Tudományos áttörések az egészségügyben: ezeket várhatjuk 2017-től

Forrás: Thinkstock -
2017 egészségügy tudomány orvostudomány gyógyítás fejlődés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenki kíváncsi arra, hogy mit hoz a jövő, és vajon lesznek-e olyan új orvostudományi áttörések, amelyek akár a mi életünket is befolyásolhatják. Csodák persze nincsenek, az előrejelzések szerint azonban számíthatunk rá, hogy a közeljövőben teljesen megváltozik majd az orvostudomány hozzáállása néhány nagyon fontos témában. Íme.

A transzlációs orvoslás a jövő?

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem övezi az úgynevezett transzlációs kutatásokat. A transzlációs medicinát egyfajta hídként értelmezik, ami összeköti egymással az alapkutatásokat és a klinikai alkalmazásokat. Ezeknek a kutatásoknak hála ugyanis

hatalmas mennyiségű adat és tudás halmozódott fel, amelynek csak egy kicsi, elenyésző része került be a klinikai gyakorlatba.

Ezeknek a kutatásoknak hála hatalmas mennyiségű adat és tudás halmozódott fel Forrás: Thinkstock

A transzlációs orvoslás célja, hogy minél rövidebb időn belül és minél hatékonyabban sikerüljön áthidalni ezt a nagy szakadékot a tudományos felfedezések és a háziorvosok számára is elérhető gyógymódok között.

Alkalmazások az egészség szolgálatában

A modern precíziós orvoslás már egy ideje útjára indult,

lényege, hogy a gyógyítás folyamata legyen minél személyre szabottabb.

Ehhez azonban számtalan adatra van szükség, hiszen a testsúly, a vérnyomás, a szívritmus vagy éppen a hőmérséklet is befolyásolhatja, hogy milyen kezelést kell kapnunk.

Mindezeket egyre inkább hordozható eszközök fogják mérni, amelyek egyből felállítanak egy algoritmust is, és egy alkalmazáson keresztül azonnal tanácsokat is kapunk arra nézve, mit változtassunk például az étrendünkön. Emellett a skizofréniával küzdőket egy online avatar segítheti majd, a depresszióval küzdőket pedig virtuális valóságon keresztül részesíthetik megfelelő terápiában.

A modern precíziós orvoslás már egy ideje útjára indult Forrás: Thinkstock

Mindennek az oka a belekben

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az a néhány évvel ezelőtti felfedezés, miszerint a bőrön vagy a belekben élő baktériumtömegek hatalmas szerepet játszanak a szervezet működésében.

Ez azt jelenti, hogy nem csupán védelmi funkciókat látnak el, hanem

olyan meghatározó folyamatokban is részt vesznek, mint a gyógyítás és az anyagcsere.

Ezt méri fel és tanulmányozza többek között az úgynevezett The British Gut Project, amelynek célja, hogy a belek mikrobiális tartalmát vizsgálva következtetéseket vonjon le, és a helyes táplálkozás és étrend-kiegészítők segítségével befolyásolják, esetenként visszaállítsák a szervezet helyes működését.

A következő egészségügyi kihívás

A korai halálozás és a különféle szervi megbetegedések egyik jelentős oka manapság a 15–49 évesek körében az alkohol, ami mellé még a dohányzás, a helytelen étrend, az elhízás és a kezeletlen vérnyomás sorakoznak fel.

A dohányzással kapcsolatban az utóbbi években számos szigorító intézkedés született Forrás: Thinkstock

A dohányzással kapcsolatban az utóbbi években számos szigorító intézkedés született, és a várható élettartam fokozatosan nő a fejlett országokban, de sajnos még mindig az a helyzet, hogy például

Angliában egy jómódú férfi 9, egy jómódú nő pedig 7 évvel él tovább, mint rosszabb anyagi körülmények között élő kortársa.

A Zika és egy másik, rég elfeledett betegség

A Zika-vírus várhatóan továbbra is veszélyt jelent, ezért a szükséges óvintézkedéseket mindenkinek meg kell tennie, aki fertőzött területekre utazik, ám

az Egyesült Királyságban a skorbut is ismét felütötte a fejét.

Ennek hátterében főleg a túl kevés zöldség- és gyümölcsfogyasztás áll. Legnagyobb veszélyben az alkoholisták, a kábítószer-használók és a hajléktalanok vannak, védekezni ellene pedig kellő mennyiségű C-vitaminnal lehet.

A Zika-vírus várhatóan továbbra is veszélyt jelent Forrás: Thinkstock

Reformok a fájdalomcsillapításban?

Az aneszteziológusok körében a morfin fájdalomcsillapító szerepét egyre inkább átveszi a ketamin, amelyet orrspray-n keresztül is adhatunk.

Az utcán drogként is terjed ez a szer, amely

hosszabb időre képes kiszakítani a valóságból, és gyakran hallucinációkkal jár együtt,

ezért egyelőre főleg gyerekeknél alkalmazzák érzéstelenítésre, akik kevésbé fogékonyak a szer tudatmódosító hatására.

Az aneszteziológusok körében a morfin fájdalomcsillapító szerepét egyre inkább átveszi a ketamin Forrás: Thinkstock

Gyógyíthatóvá válik a gyógyíthatatlan?

Reménykeltő eredmények vannak kilátásban néhány betegséggel kapcsolatban is, az egyik a demencia, amelyen lehet, hogy egy brimonidine nevű szer fog segíteni, melyet a glaukóma esetében már alkalmaznak.

A másik az egyes típusú cukorbetegség, amelyet remények szerint

hamarosan mesterséges hasnyálmiriggyel tudnak majd karbantartani az orvosok,

ami folyamatosan ellenőrzi a beteg vércukorszintjét, és szükség esetén megfelelő mennyiségű inzulint juttat a szervezetbe.

„A hírességekkel másképp kell bánni" – exkluzív interjú Marisa Peerrelhttp://www.life.hu/drlife/20170113-marisa-peer-sztarterapeuta-es-pszichologus-exkluziv-interjuja.htmlMotivációs előadó, hipnoterapeuta, viselkedéskutató és jó pár bestseller írónője – ez mind Marisa Peer egy személyben. A Tatler magazin nemrég Nagy-Britannia legjobb terapeutájának választotta meg. Nem véletlenül: több évtizednyi tapasztalata, könyvei és híresebbnél híresebb páciensei mind őt és szakmai hozzáértését igazolják. Íme, a Life.hu exkluzív interjúja a világ legismertebb terapeutájával. Dr. Life--A bőrkanapén túl: terápiás kezelések a filmvásznonhttp://www.life.hu/drlife/20170117-pszichologiai-kezelesek-a-filmvasznon.htmlMégis milyen problémákkal járnak az emberek pszichológushoz? Mi történik egy ilyen kezelés során? És milyen bonyodalmak adódhatnak a terapeuta és a páciens kapcsolatából? Íme, hat film, amelyek nem csupán kikapcsolnak és szórakoztatnak, hanem mindeközben egy pszichológus munkájába és mindennapjaiba is bepillantást nyerhetsz. Dr. Life--Nem biztonságos a Kim Kardashian által is szedett reggeli rosszullétek elleni pirula?http://www.life.hu/drlife/20170109-kim-kardashian-altal-reklamozott-terhessegi-rosszulletek-elleni-gyogyszer-nem-biztonsagos.htmlÁll a bál a popókirálynő által is reklámozott, terhességi rosszullétekre szedett gyógyszer, az úgynevezett Diclegis körül: egy nemrég készült vizsgálat során ugyanis nem csupán kétségbe vonták a tabletta hatékonyságát, hanem még ártalmasnak is nevezték, lévén, hogy növeli a szülési rendellenességek kialakulásának kockázatát. Dr. Life--Mire képes a plasztika? Sztárok, akiket teljesen átszabott a sebészkéshttp://www.life.hu/drlife/20170104-plasztikazott-sztarok-akik-teljesen-felismerhetetlenek-lettek.htmlA showbiznisz kegyetlen világ: ha nem vagy elég fiatal és szép, azonnal kiejtenek. Sok híresség ezért bármire képes, és mint tudjuk, a plasztikai sebészkés nem ismer határokat. A Life.hu most azokat a sztárokat gyűjtötte össze, akik menet közben teljesen elveszítették eredeti arcvonásaikat. Dr. LifeOrigoÚj év, új élet: 5 film az újrakezdésrőlhttp://www.life.hu/drlife/20170102-motivalo-filmek-az-ujrakezdesrol.htmlIsmét véget ért egy év, és valószínűleg ismét sokak száját hagyta el valamilyen újévi fogadalom, hogy idén valamit – avagy mindent – egészen másképp csinálnak majd. Ha változtatnál, kezdd el még ma! Íme, öt film, amelyek biztosan motiváló erővel hatnak majd rád. Dr. LifeOrigoFontos az egészséged? Akkor ezekre a szűrésekre jelentkezz be minél hamarabbhttp://www.life.hu/drlife/20170105-ezekre-a-szurovizsgalatokra-kell-minden-evben-eljarnod.htmlA szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A bizonyos időközönként megismételt orvosi látogatások során számos betegségre fény derülhet még időben, ezzel pedig még eredményesebben lehet őket gyógyítani és kezelni. Ezekre a vizsgálatokra jelentkezz be minél hamarabb! Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.