Az ünnepek utáni munkaundor valóban létező jelenség – de kezelhető

Forrás: Thinkstock -
karácsony szilveszter pszichológia munka kedvetlenség dolgozni ünnepek leküzdés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Semmi kedved dolgozni? Valójában még mindig a karácsony és a két ünnep közötti időszak körül forognak a gondolataid? Szívesen visszamennél az időben, amikor a lustálkodás, a semmittevés és a szeretteid voltak a porondon? Nem vagy egyedül, ráadásul a jelenségnek neve is van, és még kezelhető is.

A közösségi oldalakban többek között az a jó, hogy tudjuk, nem vagyunk egyedül a problémánkkal. Mint ahogyan például a hosszabb karácsonyi szabadságok és az ünnepek letelte után érzett munkaundorral, amely számtalan humoros bejegyzés forrása lett. Mint például ennek:

Vagy ennek:

Innen nézve valóban szellemes a dolog, ám megélni annyira már nem.

Nyugi, ez teljesen normális

Bár az orvostudomány egyelőre nem adott hivatalos kifejezést a jelenségnek, a szakértők is rámutatnak arra, hogy ettől még valóban létező dologról van szó.

„Az alatt a 10-14 nap alatt, ami a karácsonyi és az újévi időszakot jelenti, hajlamosok vagyunk túlzásba esni – persze a jobb értelemben véve. Például túl sokat eszünk, iszunk és nem alszunk eleget. Mindez elég ahhoz, hogy előkészítse a terepet az ünnepek utáni nehézségeknek"

– fogalmazott a CNN-nek dr. Angelos Halaris, a illinoisi Loyola Egyetem pszichiátere és viselkedéskutató professzora.

A január eleji időszakban esedékes munkába való visszatérés és visszarázódás kisebbfajta stresszt okoz Forrás: Thinkstock

Ezek a nehézségek pedig nem jelentenek mást, mint a január eleji időszakban esedékes munkába való visszatérést és visszarázódást, ami éles váltást jelent a családdal és barátokkal együtt töltött idővel és a semmittevés édes szabadságával. Nem véletlen, hogy mindez általában kisebbfajta stresszt okoz.

„A legtöbbünk számára az ünnepek olyanok, mint egy szép álomvilág, ami a szó legszorosabb értelmében egyik napról a másikra megszűnik. Ez az átmeneti időszak veszteségélményt okoz, és ez tesz bennünket egy kicsit szomorúbbá"

– magyarázta dr. Halaris.

Ennek az érzésnek a téli időszak is kedvez: a korai sötétedés, a kevés napfény, a hideg és a homály is hozzátesz ahhoz, hogy még borúsabbnak tűnjön minden. Ráadásul januárban kevesebb az örömteli esemény decemberhez képest.

Mi a megoldás?

A szakértők szerint a legjobb, ha fokozatosan szoktatod vissza magad a munkába, és veszed fel újra a szürke hétköznapok tempóját.

Állíts magad elé kisebb célokat,

oszd be jól az idődet, és igyekezz tartani magad a határidőkhöz. Jobb, ha nem úszol el már rögtön az elején a feladatokkal, ehhez azonban előretervezés szükséges.

Állíts magad elé kisebb célokat, oszd be jól az idődet, és igyekezz tartani magad a határidőkhöz Forrás: Thinkstock

Tégy rendet magad körül!

Csomagolópapírokon átgázolva és karácsonyi limlomok között nehéz visszarázódni a hétköznapokba. Takarítsd ki az otthonod, tegyél rendet, vidd le a karácsonyfát, és vele együtt a díszeket is tedd el a szekrény mélyére.

Ne felejtsd el, hogy minden fejben dől el. Lehet panaszkodni arra, hogy milyen rossz most neked, és mennyivel könnyebb és jobb azoknak, akik még a január első hetét is ki tudták venni szabadságnak –

vagy akár optimistán is hozzáláthatsz az előtted álló tennivalók sokaságának.

Iktass be kisebb-nagyobb szüneteket, a hétvégéket pedig töltsd együtt a családoddal, a barátaiddal, hogy legyen mit várnod, és hogy néhány nap erejéig visszahozd a karácsony alatt átélt hangulatot és szeretetet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.