Furcsa és titokzatos betegségek, amelyektől garantáltan kiráz a hideg

Forrás: Youtube -
betegség furcsa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudósok szerint az emberi faj változatosságáról egy-egy mutáció gondoskodik, ez tesz bennünket egyedivé, ez különböztet meg bennünket másoktól. Most összegyűjtöttünk néhány furcsa rendellenességet, amely nem csupán a különbözőségről gondoskodik, hanem a hidegrázásról is.

Hasadt kéz vagy hasadt láb

Az úgynevezett ectrodactyliában szenvedő betegnek nem fejlődik ki rendesen a keze vagy a lábfeje. Ez azt jelenti, hogy nincsenek ujjai vagy a kezén, vagy a lábán, esetleg egyiken sem. Műtét útján lehet javítani az ectrodactyliás életminőségét. Ebben a genetikai mutációban szenved többek között Cedric Gregoire, a Nocturnal Depression énekese-gitárosa.

Hasadt kéz szindróma Forrás: Wikipedia

Idegenkéz-szindróma

Ez a neurológiai betegség akármelyik ijesztgetős horrorban vagy thrillerben megállná a helyét: az ettől a rendellenességtől szenvedő úgy érzi, a végtagja nem hozzá tartozik, és teljesen elveszíti az uralmat a keze mozgatása felett. Az alien hand, szellemkéz vagy dr. Strangelove-szindróma néven is emlegetett betegség ritkán ugyan, de lábbal is előfordulhat.

Kutatók egyelőre vitatkoznak azon, mi lehet a kialakulásának az oka. Az egyik elmélet szerint akkor alakul ki, amikor a beteg két agyféltekéjét sebészi úton elválasztják, de okozhatja stroke, fertőzés, daganat vagy verőértágulat is.

Idegenkéz-szindróma Forrás: Youtube

Élőhalott-szindróma

Angolul walking corpse syndrome-nak, vagyis sétáló hulla szindrómának nevezik ezt a mentális betegséget, amely során a páciens azt gondolja magáról, hogy meghalt. Cotard-szindrómának is szokás nevezni felfedezője, Jules Cotard francia neurológus után, aki a 19. század végén írta le ezt a ritka rendellenességet.

Az élőhalott szindrómát az agy fertőzés vagy fizikai behatás miatti sérülése válthatja ki, ami miatt a páciens képtelenné válik a saját testének érzékelésére. Nem érzi a fájdalmat, tévképzetei jelennek meg, és meggyőződése, hogy ő maga valójában már halott.

Élőhalott-szindróma Forrás: Thinkstock

Kékbetegség

„Hivatalos” nevén methaemoglobinaemiának nevezik azt a betegséget, amely során a vérben található oxigénszállító molekula, a hemoglobin valódi oxidjának (methemoglobin) szintje megemelkedik, ami miatt a vér nem tud elegendő oxigént szállítani. Emiatt a vér piros helyett barna színűvé válik – az ebben a betegségben szenvedők bőre pedig kék árnyalatú lesz.

Kék betegség Forrás: Youtube

Szupersűrűségű csontok

1994-ben egy férfi, akit az újságcikkek csak Johnnak neveznek, autóbalesetet szenvedett, amit a csodával határos módon egyetlen sérülés nélkül megúszott. A röntgenfelvételek során kiderült, hogy a férfi csontjai az átlagosnál sűrűbbek, aminek hátterében az úgynevezett LRP5 nevű génmutáció áll.

Érdekes módon az LRP5 a leggyakrabban az alacsony csontsűrűségéért felelős, de ritka esetben fordított is lehet a hatása.

Szupersűrűségű csontok Forrás: Thinkstock
Egy veszélyes hóbort: mindent a méregtelenítésrőlhttp://www.life.hu/drlife/20170310-a-meregtelenites-hazugsag-es-nem-letezik.htmlPerui kovaföld, beöntés, csodatea, talptapasz és társai – csak néhány a sok közül, amit a kereső kiad „méregtelenítés” címszó alatt. A különféle böjtök és tisztulást ígérő módszerek hatalmas üzletnek számítanak, Novák Hunor szerint például akár tízmilliókat is kaszálhatnak vele a gyártók – miközben az egész átverés. Dr. LifeThinkstock7 kérdés az egészségről: Erős Antóniahttp://www.life.hu/drlife/20170310-eros-antonia-hiradostol-7-kerdes-az-egeszsegrol.htmlMennyire fittek a sztárok? Vajon voltak-e már súlyos betegek? És mi a helyzet a plasztikával? A Life.hu legújabb sorozatában most hétről hétre kikérdezünk egy hírességet, aki megosztja veletek a legjobb egészségtippjeit és azokat a titkait, amelyekről eddig még talán sohasem beszélt. Ezúttal az ország kedvenc híradósát, Erős Antóniát faggattuk. Dr. Life--Lélekfitnesz: így tanultam meg nemet mondanihttp://www.life.hu/drlife/20170306-megtanultam-nemet-mondani-a-lelekfitnesz-kihivas-alatt.htmlNem akartam antiszociális lenni, nem akartam bántani, nem akartam, hogy bárki bármi rosszat gondoljon rólam. Kerültem a konfliktust, ahogy csak tudtam, aztán persze azon kaptam magam, hogy dühös vagyok, hogy frusztrált vagyok, és mérgez engem belülről. Ezért döntöttem el, hogy belevágok a Life.hu Lélekfitnesz kihívásába, és megtanulok nemet mondani egyetlen hét alatt. Nekem így sikerült. Dr. LifeThinkstockMegfázás, ami halálos is lehet: minden, amit a járványos hörgőgyulladásról tudni kellhttp://www.life.hu/drlife/20170303-a-jarvanyos-horgogyulladas-betegseg.htmlMagas láz, sípoló, kimaradó, vagy éppen szapora légzés – általában ezekkel az ijesztő tünetekkel kezdődik a főként csecsemőket érintő hörgőgyulladás, amely miatt kiugróan sok kisgyermeket ápolnak a Debreceni Egyetem gyermekklinikájának intenzív osztályán. A járványos hörgőgyulladás nem egy sima megfázás, és már az első tünetek jelentkezésekor komolyan kell venni. De mire figyeljen a szülő? Erről beszélgettünk Dr. Novák Hunorral. Dr. LifeThinkstockSztárok, akik halálos betegséget győztek lehttp://www.life.hu/drlife/20170217-sztarok-akik-halalos-betegseget-gyoztek-le.htmlA hírnév nem óv meg semmitől: a legnagyobb sztárokat is érhetik ugyanolyan csapások, mint bármelyik földi halandót. A Life.hu most összegyűjtött öt hírességet, akiknek sikerült megmenekülniük a halál torkából. Dr. LifeOrigoMagnézium nélkül nincs élethttp://www.life.hu/drlife/20170216-magnezium-hatasa-a-szervezetre.htmlAz egészséges szervezet működésének egyik nélkülözhetetlen alappillére a magnézium. Ez az ásványi anyag az idegsejtek működésén túl részt vesz a csontok és a fogak, illetve az érfalak épségének megőrzésében is, hiánya pedig egy sor kellemetlen tünetet okozhat. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.