hüvelygomba fehérnemű hüvelygomba-fertőzés bugyi micovag2021
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A csábítás és a szexi fehérnemű régóta járnak kéz a kézben, sokan el is hiszik, hogy egyik a másik nélkül nem létezhet. Pedig nem biztos, hogy megéri a csipkés randibugyi viselése, ha azzal az intim testtájak egészségét kockáztatjuk...

Sokan azt hiszik, a csábítás feltétele a szexi fehérnemű, a csipkés melltartó és falatnyi alsónemű, amire esetenként vagyonokat költenek. A randibugyi azonban nagyon gyorsan lekerül, valószínűleg egy pillantásnál többet nem is foglalkoznak vele a férfiak: miközben ezek a ruhadarabok árthatnak is a női egészségnek.

A jó fehérnemű

Az alsónemű elsődleges feladata a védelem: meg kell akadályoznia, hogy szennyeződések érjék az intim tájékot, hogy kidörzsölje a többi ruhadarab, és esetleg befülledjen az érzékeny területet. A jó fehérnemű pamutból készül, méretben megfelelő és kényelmes, jó szellőzést biztosít. Egyesek úgy tartják, a textilekben található színezőanyagok sem tesznek jót az intim testtájaknak, sőt vannak, akik allergiások is ezekere a vegyi anyagokra, ezért - ahogy a ruhadarab neve is mutatja -, a fehérneműnek nem árt fehérnek lennie.

Óvatosan mindennel, ami műszálas és szűk

A műszálas anyagok szellőzése nem jó, ezért beleizzad az altest. A nyirkos közeg kedvez a gombás megbetegedések kialakulásának. Valószínűleg nincs olyan nő, aki ne találkozott már a hüvelygombával. A betegség kellemetlenségeket okoz: darabos, sűrű hüvelyi folyást okoz, a gyulladás miatt csíp, szúr, viszket. Az alsónemű fazonja sem mindegy. A szuperszexinek vélt, nagyon népszerű tangabugyik kialakításuknak köszönhetően sokkal könnyebben okoznak fertőzést, mint a Bridget Jones-fazonok. A fenékbe vágó vékony textil ugyanis a gáttájékon ide-oda csúszkálva "utaztatja" a baktériumokat. Ilyen fehérneműt tehát csak nagyon ritkán és különleges alkalmakkor, rövid ideig érdemes viselni.
A pamut alsónemű viselése önmagában még nem garancia arra, hogy nem alakul ki a hüvelygombafertőzés. A szűk nadrágok szintén akadályozhatják az intim testtájak szellőzését, ezért érdemes kerülni a túlságosan feszes darabokat.

A szuperszexinek vélt, nagyon népszerű tangabugyik kialakításuknak köszönhetően sokkal könnyebben okoznak fertőzést Forrás: Shutterstock

Ha már megtörtént a baj

A hüvelygombát leggyakrabban helyi kezeléssel, gombaellenes hatású kúpokkal, kenőcsökkel lehet kezelni, bizonyos esetekben azonban szükség lehet szájon át szedhető gyógyszerre is, amit az orvos ír fel. Ha nem egyértelmű, hogy milyen kórokozó áll a fertőzés hátterében, akkor a nőgyógyász a hüvelyváladékból vett minta vizsgálatával dönti el, hogy milyen kezelést javasol. A visszatérő fertőzések esetében szükség lehet életmódváltásra és a hajlamosító tényezők kiiktatására. Hüvelygomba esetén az egyébként tünetmentes partner kezelése nem indokolt, bár a pingpong-effektus miatt nem árt az óvatosság.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.