Alhasi görcsök, gyakori vizelési inger, fájdalmas vagy csípő, égető érzés vizelés közben? Valószínűleg neked is volt már benne részed. A felfázást vagy hólyaghurutot baktériumok okozzák, és ha tudod, hogyan kaphatod el, könnyedén védekezhetsz is ellene. Mutatjuk, hogyan!

Mi az a hólyaghurut?

A köznyelvben csak felfázásként emlegetett hólyaghurutot többnyire kórokozók okozzák, de kialakulásában a hideg is szerepet játszhat. Hólyaghurutról akkor beszélünk, ha a kórokozó baktériumok bekerülnek a húgycsőbe majd onnan a húgyhólyagba, ahol gyulladást okoznak.

A hólyaghurut tünetei

A hólyaghurut – vagy más néven felfázás – tünetei a gyakori vizelési inger, az alhasi fájdalom, a vizelés közben érzett csípő, égető érzés, ritkábban a véres vizelet megjelenése. Társulhat hozzá hidegrázás, láz is.

Forrás: Shutterstock

Hogyan úszhatod meg?

Mivel a hólyaghurutot leggyakrabban az E. coli nevű, egyébként velünk élő baktériumok okozzák, az intim higiénia megfelelő szinten tartásával sokat tehetsz annak érdekében, hogy elkerüld ezek kóros elszaporodását. Zuhanyozz naponta kétszer – reggel és este –, és kellemesen meleg, szappanos vízzel mosakodj. Kerüld az intim mosakodógélek túl gyakori használatát és az indokolatlan hüvelyöblítést (irrigálást), ezek ugyanis felboríthatják a hüvelyi pH természetes egyensúlyát, így a hüvelyben élő kórokozók könnyen elszaporodhatnak, és hamar utat találnak a húgycső és a húgyhólyag felé. A műszálas, csipkés, szuperszexi fehérneműk ugyan csábításra tökéletesen alkalmasak, de a hétköznapokban maradjunk inkább a pamutból készült alsóneműk viselésénél, hiszen ezeknek jobb a légáteresztő képességük, jobban szellőzik alattuk a bőr – így kevésbé izzad, illetve fülled be a nemi szervek körüli testtájék, amely ugyancsak kedvezne a baktériumok elszaporodásának.

Azt talán nem kell mondani, hogy a szexuális aktus is lehet a hólyaghurut veszélyforrása.

Ekkor ugyanis a testi érintkezés, az esetleges hámsérülések és a különböző váladékok együttes jelenléte ugyancsak előidézheti a bajt. Ezt elkerülendő, ne váltogassuk túl gyakran a partnerünket, és fordítsunk különös figyelmet a nemi aktus előtti és utáni tisztálkodásra. A kórokozók többségét egy szappanos, meleg vizes zuhanyzással lemoshatjuk magunkról, így kisebb az esély azok elszaporodására, illetve a húgycsőbe, húgyhólyagba való jutására. Talán meglepően hangzik, de a nemi együttlétek után mielőbb érdemes a húgyhólyagot kiüríteni, hiszen a vizelettel együtt a baktériumok nagy része is távozik a hólyagból. Ez igaz egyébként is: napi 2-2,5 liter mennyiségű folyadék elfogyasztásával, és gyakori pisiléssel megelőzhetjük a bajt, nem hagyva időt a baktériumoknak az elszaporodáshoz.

A nemi érintkezés után mielőbb mennyünk el pisilniForrás: Shutterstock
A Life.hu tippje
A tőzegáfonya vagy a medveszőlőlevél kivonatát tartalmazó készítmények sokat segítenek a húgyhólyag megfelelő védelmének kialakításában, illetve a kezdődő hólyaghurut tüneteinek enyhítésében.

Mit tegyünk, ha nem sikerült megúsznunk a bajt?

A tünetek alapján könnyedén felismerhetjük mi magunk is, ha hólyaghuruttal állunk szemben. Amennyiben a sok folyadékfogyasztás, a gyakori vizeletürítés és a gyógynövényes készítmények használata ellenére a panaszok nem enyhülnek vagy múlnak el maradéktalanul 3-4 nap alatt, akkor forduljunk orvoshoz, aki a megfelelő antibiotikumos kezelést fogja javasolni.