Hólyagosra égett a bőre, mert így ment szoláriumba

bőr napozás szolárium
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ezek a fájdalmas fotók megmutatják, hogy miért ne keverd soha a citrusos illóolajokat, a gyümölcsöket és a napozást. Ennek a lánynak nem volt szerencséje, most olyan a teste, mintha megégett volna. Szörnyű heteken van túl.

„Maximálisan az én hibám volt, ami történt, de egyetlen jógaoktató sem mondta, hogy ez megtörténhet velem" – panaszkodott a Wisconsinban élő Elise Nguyen. A lánynak hatalmas hólyagok keletkeztek a nyakán és a csuklóján, miután úgy feküdt be a szoláriumba, hogy előtte bekente magát narancsos illóolajjal.


„Csak egy kevés olajat használtam, még a jógaórám előtt. Az óra után teljesen elfeledkeztem arról, hogy magamra kentem, és elsétáltam a szoláriumba. Egy jamaicai esküvőre voltam hivatalos, és nem akartam hófehéren odamenni. Nem is gondoltam rá, hogy az olaj és a szolárium ilyen hatással lesz a bőrömre. 24 órával később jelentkeztek az első kiütések, amelyek olyanok voltak, mint egy hagyományos csalánkiütés. A férjemmel először az új mosószerre gyanakodtunk" – mesélte a Buzzfeednek a lány, akinek a teste egyre durvábban eltorzult, és hatalmas hólyagok is megjelentek a kiütések mellett.

„Egy barátnőm megjegyezte, hogy olyanok a sebhelyek, mint az olaj okozta kémiai égés. És akkor összeállt a kép."


A nő azonnal orvoshoz fordult, aki elmondta, hogy olyan égési sérülései keletkeztek, amelyek akkor fordulnak elő, ha növényi olaj érintkezik a bőrrel, amelyet erős UV sugárzás ér (legyen az napsütés vagy szolárium). A jelenséget phytophotodermatitisnek hívják.

Mi az a phytophotodermatitis?

Amikor a citrusfélék (lime, narancs, citrom) nedvessége és a napfény (vagy szolárium) reakcióba lép egymással, az égési sérülésekhez hasonló sebhelyek keletkeznek. Nyáron főként a lime leve okozza a tüneteket.

A házi praktikák szerint jeges tejjel lehet ecseteli a sérüléseket, a fehérje ugyanis megnyugtatja a vörösséget. De otthoni kenegetés helyett mindenképpen forduljunk orvoshoz! Egy szakorvos fájdalomcsillapítót és antibiotikumos kenőcsöt írhat fel, hogy a lehető legkisebb hegesedéssel megússzunk egy hasonló kalandot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.