A cukorbetegség fogalmát ma már mindenki ismeri, sőt a többség azzal is tisztában van, hogy létezik 1-es és 2-es számú cukorbetegség. Ám akad egy kevésbé ismert harmadik típus is, ez pedig a gesztációs vagy terhességi diabétesz.

A babavárás általában az egyik legszebb és legkülönlegesebb időszak egy nő életében, ám a terhesség olykor különféle kóros állapotokkal is társulhat. Az egyik ilyen a terhességi cukorbetegség.

Terhesség során a hormonális változások és az inzulinérzékenység csökkenése miatt az inzulinszükséglet akár három-négyszeresére is emelkedhet, és ha ezt a fokozott igényt az anyai szervezet nem tudja kielégíteni, könnyebben felborul a szénhidrát-anyagcsere és megemelkedik a vércukorszint.

A terhességi cukorbetegség a nők 6-8 százalékát érintiForrás: Shutterstock

A gesztációs diabétesz valójában bármelyik kismamát érintheti, mégis akadnak olyan rizikófaktorok, amelyek hajlamosítanak a terhesség alatti cukorbetegségre. Ilyen például, ha a leendő édesanya betöltötte már a 35. életévét, túlsúllyal küzd, vagy a családi kórtörténetben volt már cukorbeteg, a terhesség előtt inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak nála, esetleg egy korábbi terhesség során kialakult már a gesztációs diabétesz, vagy segítséggel jött létre a fogantatás.

Nem kell félni, nem fog fájni

Magyarországon a a terhességgel együtt járó diabétesz-szövődmény gyakoriságát 6-8%-ra becsülik, ám ez a szám folyamatosan emelkedik, így nagyon fontos, hogy a kismamák részt vegyenek a megfelelő szűrővizsgálatokon. A terhességi diabéteszt terheléses vércukorméréssel lehet megállapítani a 24-28. hét között.A vizsgálat nem fájdalmas, nem veszélyes, maximum egy kis kellemetlenséggel jár. A kismamától éhgyomorra vért vesznek, majd egy cukros oldat elfogyasztása után megismétlik a vérvételt – általában 120 perccel az oldat elfogyasztását követően, de előfordulhat, hogy az orvos 30 és 60 percnél is kér egy mintát. Amennyiben a kismama gyakori szomjúságot érez, gyakran pisil, szájszárazságra vagy fáradtságra panaszkodik, fennáll a kóros állapot lehetősége – ilyenkor a vizsgálatokat már a 10-12. hétben elvégzik a szakemberek.

Fontos, hogy a kismamák részt vegyenek a megfelelő szűrővizsgálatokonForrás: Shutterstock

Figyeljünk, mert veszélyes lehet

A terhességi cukorbetegségre érdemes odafigyelni, mert mind az anyára, mind a gyermekére kihatással lehet: növeli a fertőzések veszélyét, a szövődmények kialakulásának kockázatát, befolyásolhatja a szülés körülményeit, sőt mivel a kezeletlen terhességi cukorbetegség a méhlepény sejtjeit is károsíthatja, így csökkenhet a baba oxigén- és tápanyagellátottsága, de még koraszülés is előfordulhat.

A terhességi cukorbetegség általában a szülést követően elmúlik, ám a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a gesztációs diabétesszel diagnosztizált nők felénél a későbbiekben kialakul a 2-es számú cukorbetegség. Éppen ezért az ilyen anyáknál kiemelten fontos, hogy rendszeres orvosi konzultációkkal biztosítsák az utánkövetést. A szűrővizsgálatok azonban nem tudják megelőzni a bajt, így az érintettnek mindenképpen érdemes odafigyelnie arra, hogy a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás segítségével optimalizálja a testsúlyát.