A levegőben lévő magas szállópor-koncentráció számos megbetegedést okozhat. A legtöbben orvosi maszkkal védekeznek ellene, de a szakértő szerint ez nem feltétlenül hatásos. 

Még tegnap is veszélyes volt a levegő szállópor-koncentrációja a Brosodi Putnokon, Miskolcon egészségetelen, míg Kazincbarcikán és Sajószentpéteren kifogásolt – írja a Bors

A rövid távú hatások mellett kevesen gondolnak arra, hogy milyen hosszú távú problémákat okozhat ez. Gyengíti például az immunrendszert, hatással van a központi idegrendszer működésére, de rákot és szívproblémát is okozhat. 

Pekingben mindennapos jelenség a szmogForrás: AFP/Sputnik/Anna Ratkoglo

Prof. dr. Nékám Kristóf klinikai immunológus szerint ez nem azt jelenti, hogy egy egészséges ember kizárólag a légszennyezettség miatt lesz beteg. "Azt nem lehet kimondani, hogy ha valaki egy szennyezett településen lakik, akkor annak az lesz a következménye, hogy öt évvel hamarabb hal meg. Nem egyes személyekre lebontva vizsgálják, hanem általánosságban" – mondta a szakember.

Sokan maszkkal próbálnak védekezni a szmog ellen, ám nem biztos, hogy az hatásos. "Egy nemrég elvégzett, külföldi vizsgálatból kiderült, hogy ezeknek a maszkoknak szinte semmilyen hatásuk nincsen. Én nem hiszem, hogy a hazánkban forgalmazott maszkokat megvizsgálták a tekintetben, hogy mit eresztenek át, és mit nem. Sajnos az egyéni védekezés nagyon nehéz. Szerintem társadalmi összefogásra lenne szükség" – árulta el a lapnak prof. dr. Nékám Kristóf.