vetettek véget életüknek.

 

Ez nem jelenti azt, hogy nem történhet baj

Mindezek ellenére mégsem szabad félvállról venni az első jeleket a valamilyen mentális betegséggel küzdő egyén környezetének. Az ünnepeket egyedül töltő, depresszióra és hangulatváltozásokra hajlamos emberekre különösen oda kell figyelni, a szakértő szerint ugyanis az öngyilkossági kísérletekben a reménytelenség érzése és az alacsony hangulati fekvés a legmeghatározóbb.

Nem a karácsony jelenti a problémát, hanem a családi, egzisztenciális vagy egészséggel kapcsolatos krízisekForrás: Thinkstock

„Bizonyos statisztikai adatok alapján azt lehet mondani, hogy magasabb kockázati tényezőt jelent az öngyilkosság szempontjából, ha valaki férfi, 55 évesnél idősebb, egyedül él, és valamilyen krízissel vagy depresszióval küzd. Az egyik legerősebb előrejelző, ha az illetőnek korábban már volt öngyilkossági kísérlete, vagy a családban előfordult már öngyilkosság  – mutat rá a pszichológus.

Forrás: Thinkstock
Ezek lehetnek az első jelek

A szakirodalom leírja az öngyilkosságot megelőző állapotot (Ringel-féle preszuicidális szindróma); ha egy ismerősünkön ennek jeleit látjuk, fontos, hogy minél előbb eljusson szakemberhez, segítsük, támogassuk és ne hagyjuk egyedül – szögezi le a szakértő.

Ezek a következők lehetnek:
- Fokozódó beszűkülés: a társas kapcsolatoktól való fokozatos eltávolodás, a baráti kapcsolatok elhanyagolása; ami korábban fontos volt számára, értéktelenné válik.
- Agresszív feszültség maga ellen fordítása: leértékeli önmagát, sokat foglalkozik a kudarcaival, ezekért önmagát hibáztatja.
- Öngyilkossági fantáziák: mivel a helyzetét reménytelennek, kiúttalannak látja, ezért egyre gyakrabban fordul meg a fejében, hogy jobb lenne, ha nem is élne, esetleg egy idő után konkrét tervei is vannak az öngyilkosságra.