Az orr nem csupán a külvilág ingereinek érzékelésében, de az egészségmegőrzésben is fontos szerepet játszik, mégsem tulajdonítunk neki túl nagy jelentőséget. Legtöbbször csak akkor veszünk tudomást a létezéséről, ha valamilyen oknál fogva zavar támad a működésében, például megbetegszünk, és az orrdugulás következtében a légzésünk nehezítetté válik. De vajon mitől történhet meg mindez, és hogyan állíthatjuk helyre a megszokott rendet?

Az orr a légutak „előszobája", az itt található, úgynevezett csillószőrök megszűrik a portól és a baktériumok nagy részétől a levegőt, az orrnyálkahártya pedig felmelegíti azt, mielőtt továbbjutna az alsó légutakba. Egészséges orrfunkció mellett ez az egész folyamat tizedmásodpercnél is rövidebb idő alatt megy végbe. Egy, emberek és állatok bevonásával végzett kísérletben kimutatták, hogy az egészséges orr a belélegzett levegőben lévő káros anyagok (por, baktériumok) jelentős részét, mintegy 40-60 százalékát képes kiszűrni. De miért fontos mindez? A válasz igen egyszerű: a szervezetet fenyegető fertőzések szempontjából a légúti fertőzések a legfontosabbak, mivel a légúti nyálkahártyán keresztül a fertőzés könnyedén a vérkeringésbe juthat.

A recept nélkül kapható orrspray-k nem megfelelő használata további károkat is okozhatForrás: Shutterstock

Mi okozhatja a bajt?

Az orr nyálkahártyája gyors duzzadásra és ernyedésére képes. Ez a teljesen természetes folyamat a két orrüregben felváltva, és általában észrevétlenül zajlik. Ám a nyálkahártya károsodásakor, például egy klasszikus nátha esetén, az orrduzzanat tartama fokozódik, ami orrdugulást eredményezhet. Ezt enyhítendő, sokan a patikákban recept nélkül kapható orrspray-ket hívják segítségül, amik ugyan gyors enyhülést hozhatnak, ám nem megfelelő használatuk további károkat is okozhat. Ezért különösen fontos a betegtájékoztatóban leírtak betartása, a megjelölt maximális 7-10 napot meghaladó orrspray-használat ugyanis az orrnyálkahártya kiszáradását idézheti elő. Ugyanígy gondosan ügyelni kell a szavatossági időn belüli felhasználásra is. A kiszáradt vagy sorvadt orrnyálkahártya nem képes ellátni a feladatát, így a por és a baktériumok könnyedén juthatnak a szervezetbe, ahol betegségeket okozhatnak.

Fontos!
Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy egyes készítmények javasolt időn túli használata orrcseppfüggőséget is okozhat, és a szinte állandó csepegtetés akár teljesen tönkreteheti az orr nyálkahártyáját, a szervezet egyik legfontosabb védekező szervét.

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy egyes készítmények javasolt időn túli használata orrcseppfüggőséget is okozhat, és a szinte állandó csepegtetés akár teljesen tönkreteheti az orr nyálkahártyáját, a szervezet egyik legfontosabb védekező szervét.

Fontos, hogy időben forduljunk fül-orr-gégész szakorvoshoz, aki kiválasztja a probléma kezeléséhez legmegfelelőbb gyógyszereketForrás: Shutterstock

Nem szabad félvállról venni!

Az orrnyálkahártya károsodása esetén gyulladás alakulhat ki, amely a melléküregekre is továbbterjedhet. Ezért is fontos, hogy időben forduljunk fül-orr-gégész szakorvoshoz, ő ugyanis a betegséget kiváltó kórokozó azonosítása után ki tudja választani a probléma kezeléséhez legmegfelelőbb gyógyszereket. Az orrdugulásnak többféle oka lehet, így például az orrnyálkahártya-sorvadás, az orrmelléküreg gyulladása, az orrsövényferdülés vagy éppen egy orrpolip is okozhat elzáródást. Mindenképpen érdemes szakorvosra bízni az orrdugulás hátterében álló kiváltó ok kiderítését, hiszen az orrcseppek, orrspray-k nem minden esetben jelentenek valódi megoldást, használatukkal pedig esetleg még több kárt okozhatunk magunknak.

Miért fontos, hogy mielőbb helyreálljon a rend?

Gátolt orrlégzésnél, illetve orrdugulás esetén a levegő felmelegítésének feladata a felső légutak lejjebb fekvő szakaszaira és az alsó légutakra hárul, ez pedig a garatban, illetve a gégében visszatérő torokfájást, garatgyulladást, gégegyulladást okozhat.