Tudósok szerint az emberi faj változatosságáról egy-egy mutáció gondoskodik, ez tesz bennünket egyedivé, ez különböztet meg bennünket másoktól. Most összegyűjtöttünk néhány furcsa rendellenességet, amely nem csupán a különbözőségről gondoskodik, hanem a hidegrázásról is.

Hasadt kéz vagy hasadt láb

Az úgynevezett ectrodactyliában szenvedő betegnek nem fejlődik ki rendesen a keze vagy a lábfeje. Ez azt jelenti, hogy nincsenek ujjai vagy a kezén, vagy a lábán, esetleg egyiken sem. Műtét útján lehet javítani az ectrodactyliás életminőségét. Ebben a genetikai mutációban szenved többek között Cedric Gregoire, a Nocturnal Depression énekese-gitárosa. 

Hasadt kéz szindrómaForrás: Wikipedia

Idegenkéz-szindróma

Ez a neurológiai betegség akármelyik ijesztgetős horrorban vagy thrillerben megállná a helyét: az ettől a rendellenességtől szenvedő úgy érzi, a végtagja nem hozzá tartozik, és teljesen elveszíti az uralmat a keze mozgatása felett. Az alien hand, szellemkéz vagy dr. Strangelove-szindróma néven is emlegetett betegség ritkán ugyan, de lábbal is előfordulhat. 

Kutatók egyelőre vitatkoznak azon, mi lehet a kialakulásának az oka. Az egyik elmélet szerint akkor alakul ki, amikor a beteg két agyféltekéjét sebészi úton elválasztják, de okozhatja stroke, fertőzés, daganat vagy verőértágulat is. 

Idegenkéz-szindrómaForrás: Youtube

Élőhalott-szindróma

Angolul walking corpse syndrome-nak, vagyis sétáló hulla szindrómának nevezik ezt a mentális betegséget, amely során a páciens azt gondolja magáról, hogy meghalt. Cotard-szindrómának is szokás nevezni felfedezője, Jules Cotard francia neurológus után, aki a 19. század végén írta le ezt a ritka rendellenességet.

Az élőhalott szindrómát az agy fertőzés vagy fizikai behatás miatti sérülése válthatja ki, ami miatt a páciens képtelenné válik a saját testének érzékelésére. Nem érzi a fájdalmat, tévképzetei jelennek meg, és meggyőződése, hogy ő maga valójában már halott. 

Élőhalott-szindrómaForrás: Thinkstock

Kékbetegség

„Hivatalos” nevén methaemoglobinaemiának nevezik azt a betegséget, amely során a vérben található oxigénszállító molekula, a hemoglobin valódi oxidjának (methemoglobin) szintje megemelkedik, ami miatt a vér nem tud elegendő oxigént szállítani. Emiatt a vér piros helyett barna színűvé válik – az ebben a betegségben szenvedők bőre pedig kék árnyalatú lesz. 

Kék betegségForrás: Youtube

Szupersűrűségű csontok

1994-ben egy férfi, akit az újságcikkek csak Johnnak neveznek, autóbalesetet szenvedett, amit a csodával határos módon egyetlen sérülés nélkül megúszott. A röntgenfelvételek során kiderült, hogy a férfi csontjai az átlagosnál sűrűbbek, aminek hátterében az úgynevezett LRP5 nevű génmutáció áll. 

Érdekes módon az LRP5 a leggyakrabban az alacsony csontsűrűségéért felelős, de ritka esetben fordított is lehet a hatása. 

Szupersűrűségű csontokForrás: Thinkstock