Tények és tévhitek: minden, amit a depresszióról tudnod érdemes

Forrás: Thinkstock -
depresszió lelki betegség tévhitek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre több szó esik a depresszióról, miközben még mindig nagyon keveset tudunk erről a pszichés betegségről. Most tisztába tesszük, pontosan mit is jelent, milyen tévhitek keringenek vele kapcsolatban, és mindezekből mi igaz.

Depis vagyok! Vagy nem?

Csak úgy dobálózunk a szavakkal: ha valaki sír, akkor ő depressziós. Ha rossz a kedve, akkor depizik. Ha pedig beszélgetni sem akar, akkor nyilvánvaló, hogy lelki beteg. De valóban tisztában vagyunk azzal, mit is jelent depressziósnak lenni?

Nem teljesen elrugaszkodottak a fent említett általánosítások. A laikus, külső szemlélő által észlelhető tünetek hasonlítanak ahhoz, amit egy szomorú vagy rosszkedvű emberrel kapcsolatban tapasztalhatunk. Ám maga a depresszió egy jóval összetettebb betegség.

Szomorúság vagy depresszió – Te meg tudod különböztetni? Forrás: Thinkstock

Veszélyesebb, mint gondolnánk

A depresszió egy olyan pszichés megbetegedés, amely során az illető érzelmi és hangulati zavaroktól szenved. A szakirodalom megkülönböztet súlyos, azaz klinikai depressziót, unipoláris depressziót vagy unipoláris zavart. A besorolást a beteg az alapján kapja, hogy milyen régóta depressziós, illetve milyen intenzitással jelentkeznek nála a tünetek. Az orvosok veszélyes betegségnek vélik, ugyanis kezeletlen állapotban hagyva a beteg könnyedén önmaga vagy a környezete ellen fordulhat.

A depressziót elsősorban gyógyszerekkel szokták kezelni, de ritkán, speciális esetekben, ahol azonnali eredményre van szükség, elektrosokk-terápiát is alkalmaznak. Emellett a fényterápia is jó eredményekkel szolgál szezonális depresszió kezelésére. Mindezeken túl úgynevezett pszichoterápiás tréningen is részt vehet a beteg, ilyenkor különféle asszociációs technikák segítségével fedezheti fel saját maga a betegségének gyökereit.

Akkor ez most depresszió vagy sem?

A depresszió általános tünete lehet a hangulatingadozás, ám főleg lehangoltságról van szó. Sok esetben alvászavar is fellép, ilyenkor a beteg bioritmusa felborul, és teljesen ellentétesen működik a "normálishoz" képest. A depressziósok gyakran önértékelési gondokkal küzdenek, amelyhez gyakran társul a szexuális vágy csökkenése is. Jellemző továbbá a gondterheltség, a figyelemzavar, illetve az érdeklődés beszűkülése. Az arc mindent elárul: depressziósoknál elmélyülhetnek a homlokráncok, és lefelé görbülő szájzugok alakulhatnak ki. A test tartása és a járás is megváltozik: görnyedt, illetve mozgása lassú lesz.

Depresszív állapotban gyakori az alvászavar Forrás: Thinkstock

Fontos azonban megemlíteni, hogy

nem mindenki depressziós, aki ehhez hasonló tüneteket észlel magán.

illetve tény, hogy a depressziós betegek tünetei sem 100%-ig megegyezőek.

Örökölhető, de nem betegség, mi az?

Számos tévhit kering azzal kapcsolatban is, hogy mitől, miként válik valaki depresszióssá. Most összegyűjtöttünk néhány általános elképzelést, amelyek nem minden esetben tekinthetőek helytállónak.

  • A depresszió nem igazi betegség. A depresszió egy létező, diagnosztizálható pszichés megbetegedés. Ez tény. Sokan sajnos összekeverik a szomorúsággal, amely valóban csak múló állapot. Ez a betegség egy szociális, pszichológiai és biológiai eredetű elváltozás, amely nem múlik el magától, de kezelhető.
  • Ha valamelyik rokonod depressziós (volt), akkor te is az leszel. Megállapították már, hogy a betegségnek van örökletes tényezője. Akinek ismeretes depressziós hozzátartozója, 20%-kal nagyobb eséllyel eshet bele a betegség csapdájába. Azonban attól még, hogy valamelyik rokonunk beteg, még nem kell amiatt rettegni, hogy mi is azok leszünk. Az információt helyén kell kezelni: azáltal, hogy tudunk a kockázati tényezőről, jobban tuduk figyelni magunkra, és a környezetünk is hamarabb észreveszi a jeleket – írja a Health Line.
    A depresszió kezeletlen állapotában nagyon veszélyes lehet Forrás: Thinkstock
  • Az antidepresszánsoktól megváltozik a személyiséged. Az antidepresszánsok megváltoztatják az agyunk kémiai működését, ez nyilván ijesztően hangzik. Sokan emiatt attól tartanak, hogy egy másik embernek fogják érezni magukat, ha részt vesznek a kezelésben. De a tények nem hazudnak: a gyógyszerek csak bizonyos vegyi anyagokat változtatnak meg az agyban, melyek segíthetnek csökkenteni a depressziós ember tüneteit, de a mögöttes személyiséget nem tudják befolyásolni. Rengeteg beteg számolt be arról, hogy az antidepresszánsok szedése után tértek vissza az igazi személyiségükhöz, addig pedig távol érezték magukat a valóságtól.

    A sztárok között is vannak súlyos esetek

    Gazdagok, híresek, sokan csodálják őket, és mindenük megvan, amiről az ember álmodhat. A hírnévvel járó feszültségeket vagy a gyerekkori traumákat azonban ők sem mindig tudják kezelni: hírességek, akik súlyos depresszióval küzdenek.
  • Örökre gyógyszereket kell szedned. Az antidepresszánsok akár hosszú távú kezelésre is alkalmasak, de a kúra időtartamát főleg a beteg állapotának súlyossága határozza meg. Sok esetben a pszichiáter különféle technikákat tanít a betegének, amelyek segítségével gyógyszerek nélkül is meg tud birkózni az élet adta nehézségekkel. Ám valóban létezik olyan, hogy valakinek hosszabb távon érdemes szednie. Ez azonban akkor sem egy általános tény.
  • Csak a nők lehetnek depressziósak. Valóban, több nő szenved depressziótól, mint férfi, de a számadatok alapján nincs nagy eltérés a nemek között. Azért vallják sokan ezt a hibás elvet, mert a férfiakra jellemző, hogy nehezen vagy egyáltalán nem beszélnek az érzelmeikről, a gondjaikról. Ez azonban sokkal veszélyesebb: a statisztikák szerint ugyanis emiatt sokkal több depressziós férfi követ el öngyilkosságot, mint nő.

Miért lesz valaki öngyilkos?

A magyarországi mutatók szerint hazánk továbbra is az élen jár Európában az öngyilkosságok számát tekintve. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly szeptemberben készült felmérésében Magyarország a kelet-európai országok között a harmadik helyen áll Litvánia és Oroszország után. A számok elkeserítőek – főleg, mert a legtöbb tragédia megelőzhető lett volna. A Life.hu cikkét ide kattintva olvashatod el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.