Normális esetben este alszunk egyhuzamban 6-8 órát. Ez pedig elég ahhoz, hogy kipihenten, frissen végigcsináljuk a következő napot. Csakhogy akik narkolepsziától szenvednek, mindig álmosak, bágyadtak, és bárhol, bármikor képesek elaludni, még vezetés közben is. Megdöbbensz, hogy hány embert érint ez a kór.

Winston Churchill, az egykori brit miniszterelnök a leghíresebb ember, aki a narkolepsziától szenvedett. Ő egyébként nem jött zavarba attól, hogy bárhol, bármikor képes elaludni. Úgy vélte, hogy a gyengeség egyik jele lenne, ha folyamatosan erről szónokolna, vagy túl sok figyelmet szentelne a betegségének. Egyszer beszélt az őt érintő kórról egy interjúban, de hangsúlyozta, hogy egy ilyen semmiség nem tántoríthatja el a munkájától.

Winston ChurchillForrás: AFP
Mi a narkolepszia?
A narkolepszia egy neurológiai betegség. Aki ebben szenved, az váratlanul és hirtelen képes bárhol, bármilyen helyzetben elaludni. Olyan is előfordul egyes betegeknél, hogy az izmok elernyednek – mint az alvás állapotában, vagyis nem tud megmozdulni -, de a páciens éber marad.

Aki a piros lámpánál aludt el

Gesztesi Károly szerint azonban a narkolepszia egyáltalán nem semmiség. Egyszer fényes nappal képes volt elaludni a piros lámpánál. A színész egyre többször, egyre váratlanabb helyzetekben lett a narkolepszia áldozata. „Elaludtam az autóban a lámpánál, de ami még furcsább, hogy a medencében is úszás közben. Ez egy komoly betegség, csak ezt kevesen tudják." Gesztesi esetében a problémát a horkolás okozta, ugyanis nem tudta magát rendesen kipihenni, így egész nap fáradtnak érezte magát. „Az orvosom adott egy gépezetet, ami nem olcsó, de beszerezhető. Ennek és a súlycsökkenésnek köszönhetően már egyáltalán nem horkolok, csak akkor, ha nagyon fáradt vagyok" - nyilatkozta két éve a színész.

Gesztesi KárolyFotó: Zsigmond László/Life.hu
Ismered Aniston sztoriját?
Jennifer Anistonról sokáig azt pletykálták, hogy narkolepsziás. A valóság ezzel szemben az, hogy a színésznő alvajáró. Gyakran előfordul, hogy az éjszaka közepén egy másik szobába vándorol a lakásában. Tanulmányok szerint minden harmadik felnőtt ettől az alvási rendellenességtől szenved.

A híres modell és színésznő, Nastassja Kinski is narkolepsziától szenved. „Volt, hogy egy szerződés előtt megkérdezték tőlem, hogy a betegségem akadályozhat-e abban, hogy elvégezzem a munkámat. Ezt válaszoltam nekik: Nos, erre nincs gyógymód, de még nem volt rám panasz" – ecsetelte Kinski, akivel viszont az előfordult, hogy a gyerekeire várakozva, az iskola előtt aludt el a kocsiban.

Nastassja KinskiForrás: Getty Images

Akinek a humor a fegyvere

Jimmy Kimmel amerikai műsorvezető-humorista szintén a narkolepszia áldozata. Az ő fegyvere a humor, ha a betegségről kérdezik. „Van ennek pozitív oldala is. Én például soha nem szenvedek attól, hogy egy hosszabb repülőúton nem tudok aludni. Még fel sem szállunk, én már alszok, mire landolunk, kialszom magam. Komolyra fordítva a szót, elfogadtam, hogy nem én fogom megtalálni erre a gyógymódot, így együtt élek a narkolepsziával. Ha választani kényszerülnék a betegségek között, akkor inkább ez, mint más betegség" – mondta.

Jimmy KimmelForrás: Getty Images/Kevin Winter

Bár a Nirvana egykori frontemberénél egyetlen orvos sem állapított meg narkolepsziát, Kurt Cobain több interjúban is arról beszélt a halála előtt, hogy ettől a betegségtől szenved.

A narkolepszia tünetei:
- túlzott nappali fáradtság
- izomgyengeség
- elalváskor jelentkező fenyegető tartalmú álomképek
- alvásparalízis
- aluszékonyság
- álomittasság