Az endometriózis csaknem 180 millió nő mindennapjait keseríti meg világszerte. Magyarországon minden tizedik fogamzóképes korú nő érintett, a meddő nők negyven százaléka a krónikus nőgyógyászati betegség miatt képtelen teherbe esni. Az  "Együtt Könnyebb" Női Egészségért Alapítvány idén is csatlakozik az endometriózis világnapjához, hogy felhívja a figyelmet a betegség hatásaira.

Az "Együtt Könnyebb" Női Egészségért Alapítvány egyetlen hazai bejegyzett, közhasznú civil szervezetként felvállalta az endometriózissal kapcsolatos edukációt és az érintett nők támogatását. Idén márciusban is csatlakoznak az endometriózis-világnaphoz, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség tüneteire, a megelőzésre, a kezelésre és az endometriózissal küzdők támogatására. 

Mi az endometriózis? 

Az endometriózis a termékeny életkorban lévő nők körülbelül 10 százalékát érintő, krónikus, jóindulatú betegség. Méhnyálkahártyához hasonló – endometrium – szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén.

Sok nőt érint az endometriózisForrás: Shutterstock

Ezek az endometriózisszigetek összhangban állnak a menstruációs ciklussal, ennek hatására belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhatnak. A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli hasűri és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, a vastag-, vég-, illetve ritkábban a vékonybelet; a húgyhólyagot és a húgyvezetéket, sőt akár a májat, vesét, tüdőt is. Abban az esetben, ha az endometriózis nemcsak a szövetek felszínén helyezkedik el, hanem azok állományába hatol, mélyen infiltráló endometriózisról beszélünk. A betegség kialakulásának pontos oka nem ismert. Az általánosan elfogadott elmélet szerint a legtöbb nőnél előforduló retrográd menstruáció (a menstruációs folyadék fordított irányú, hasüreg felé történő távozása) okozza az endometriózis kialakulását.

Az endometriózis világnapján, március 30-án egy programsorozattal szeretnék felhívni az érintettek és mások figyelmét is Budapesten, a Trip Hajón (Szilágyi Dezső tér, 2-es móló). A műsorvezető Pataki Zita lesz. A részletes programról az esemény Facebbok-oldalán olvashatnak többet ide kattintva