Hátfájdalom? Nem is gondolnád, mire vezethető vissza

Forrás: Thinkstock -
hátfájdalom váll evolúció napidoktor csípő fájdalom hiba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amerikai és brit kutatók 300 csontminta vizsgálata alapján jöttek rá arra, miért fordulnak olyan sokan orvoshoz csípő-, illetve vállfájdalom miatt.

Az Oxfordi Egyetem Kórházának munkatársa, Paul Monk ortopédiai professzor vezette azt a kutatást, amely során csapatával arra keresték a választ, miért fordulnak olyan sokan klinikájukhoz csípő- és vállfájdalommal.

A kutatócsoport részletes CT-felvételeket készített a londoni Természettudományi Múzeumban, Oxfordban és a washingtoni Smithsonian Intézetben őrzött gyűjtemények 300 darabjáról.

Hátfájdalom? Nem is gondolnád, mire vezethető vissza Forrás: Thinkstock

A felvételekből háromdimenziós modellek adatbázisát hozták létre, hogy az egyes csontok alakjának évmilliók alatt bekövetkezett változásait megfigyelhessék. Ahogy a négy lábon járó fajokból kialakult a felegyenesedett, két lábon járó ember, a combcsont felső része, az úgynevezett combnyak szélesebb lett, hogy elbírja a többletterhet. Korábbi tanulmányok szerint

minél vastagabb a combnyak, annál valószínűbb, hogy ízületi gyulladás alakul ki.

Hogy mi történne akkor, ha folytatódna ez az evolúciós irány, illetve egyéb érdekes adatokért kattints a Napidoktor.hu oldalára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.