Természetes, hogy szinte rögtön a legrosszabbra gondol az ember lánya, amikor valamilyen oda nem illő dolgot vesz észre a testén – például egy csomót tapint ki a mellében. Ugyanígy járt Anna is, aki mindössze 17 éves volt, amikor zuhanyzás közben észrevette magán az elváltozást.

„Tisztán emlékszem, hogy majdnem elájultam, annyira megijedtem. Szóltam édesanyámnak, aki minden helyzetben nyugtatni próbál, de ezúttal láttam rajta, hogy ő is megrémült”

 – emlékezett vissza Anna, aki azonnal a nőgyógyászához fordult. A rendelőből egyenes út vezetett az ultrahangra.

„Fogalmam sem volt, hogy mire számítsak. Rémülten hallgattam, ahogy az engem vizsgáló orvos diktálja a csomók méreteit, és mindeközben nem tudtam, hogy mit gondoljak. Hogy most akkor mellrákom van, vagy mi?”
Mammográfia vizsgálatForrás: Thinkstock

A vizsgálat végén közölték Annával, hogy két fibroadenomát találtak a mellében, amelyek miatt fél év múlva kontroll szükséges – más teendője ekkor még nem volt velük. 

„Ekkor még nem tudtam, mi fán terem a fibroadenoma. Az asszisztens nyugtatgatott, hogy sok lánynál előfordul, de ezen kívül semmi információm nem volt róla.”

Egy csomó, ami jóindulatú

A fibroadenoma az emlő jóindulatú daganata, duzzanata. Nem rákos, ártalmatlan, kötő- és mirigyszöveti képződmény, leggyakrabban a 30 év alatti nőknél fordul elő  – pont úgy, ahogyan Annánál is. Azonban ahhoz, hogy kizárjanak más rosszindulatú betegségeket, a pontos diagnózis felállításához szükség van egy klinikai képre és egy szövettani vizsgálatra is.
Fiatal lányoknál nem szükséges a sebészi úton történő eltávolítás, amennyiben a daganat mérete kicsi. Anna esetében azonban másképp alakult. 

A pontos diagnózis felállításához szükség van egy klinikai képre és egy szövettani vizsgálatra isForrás: Thinkstock
„Tulajdonképpen egészen addig nem volt vele gond, amíg növekedésnek nem indult. Ekkor olyan 21-22 éves lehettem. Az orvosom egy kimondottan az emlő megbetegedéseivel foglalkozó sebészhez irányított, aki eltávolította az egyik mellemben lévő, szilva nagyságú fibroadenomát. Másnap már haza is mehettem.”

– emlékszik vissza az operációra Anna.

A most 26 éves lánynak azóta vannak új csomói, amelyekkel rendszeresen kell járnia ultrahangvizsgálatra. Más teendője egyelőre nincs velük – és reméli, nem is lesz. 

„Valamiért nem tudom ezt betegségnek nevezni. Szóval ez egy olyan valami, amivel meg kell tanulni együtt élni. Figyelni kell rá, vizsgálatokra járni, érdeklődni és így tovább. Igazából még az orvosok véleménye is eltér, hogy szükséges-e a műtét, vagy sem: egy nőgyógyász, akivel később beszéltem a műtétemről, azt mondta, ő nem is biztos, hogy javasolta volna az operációt. Ettől függetlenül én mindenkinek azt javaslom, keressen fel több szakembert is, és a velük való konzultálás után döntsön.”
Fontos a rendszeres önvizsgálat és a kontrollra járásForrás: Thinkstock

Irány a nőgyógyász!

A fibroadenoma csak egyike a mell jóindulatú elváltozásainak: a Life.hu korábban itt gyűjtötte össze, mit jelezhet még az a bizonyos kitapintott csomó. Ám mindezek ellenére sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy bármilyen apró elváltozást is tapasztalsz magadon, mindenképp keresd fel a háziorvosodat és a nőgyógyászodat!