Eszedbe jutott már, hogy nem ártana megtisztítani a hajkefédet? Számos elképesztő dolgot okozhat, ha nem teszed meg. 

Mi, emberek, szeretünk tiszták lenni, és törekszünk arra, hogy a környezetünk is az legyen. Lecseréljük a törölközőinket, hiába csak fürdés után és csak "tisztán" érintkezünk velük. Ágyneműt is cserélünk rendszeresen, a ruháinkat is váltogatjuk, illetve mossuk a hajunkat, a fogunkat és még sok minden mást is. 

De arra szinte senki nem gondol, hogy a hajformázó eszközeinket, mint például a hajkefét is tisztítani kéne. Erre hívja fel a figyelmünket dr. Sejal Shah, sebész-bőrgyógyász. A hajkefe fogai között lerakódik számtalan dolog, például poratka, elhalt hámszövet, illetve olajok, zsírok. Ez a közeg, tökéletes táptalajként szolgál a szaporodni vágyó baktériumoknak és gombáknak. Szerencsére azonban van módszer, amellyel tisztán tarthatjuk a fésűket, hajkeféket. 

Műanyag kefe

"Töltsd meg a mosdókagylót meleg vízzel, adj hozzá egy kevés sampont, majd helyezd bele a műanyag fésűt. Néhány perccel később egy körömkefe segítségével sikáld át a fésűt, főleg a fogai között" - tanácsolta Seja Shah a Good Housekeepingnek

Textil belsejű kefe

Sokan olyan fésűt használnak, melynek a nyele, a külső borítása műanyag. De a belseje, ahonnan a fésű fogai indulnak, textiből készült. Ez az egyik legveszélyesebb fajta, mert az emberek nagy százaléka bedobja maga mellé a fürdőkádba, jól megszívja magát vízzel, aztán majd egyszer csak kiszárad. Az ilyen langyos, vizes közeg a penészedésnek kedvez, így a legjobb az, ha ezeket a keféket csak száraz hajon, száraz közegben alkalmazzuk. A fogak tisztítását pedig fertőtlenítős, nedves törlőkendővel végezzük. 

Így óvhatod az egészséges, ha rendszeresen tisztítod a fésűdet
Képünk illusztráció
Forrás: Thinkstock

Fából készült fésű

Ez a típus valahová a műanyag és a textil belsejű közé sorolható. Nem lesz baj, ha vízzel érintkezik, de az áztatás a fának sem tesz jót. Vagyis ezzel már fésülhetjük a nedves hajunkat, azonban a kádban áztatásra ez sem alkalmas. Tisztítása során használhatjuk a körömkefés, samponos módszert, csak ne áztassuk be a vízbe, mint a műanyagot. 

Azért is jó ötlet ezeket a szabályokat betartani, mert a higiéniai tisztaságérzeten túl, rengeteg betegségtől óvhatjuk meg magunkat. A fésűn megjelenő káros élősködőket nem érdemes visszafésülni a hajunkba, majd beletörölni a törölközőbe, és befeküdni utána az ágyba. Ezzel a módszerrel szépen lassan mindenkit beteggé tehetünk magunk körül, anélkül, hogy tudnánk róla.