Ismét áll a bál Gwyneth Paltrow körül. A szőke színésznőt ezúttal receptjei miatt kezdték kritizálni a szakértők, mivel a szakácskönyveiben nem tér ki azokra az alapvető élelmiszer-biztonsági óvintézkedésekre, amelyekkel csökkenthető a szalmonellafertőzés és a Campylobacter nevű baktérium által okozott megbetegedések kockázata.

Az Oscar-díjas Gwyneth Paltrow-ról egy ideje kevésbé a filmszerepei miatt hallunk. Annál többet tudhatunk meg az életmódjáról: Chris Martin exe híres az általa egészségesnek tartott életvezetési szokásairól és az ehhez kapcsolódó, jobbnál jobb tippjeiről. Egy időben a vaginagőzölés előnyeiről, a méregtelenítő kúráiról és egyéb más életmódtippjeiről értekezett lelkesen, majd jöttek a méregdrága és haszontalan vaginatojásai, amelyek ellen több szakértő is egyöntetűen felszólalt. Erről bővebben itt írtunk korábban.  

A kritikák ellenére Gwyneth Paltrow kiadott két szakácskönyvet is, amelyek most támadások kereszttüzébe kerültekForrás: AFP

Kritikák ide vagy oda, Gwyneth Paltrow kedve nem tört meg, sőt: az elmúlt évek alatt kiadott két szakácskönyvet is, amelyekben kedvenc és legjobb receptjeit gyűjtötte egybe. És amelyek kapcsán ismét a támadások kereszttüzébe kerülhetett. 

Szakértők szerint ugyanis Miss Paltrow egyes receptjei kimondottan veszélyesek is lehetnek, mivel növelik a szalmonellafertőzés és az úgynevezett Campylobacter nevű baktérium által okozott megbetegedés kockázatát. 

Mindez nem csupán a színésznőt érinti: egy 29 híres-neves szakács receptkönyvét vizsgáló elemzés szerint mindössze a kötetek 9%-a tartalmazza azt az alapvető információt, hány fokot is kell elérnie a húsnak, mielőtt valóban biztonsággal fogyasztható lesz. Arról nem is beszélve, hogy főzés előtt kezet kell mosni, illetve a csirkehúst a feldolgozás előtt ne mossák meg a csap alatt, mert ezzel növelhetik a Campylobacter baktérium terjedésének kockázatát. 

Szakértők szerint a színésznő egyes receptjei kimondottan veszélyesek is lehetnek, mivel
növelik a szalmonellafertőzés és az ún. Campylobacter nevű baktérium által okozott megbetegedés kockázatát
Forrás: AFP, amazon.com

A felmérésben összesen 1497 receptet vizsgáltak meg, amelyek közül mindössze 89 tartalmazott alapvető élelmiszer-biztonsági óvintézkedéseket, míg 34 teljesen rossz tanácsokat osztott meg az olvasókkal. Gwyneth Paltrow egyik szakácskönyve, a My Father's Daughter hivatalosan nem szerepelt a szemrevételezett receptkönyvek között, a kutatást végző dr. Ben Chapman élelmiszer-biztonsági szakértő azonban külön kitért rá. A színésznő másik könyve, az It's All Good azonban már ott volt a felsorolt kötetek között.

A campylobacteriosis egy állatról emberre terjedő betegség, amelyet a fentebb nevezett Campylobacter kórokozó okoz. A baktérium az állatok beleiben él, és kontaktus útján kerülhet az emberi szervezetbe súlyos hasmenést, gyomorfájdalmat és több napig tartó lázat okozva.  Főképp a rosszul megsütött vagy megfőzött húsok fogyasztása okozhatja, de például nyers tej útján is bejuthat a szervezetbe a baktérium. 

A Campylobacter kórokozó súlyos hasmenést, gyomorfájdalmat és több napig tartó lázat okozForrás: AFP

A brit Food Standards Agency ajánlása szerint azért nem szabad megmosni a csirkehúst, mert a magas hőmérsékleten történő főzés és sütés elpusztítja a baktériumot, a vizes öblítés útján azonban tovább vándorolhat a mosogatóba, a szivacsra és más eszközökre, ahol tovább szaporodik és fertőzhet. 

A Campylobacter csak az Egyesült Királyságban évente 55 ezer ember megbetegedését okozza. 
Szeretném látni Gwyneth Paltrow receptjeinél, hogy a csirke akkor van kész, ha eléri a 74 fokot  – fogalmazott a Daily Mailnek dr. Ben Chapman, a North Carolina State University élelmiszer-biztonsági szakértője.