Veszélyes főzési tanácsokat osztogat Gwyneth Paltrow?

betegség szalmonella gyomorrontás recept szakácskönyv Gwyneth Paltrow fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ismét áll a bál Gwyneth Paltrow körül. A szőke színésznőt ezúttal receptjei miatt kezdték kritizálni a szakértők, mivel a szakácskönyveiben nem tér ki azokra az alapvető élelmiszer-biztonsági óvintézkedésekre, amelyekkel csökkenthető a szalmonellafertőzés és a Campylobacter nevű baktérium által okozott megbetegedések kockázata.

Az Oscar-díjas Gwyneth Paltrow-ról egy ideje kevésbé a filmszerepei miatt hallunk. Annál többet tudhatunk meg az életmódjáról: Chris Martin exe híres az általa egészségesnek tartott életvezetési szokásairól és az ehhez kapcsolódó, jobbnál jobb tippjeiről. Egy időben a vaginagőzölés előnyeiről, a méregtelenítő kúráiról és egyéb más életmódtippjeiről értekezett lelkesen, majd jöttek a méregdrága és haszontalan vaginatojásai, amelyek ellen több szakértő is egyöntetűen felszólalt. Erről bővebben itt írtunk korábban.

A kritikák ellenére Gwyneth Paltrow kiadott két szakácskönyvet is, amelyek most támadások kereszttüzébe kerültek Forrás: AFP

Kritikák ide vagy oda, Gwyneth Paltrow kedve nem tört meg, sőt: az elmúlt évek alatt kiadott két szakácskönyvet is, amelyekben kedvenc és legjobb receptjeit gyűjtötte egybe. És amelyek kapcsán ismét a támadások kereszttüzébe kerülhetett.

Szakértők szerint ugyanis Miss Paltrow egyes receptjei kimondottan veszélyesek is lehetnek, mivel

növelik a szalmonellafertőzés és az úgynevezett Campylobacter nevű baktérium által okozott megbetegedés kockázatát.

Mindez nem csupán a színésznőt érinti: egy 29 híres-neves szakács receptkönyvét vizsgáló elemzés szerint mindössze a kötetek 9%-a tartalmazza azt az alapvető információt, hány fokot is kell elérnie a húsnak, mielőtt valóban biztonsággal fogyasztható lesz. Arról nem is beszélve, hogy főzés előtt kezet kell mosni, illetve a csirkehúst a feldolgozás előtt ne mossák meg a csap alatt, mert ezzel növelhetik a Campylobacter baktérium terjedésének kockázatát.

Szakértők szerint a színésznő egyes receptjei kimondottan veszélyesek is lehetnek, mivel
növelik a szalmonellafertőzés és az ún. Campylobacter nevű baktérium által okozott megbetegedés kockázatát Forrás: AFP, amazon.com

A felmérésben összesen 1497 receptet vizsgáltak meg, amelyek közül mindössze 89 tartalmazott alapvető élelmiszer-biztonsági óvintézkedéseket, míg 34 teljesen rossz tanácsokat osztott meg az olvasókkal. Gwyneth Paltrow egyik szakácskönyve, a My Father's Daughter hivatalosan nem szerepelt a szemrevételezett receptkönyvek között, a kutatást végző dr. Ben Chapman élelmiszer-biztonsági szakértő azonban külön kitért rá. A színésznő másik könyve, az It's All Good azonban már ott volt a felsorolt kötetek között.

A campylobacteriosis egy állatról emberre terjedő betegség, amelyet a fentebb nevezett Campylobacter kórokozó okoz. A baktérium az állatok beleiben él, és kontaktus útján kerülhet az emberi szervezetbe

súlyos hasmenést, gyomorfájdalmat és több napig tartó lázat okozva.

Főképp a rosszul megsütött vagy megfőzött húsok fogyasztása okozhatja, de például nyers tej útján is bejuthat a szervezetbe a baktérium.

A Campylobacter kórokozó súlyos hasmenést, gyomorfájdalmat és több napig tartó lázat okoz Forrás: AFP

A brit Food Standards Agency ajánlása szerint azért nem szabad megmosni a csirkehúst, mert a magas hőmérsékleten történő főzés és sütés elpusztítja a baktériumot, a vizes öblítés útján azonban tovább vándorolhat a mosogatóba, a szivacsra és más eszközökre, ahol tovább szaporodik és fertőzhet.

Az életmódváltás leggyakoribb buktatói: így küzdheted le őkethttp://www.life.hu/drlife/20170330-az-eletmodvaltas-buktatoit-igy-kuzdheted-le.htmlEgészségesen táplálkozni, rendszeresen mozogni és eleget pihenni – nagy vonalakban ezt jelenti a helyes(ebb) életmódra való törekvés. Ha már megszületett benned az elhatározás, netán bele is vágtál már, segítünk, hogy ne add fel rögtön az első nehezebb pontnál. Összegyűjtöttük a leggyakoribb buktatókat és azt, hogyan keveredhetsz ki belőlük győztesként. Dr. LifeThinkstock7 kérdés az egészségről: Kocsis Korinnahttp://www.life.hu/drlife/20170328-kocsis-korinna-szepsegkiralynotol-es-modelltol-7-kerdes-az-egeszsegrol.htmlMennyire fittek a sztárok? Vajon voltak-e már súlyos betegek? És mi a helyzet a plasztikával? A Life.hu legújabb sorozatában most hétről hétre kikérdezünk egy hírességet, aki megosztja veletek a legjobb egészségtippjeit, és azokat a titkait, amelyekről eddig még talán sohasem beszélt. Ezúttal a gyönyörű szépségkirálynőt, Kocsis Korinnát faggattuk. Dr. Life--Apró változtatások, amelyektől boldogabbnak érezheted magadhttp://www.life.hu/drlife/20170322-szokasok-es-valtoztatasok-amelyektol-boldogabb-lesz-az-eleted.htmlMajd ha lefogyok, majd ha többet keresek, majd ha végre meg tudom magamnak venni azt a ruhát –gondoljuk, és közben rendületlenül várjuk, hogy ha majd végre miénk lesz, amire vágyunk, boldogabbnak is fogjuk érezni magunkat. A kiegyensúlyozott és boldog élethez azonban ennél jóval több kell. Mutatjuk. Dr. LifeThinkstock7 kérdés az egészségről: Iszak Eszterhttp://www.life.hu/drlife/20170314-iszak-eszter-musorvezetotol-7-kerdes-az-egeszsegrol.htmlMennyire fittek a sztárok? Vajon voltak-e már súlyos betegek? És mi a helyzet a plasztikával? A Life.hu legújabb sorozatában most hétről hétre kikérdezünk egy hírességet, aki megosztja veletek a legjobb egészségtippjeit, és azokat a titkait, amelyekről eddig még talán sohasem beszélt. Ezúttal Iszak Esztert kérdeztük ki. Dr. Life--7 kérdés az egészségről: Erős Antóniahttp://www.life.hu/drlife/20170310-eros-antonia-hiradostol-7-kerdes-az-egeszsegrol.htmlMennyire fittek a sztárok? Vajon voltak-e már súlyos betegek? És mi a helyzet a plasztikával? A Life.hu legújabb sorozatában most hétről hétre kikérdezünk egy hírességet, aki megosztja veletek a legjobb egészségtippjeit és azokat a titkait, amelyekről eddig még talán sohasem beszélt. Ezúttal az ország kedvenc híradósát, Erős Antóniát faggattuk. Dr. Life--Miért baj az nekünk, ha előttünk teszi szét a lábát egy sovány modell?http://www.life.hu/drlife/20170314-yves-saint-laurent-kampany-hatasa-a-testkepre-es-az-etkezesi-zavarokra.htmlHatalmas botrányt kavart a napokban a világhírű divatház, Yves Saint Laurent kampánya, amelyet később a francia reklámfelügyeleti hatóság el is távolíttatott. De mi volt az üzenete, és miért káros ránk, földi halandókra nézve? Ennek jártunk utána. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.