Szívbetegséget is okozhat a szmog, a maszk nem segít

Forrás: AFP/Sputnik/Anna Ratkoglo -
levegő szállópor-koncentráció szmog szívbetegség levegőminőség Maszk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A levegőben lévő magas szállópor-koncentráció számos megbetegedést okozhat. A legtöbben orvosi maszkkal védekeznek ellene, de a szakértő szerint ez nem feltétlenül hatásos. 

Még tegnap is veszélyes volt a levegő szállópor-koncentrációja a Brosodi Putnokon, Miskolcon egészségetelen, míg Kazincbarcikán és Sajószentpéteren kifogásolt – írja a Bors.

A rövid távú hatások mellett kevesen gondolnak arra, hogy milyen hosszú távú problémákat okozhat ez. Gyengíti például az immunrendszert, hatással van a központi idegrendszer működésére, de rákot és szívproblémát is okozhat.

Pekingben mindennapos jelenség a szmog Forrás: AFP/Sputnik/Anna Ratkoglo

Prof. dr. Nékám Kristóf klinikai immunológus szerint ez nem azt jelenti, hogy egy egészséges ember kizárólag a légszennyezettség miatt lesz beteg. "Azt nem lehet kimondani, hogy ha valaki egy szennyezett településen lakik, akkor annak az lesz a következménye, hogy öt évvel hamarabb hal meg. Nem egyes személyekre lebontva vizsgálják, hanem általánosságban" – mondta a szakember.

Sokan maszkkal próbálnak védekezni a szmog ellen, ám nem biztos, hogy az hatásos. "Egy nemrég elvégzett, külföldi vizsgálatból kiderült, hogy ezeknek a maszkoknak szinte semmilyen hatásuk nincsen. Én nem hiszem, hogy a hazánkban forgalmazott maszkokat megvizsgálták a tekintetben, hogy mit eresztenek át, és mit nem. Sajnos az egyéni védekezés nagyon nehéz. Szerintem társadalmi összefogásra lenne szükség" – árulta el a lapnak prof. dr. Nékám Kristóf.

Kern András megbetegedett: torokgyulladás miatt mondta le az előadásaithttp://www.life.hu/drlife/20190115-kern-andras-megbetegedett-torokgyulladas-miatt-mondta-le-az-eloadasait.htmlNagyon megijedtek a rajongók, ugyanis Kern András lemondta az előadásait, idén már nem először. Kiderült, mi történt a színésszel. Dr. Life--Pierre Gasly Formula–1-es pilóta mínusz 160 fokon edzi a testéthttp://www.life.hu/drlife/20190114-pierre-gasly-formula-1es-pilota-minusz-160-fokon-edzi-testet.htmlExtrém körülmények között hozza formába a testét a következő szezonra Pierre Gasly Formula–1-es pilóta. Mínusz 160 fokos hűtőkamrából posztolt. Dr. LifeOrigoAzt látta, hogy a párja csak tátog: nem hallja a férfiak hangját egy kínai nőhttp://www.life.hu/drlife/20190114-azt-latta-hogy-parja-csak-tatog-nem-hallja-a-ferfiak-hangjat-egy-kinai-no.htmlLefekvés előtt csengést hallott a fülében a kínai nő, és amikor reggel felébredt, már nem hallotta a férfiak hangját. Dr. LifeIdén agresszívebb lehet az influenzajárványhttp://www.life.hu/drlife/20190114-iden-agresszivebb-lehet-az-influenzajarvany.htmlTizenegyezer új beteg volt az országban egy hét alatt, akik magas lázzal, torokfájással, fejfájással, izomfájdalommal és köhögéssel mentek orvoshoz. A szakértők azt mondják, minden eddiginél agresszívebb influenzajárvány várható hazánkban. Dr. Life--A túl sok alvás káros lehet az egészségünkrehttp://www.life.hu/drlife/20190114-a-tul-sok-alvas-karos-lehet-az-egeszsegunkre.htmlEgész nap kómásnak érezhetjük magunkat, ha túl keveset alszunk, ám az legalább ilyen káros lehet, ha rendszeresen túl sokat alszunk. Az egészségünk is rámehet, ha rendszeresen az ágyban töltjük a nap nagy részét. Dr. LifeOrigoVeszélyes lehet várandósan kávét inni: a koffein csökkenti a méhlepény véráramlásáthttp://www.life.hu/drlife/20190114-veszelyes-lehet-varandosan-kavet-inni-a-koffein-csokkenti-a-mehlepeny-veraramlasat.htmlEgy friss kutatás szerint a koffeintartalmú italok fogyasztása a várandós nőknél növeli annak az esélyét, hogy a baba kis súllyal születik. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.