„Hidat képzünk a külvilág és a beteg srácok és lányok között" – ezt mondják magukról az Amigos Alapítvány tagjai. A csupa egyetemistából álló csapat immár három éve segíti a kórházpedagógusok és a pszichológusok munkáját. Hogyan indultak, és milyen céljaik vannak? Erről is beszélgettünk velük.

"Gyerekként hosszú időt töltöttem kórházban egy súlyos betegség miatt. Nehéz volt hónapokig távol lenni az osztálytársaimtól, a barátaimtól, és kimaradni egy csomó közös élményből. Ez a tapasztalat hívta életre az alapítványt: szeretnék segíteni azoknak a gyerekeknek, akik ugyanolyan cipőben járnak, mint annak idején én" - mondta Fábián Sára, az Amigos a gyerekekért Alapítvány alapítója, aki három évvel ezelőtt még tíz egyetemistával járt a Tűzoltó utcai Gyermekklinika kis betegeihez. Ma már hatvannyolcan vannak. „Az üzenet egyszerű: nemcsak fehér köpenyben lehet segíteni, hanem zöld pulcsiban is" – ezt már Bárdió Luca és Kim Evelin mondják a születésnapi rendezvényen.

"Nemcsak fehér köpenyben lehet segíteni, hanem zöld pulcsiban is"Forrás: amigosagyerekekert.hu

Az Amigos tagjai mind egyetemisták, az azonban már teljesen mindegy, hogy az adott segítő milyen szakra jár. Van köztük olyan, aki orvosnak tanul, van leendő közgazdász, ügyvéd és művészettörténész is. 

És hogy miben különböznek ők mondjuk a bohócdoktoroktól, vagy bármilyen más segítőktől? „Egyszerűen barátként kezeljük a gyerekeket. Persze nem csak ennyiről van szó. A kórházpedagógusok és pszichológusok munkájában próbálunk segíteni. Nyelvtanulás és játékos foglalkozások révén élményekhez juttatjuk azokat a krónikusan beteg gyerekeket, akik hosszabb időt, akár hónapokat vagy éveket kénytelenek kórházban tölteni" – folytatják a lányok.

"A kórházpedagógusok és pszichológusok munkájában próbálunk segíteni"Forrás: amigosagyerekekert.hu

Az Amigos tagjai hangsúlyozzák, hogy nem helyettesítik a kórházpedagógusokat, hanem segítik őket. „Eddig öt fővárosi kórházban vagyunk jelen. Ma már egyre több levelet kapunk a szakemberektől. Ők az elejétől ott voltak mellettünk, segítettek nekünk – mondja Luca. - Nagyon fontos, hogy mi nem úgy megyünk be a gyerekekhez a kórházba, hogy szigor van és tanulás, hanem barátként. Persze ha csintalanok, akkor nincsen udvariaskodás. A dolog lényege, hogy ne kezeljük őket betegként. 

Van, hogy a kisebbekkel a kórteremben focizunk, és közben mondjuk az angol szavakat, a nagyobbakkal pedig az érettségire készülünk fel angolból.  

Sokan azt gondolják, hogy nekünk ezt szörnyű látni, és biztosan mindig szomorúan jövünk ki a kórházból. Ez nem igaz. Pontosan fordítva van – ecsetelik az Amigos tagjai, akik havonta egyszer tartanak gyűlést. - Ilyenkor mindig átbeszéljük a pozitív és a negatív élményeket is, de bármikor felhívhatjuk a kórházi kapcsolattartónkat is, ha kérdésünk van." Az alapítvány munkájának sikerességét pontosan abban lehet mérni, hogy milyen jó a kapcsolat a szakemberek és az Amigos tagjai között.

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány önkénteseiForrás: amigosagyerekekert.hu

Az orvosok örülnek, hiszen kiszakítjuk a gyerekeket a kórházi környezetből.  

Egy hidat képzünk a külvilág és a beteg srácok és lányok között. Mutatunk számukra egy jövőképet. Ez talán a legfontosabb feladatunk."

Ez tehát az Amigos csapatának küldetése. Az alapítvány hosszú távú célja pedig az, hogy minden, kórházban fekvő gyerek mellett lehessen egy Amigo. Jelenleg ugyanis öt budapesti kórházban tevékenykednek az önkéntes segítők, ám szeretnének vidéki intézményekben is jelen lenni. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, közösségi finanszírozó kampányt indítottak, amelyben bárki lehet egy kicsit az Amigos részese, aki segít a csapatnak eléri a kitűzött célt. Első körben szeretnék öt vidéki kórházban is elindítani az Amigos csapatokat. „Szeretnénk megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy ott legyünk több vidéki nagyvárosban. Le kell utaznunk, tankönyveket, játékokat, művészeti foglalkozáshoz szükséges eszközöket szeretnék vásárolni. Ezért indítottuk el a közösségi finanszírozást, mely 1 hónapig tart" – mondják.