Nemcsak közérzetünk látja a kárát annak, ha nem alszunk jól. Már két nap is elég lehet ahhoz, hogy számos változás menjen végbe testünkben. 

Senki sem szereti az álmatlanságot, ám nem mindig vesszük komolyan. Ám már 2 nap rossz alvás is számos kellemetlenséget okozhat - írja a Bustle.com

1. Ügyetlenség, lassabb reakcióidő

Ha az ember nem pihente ki magát, sokkal lassan a reakcióideje, mint egyébként. Ez pedig nemcsak a fizikai dolgokban mutatkozik meg, hanem a döntéshozatalban is. Az autóbaleseteknél is lehet ok a kialvatlanság.

2. Szorongás, ingerlékenység

Pihenés nélkül az idegrendszerünk sem tud kikapcsolni, sokkal borúsabban látjuk a dolgokat. Többet szorongunk, ingerlékenyek vagyunk. 

Súlyos károkat okozhat az álmatlanságForrás: Dreamstime

3. Extrém éhség

A leptin és gherlin nevű hormonok miatt ilyenkor tapasztalhatunk extrém mértékű éhséget. Így a kialvatlanság talán a plusz kilók felszaporodásához is hozzájárul. 

4. Feledékenység

Akik kevesebbet alszanak, feledékenyebbek, hiszen a pihenés rendkívül fontos szerepet tölt be az emlékek szétválogatásában és raktározásában. Azonban ez a megfelelő mennyiségű alvás nélkül nem jöhet létre. 

5. Szívbajok

Alvás közben csökken a pulzusszám és a vérnyomásunk is, így a szívünk is ilyenkor képes megpihenni az egész napos munka után. Ám ha ez nem történik meg, számos veszélynek tesszük ki magunkat.