Lelkünk elfojtott panaszai, avagy a pszichoszomatikus betegségek

Forrás: Shutterstock -
fejfájás betegség migrén lélek test trauma pszichoszomatikus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A modern társadalmak gyakran vélik úgy, hogy gondolataink segítségével jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben. Vagyis ha rosszul mennek a dolgaink, elegendő, ha pozitív tartalmú képeket generálunk az elménkben, s már egyből javíthatunk a kedélyállapotunkon. Azzal viszont már kevesebben vannak tisztában, hogy ugyanez fordítva is működik. Amikor a szomorúság nem tudja hallatni a hangját, egyszer csak utat tör magának, és megjelennek a pszichoszomatikus betegségek.

Gyakoribb, mint hinnénk

Amikor újra és újra ugyanazokat a fizikai tüneteket produkáljuk, ugyanazokat a köröket futjuk az orvosnál, a gyógyszerek mit sem érnek, a vizsgálatok eredményei pedig rendre azt mutatják, hogy makkegészségesek vagyunk, érdemes elgondolkodnunk azon, vajon mitől szenved a lelkünk. Mert ahol a testi tüneteket látszólag semmi nem indokolja, érdemes a pszichoszomatikus jelenségek felé fordítanunk a figyelmünket.

Nem is gondolnánk ugyanis, milyen gyakran áll megbetegedéseink hátterében valamilyen feldolgozatlan pszichés probléma, szorongás, félelem, szomorúság vagy egyéb negatív érzelem.

Amikor a szomorúság nem tudja hallatni a hangját, megjelennek a pszichoszomatikus betegségek Forrás: Shutterstock

Egy kísérlet során 1000 beteget vizsgáltak három éven keresztül. Ez idő alatt a páciensek 567 panaszt neveztek meg. Tizennégy tünet kimondottan gyakran jelentkezett. Ilyen volt például a mellkasi fájdalom, a fáradtság, a szédülés, a fej- és a hátfájás, az ödéma, a légzési nehézség, az alvászavar, a hasi fájdalom, a zsibbadás, az impotencia, a súlyvesztés, a köhögés, a székrekedés. „Valós" testi okot csak az esetek 16 százalékában találtak. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kísérletben részt vevők 84 százalékánál állt fenn pszichoszomatikus betegség. Inkább arról van szó, hogy az esetek 84 százalékában orvosilag ismeretlen jelenségek okoztak gondot. Nem tudjuk például, hogy mi okozza a migrént. Emiatt viszont nem kell arra a következtetésre jutnunk, hogy a migrénnek pszichológiai oka van.

Döbbenetes adat, hogy egy átlagos napon a háziorvosokat felkereső betegek harmadánál orvosilag semmi nem magyarázza a kínzó, kellemetlen tüneteket.

Megoldás

Stressz hatására mindenki másfajta testi tüneteket észlel magán, ezért nincs egyetlen módszer sem arra, hogyan szüntessük meg pszichoszomatikus problémáinkat. Olyan ez, mintha a boldogtalanság ellen keresnénk egyetemes gyógyírt. Nincs egyetlen válasz, mert az okok is szerteágazóak. Néha meg kell találnunk, milyen célt szolgál a betegség és pótolnunk kell, ami hiányzik az életünkből. Ahhoz, hogy belenézzünk lelkünk bugyraiba, egy dologra van szükségünk, ez pedig a bátorság. Le kell számolnunk a félelmeinkkel.

Merj szembenézni a félelmeiddel! Forrás: Shutterstock

Kezelési módok – szakember segítségével

A fizikai tüneteken gyorsan segít egy-egy tabletta. Ezzel szemben a lelki sérülések, az érzelmi traumák gyógyulása évekig is eltarthat. Mivel pszichoszomatikus tüneteinkkel leginkább egymagunk szembesülünk, és családunk, barátaink talán nem értik, min megyünk keresztül, a háziorvosok pedig nem minden esetben partnerek a valódi okok felkutatásában, szükségünk lehet egy terapeutára, aki segít túllendülnünk a nehézségeken. Egy szakembertől, egy pszichológustól olyan technikákat tanulhatunk, amelyekkel könnyen kordában tarthatjuk félelmeinket, szorongásainkat. Többféle gyógymód közül is választhatunk. Dönthetünk a pszichoterápia, a pszichoanalízis, a kognitív viselkedésterápia, a csoportos pszichoterápia, az elektrokonvulzív terápia, a hipnoterápia vagy az akupunktúra mellett.

Kezelési módok – szakember nélkül

Ha lelki problémáinkkal nem szívesen fordulunk szakemberhez, néhány módszert mi magunk is kipróbálhatunk. Ilyen lehet a rendszeres mozgás, hiszen a fizikai aktivitás mind a testre, mind a lélekre kedvezően hat. Aki mentális problémákkal küzd, próbálja ki a jógát! A meditáció és a légzőgyakorlatok egyaránt kiváló stresszoldók. Amikor bent tartjuk a levegőt, megfeszítjük az izmokat, ezáltal távozik a szervezetből a félelem és a stressz. Feszültségoldó lehet egy masszázs is, ugyanis a kezek által kifejtett nyomás jótékonyan hat a keringésre, az ideg- és a nyirokrendszerre. Bizonyos mértékben az életmódbeli változások is kedvezően befolyásolják a pszichoszomatikus tünetek megjelenését. Az elfogyasztott koffeinmennyiség csökkentése, az alkohol és a dohányzás mellőzése, a kiegyensúlyozott étrend, a rendszeresen szedett vitaminkiegészítők mind hozzájárulhatnak a szorongások csökkentéséhez.

A meditáció és a légzőgyakorlatok egyaránt kiváló stresszoldók Forrás: Shutterstock

Amikor testünk jelzi, hogy valami nincs rendjén körülöttünk, ne restelljünk odafigyelni lelkünk segélykiáltásaira!

Test és lélek egymástól elválaszthatatlan részei lényünknek. Egyik sincs meg a másik nélkül. Ha azt vesszük észre, hogy nem tudjuk felszabadultan, örömmel vagy félelmek nélkül élni az életünket, vegyük magunknak a fáradtságot, és keressük meg a háttérben megbújó okokat! Eleinte kellemetlen lehet önmagunk monitorozása, hosszú távon viszont testi-lelki egészségünk meg fogja hálálni, ha gondoskodunk a saját jóllétünkről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.