Ezek a fájdalmas fotók megmutatják, hogy miért ne keverd soha a citrusos illóolajokat, a gyümölcsöket és a napozást. Ennek a lánynak nem volt szerencséje, most olyan a teste, mintha megégett volna. Szörnyű heteken van túl.

„Maximálisan az én hibám volt, ami történt, de egyetlen jógaoktató sem mondta, hogy ez megtörténhet velem" – panaszkodott a Wisconsinban élő Elise Nguyen. A lánynak hatalmas hólyagok keletkeztek a nyakán és a csuklóján, miután úgy feküdt be a szoláriumba, hogy előtte bekente magát narancsos illóolajjal.

 


„Csak egy kevés olajat használtam, még a jógaórám előtt. Az óra után teljesen elfeledkeztem arról, hogy magamra kentem, és elsétáltam a szoláriumba. Egy jamaicai esküvőre voltam hivatalos, és nem akartam hófehéren odamenni. Nem is gondoltam rá, hogy az olaj és a szolárium ilyen hatással lesz a bőrömre. 24 órával később jelentkeztek az első kiütések, amelyek olyanok voltak, mint egy hagyományos csalánkiütés. A férjemmel először az új mosószerre gyanakodtunk" – mesélte a Buzzfeednek a lány, akinek a teste egyre durvábban eltorzult, és hatalmas hólyagok is megjelentek a kiütések mellett.

 

„Egy barátnőm megjegyezte, hogy olyanok a sebhelyek, mint az olaj okozta kémiai égés. És akkor összeállt a kép."  

 


A nő azonnal orvoshoz fordult, aki elmondta, hogy olyan égési sérülései keletkeztek, amelyek akkor fordulnak elő, ha növényi olaj érintkezik a bőrrel, amelyet erős UV sugárzás ér (legyen az napsütés vagy szolárium). A jelenséget phytophotodermatitisnek hívják.

Mi az a phytophotodermatitis?
Amikor a citrusfélék (lime, narancs, citrom) nedvessége és a napfény (vagy szolárium) reakcióba lép egymással, az égési sérülésekhez hasonló sebhelyek keletkeznek. Nyáron főként a lime leve okozza a tüneteket.

A házi praktikák szerint jeges tejjel lehet ecseteli a sérüléseket, a fehérje ugyanis megnyugtatja a vörösséget. De otthoni kenegetés helyett mindenképpen forduljunk orvoshoz! Egy szakorvos fájdalomcsillapítót és antibiotikumos kenőcsöt írhat fel, hogy a lehető legkisebb hegesedéssel megússzunk egy hasonló kalandot.