Vajon öt óra alvás is elegnedő lehet a napi feladatok ellátásához? Ezt tesztelte egy újságíró, a tapasztalatait pedig mindenkivel megosztotta. 

Az emberek nagy része éjszaka alszik, egybefüggő 7-8 órát. Persze van, akinek ennél kevesebb is elég, és van, aki többre vágyik, de átlagban ennyi egy felnőtt igénye. Egyre elterjedtebb azonban a többfázisú alvás, amely napi öt órát engedélyez, azt is 20 perces blokkokban 24 óra alatt. A kevésbé durva verzió pedig megenged egy 4,5 órás éjszakai pihenést, majd kétszer 20 percet napközben. Ez utóbbit próbálta ki Ryan Bergara, a Buzzfeed újságírója.


Mielőtt belefogott volna a projektbe, felkeresett egy alvásszakértőt is, aki nem sok jóval kecsegtette: szerinte ugyanis ennél több alvásra van szüksége egy embernek. Ettől függetlenül Ryan kipróbálta a többfázisú alvást, és beszámolt a tapasztalatairól.

Már a második napon kikészültForrás: Youtube/BuzzFeedBlue

Már az első két nap is komoly kihívást jelentett számára, nagyon kimerültnek és fáradtnak érezte magát nemcsak ahhoz, hogy eddzen, de ahhoz is, hogy elássa a napi feladatát. A harmadik és negyedik napon pedig teljesen agyhalottnak érezte magát: memóriaproblémákkal küzdött, ésegyre lassabban reagált. Az ötödik napon már nagyon furcsán viselkedett Ryan, egyáltalán nem tudott koncentrálni, és olykor csak úgy nevetésben tört ki. A hetedik napon pedig egyszerűen nem bírta tovább, és kidőlt. Összegezve tehát Ryan azt tapasztalta, ez a módszer az emberek többségének egyáltalán nem ajánlott, csak azoknak, akik egyébként is sokkal kevesebb alvást igényelnek.