Akár tüdőbetegséget is okozhatnak a zuhanyrózsán található baktériumok

Forrás: Thinkstock -
zuhany tüdőbetegség tüdő baktérium zuhanyrózsa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt hihetnénk, hogy a zuhanyrózsa megtisztít minket, és lemossa a napközben ránk rakódott baktériumokat. Ám azt csak kevesen gondolnák, hogy olyan baktériumok is megtelepedhetnek rajta, amelyek megtámadják a tüdőnket. 

A Colorado Boulder Egyetem kutatói 656 háztartás zuhanyrózsáját vizsgálták meg az USA-ban és Európában annak érdekében, hogy megtudják, vannak-e rajta olyan baktériumok, amelyek veszélyesek lehetnek az emberi szervezetre.

Számos baktérium található a zuhanyrózsán Forrás: Thinkstock

A Men's Health cikke szerint többségében jótékony kórokozókat találtak, ám volt köztük olyan is, amely az ember tüdejét támadhatja meg. Nyomokban felfedezték a nontuberculus mycobacteriát (NTM), azaz a nem tuberkulózisos mikobaktériumot. Ez tüdő- és bőrbetegséget is okozhat.

A baktériumot főként Dél-Kaliforniában, Floridában és New Yorkban fedezték fel, azt tanácsolják, hogy időnként tisztítsuk meg ecettel a zuhanyfejet. A betegség fő tünetei lehetnek a légzési nehézség, fáradtság, köhögés és láz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.