Most derült ki, hogy négy haláleset is történt Oroszországban a Szputnyik V. vakcina beadása után. Az amszterdami Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálatot indított.

Elhunyt négy ember Oroszországban miután megkapták a Szputnyik V. vakcinát - állt az oltások beadásáért felelős orosz szerv, a RoszPotrebNadzor belső aktáiban. Ám ezt a gyártó és a hatóságok nem jelentették, így az EMA vizsgálatot indított.

A hírek szerint egy 51, egy 69 és egy 74 éves nő hunyt el, a negyedik áldozatról nincs információ. Halálukat szív-, tüdő- vagy vércukorbetegség okozta.

A fotó illusztráció.Forrás: MTI/Mohai Balázs

Hat másik orosz állampolgárnál pedig komplikációk léptek fel a vakcina beadása után: nehézlégzést, görcsöt, duzzanatot, izomgyengeséget, magas vérnyomást, fejfájást, szédülést és lázat tapasztaltak. Ám a betegtájékoztatóban fel van tüntetve, hogy ritkán ugyan, de jelentkezhetnek ilyen mellékhatások.
Ám az egyik helyi újság, a PLN Pskov szerint az egyik esetben nem is találtak összefüggést a vakcinával.

Vaszilij Vlaszov a moszkvai HSE Egyetem epidemiológusa szerint Oroszországban alapvetően probléma, hogy nem regisztrálják megfelelően a gyógyszerek mellékhatásait – írta az EUobserver.

Az oltás egyelőre nem mondható veszélyesnek, mivel ezeknek az eseteknek a száma elenyésző, ahhoz képest, hogy milliók kapták meg világszerte.