Ne hagyd, hogy a hüvelygomba tönkretegye a szerelmi életedet – így léphetsz fel hatékonyan ellene

Forrás: Shutterstock -
micovag2021
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Réka nagyon örült, amikor megismerkedett Petivel. Már az első pillanattól kezdve szimpatikusak voltak egymásnak, szerelem volt első látásra. A kémia rögtön működött kettejük között, csak úgy izzott körülöttük a levegő. Mindketten úgy érezték, hogy ez más lesz, mint a korábbi kapcsolataik voltak. Csakhogy egy nem várt dolog mindent romba döntött.

A bizalom egy csapásra elillant, amikor Réka kellemetlen tüneteket tapasztalt rögtön az első együttlétük után. Fájdalmas viszketés érzett az intim területeken, ami a későbbi együttléteik után egyre intenzívebbé vált. Réka feszült, stresszes lett, Peti pedig nem bizonyult támogató partnernek. Egyre többet veszekedtek és kezdtek elhidegülni egymástól. A meghittség eltűnt a kapcsolatukból. Idővel úgy érezték, hogy a nehezebb időszakokban egyáltalán nem számíthatnak egymásra, ami miatt teljesen átértékelték a közös jövő fogalmát. Végül a különválás mellett döntöttek.

Később kiderült, hogy Réka kellemetlen panaszait hüvelygomba okozta, mivel a közösülések alkalmával sperma hatására a hüvelyében a savas pH eltolódott lúgos irányba amelynek hatására a hüvely savas pH-ja eltolódott lúgos irányba, emiatt teret nyerhettek a kórokozók.

Réka fájdalmas viszketés érzett az intim területeken, ami a későbbi együttléteik után egyre intenzívebbé vált - Illusztráció Forrás: Shutterstock

A hüvelygomba az egyik legkellemetlenebb probléma, amellyel a nők életük során találkoznak és sokaknál visszatérő panaszokat is okoz. A fertőzés során felborul a hüvely biológiai egyensúlya, amely az alábbi tünetekkel jár együtt:

hüvelyfolyás: sűrű, darabos folyás, túrós állagú, sárga vagy fehér színű, szagtalan
szeméremtájéki és hüvelyi panaszok: erős hüvelyi viszketés, égő érzés, fájdalom, vörösség

A tünetek közül a legirritálóbb az intim területek viszketése, mivel ez keseríti meg leginkább a mindennapokat. A vörös, gyulladt szeméremtájékot azonban nem szabad dörzsölni, bármennyire is jól esne megvakarni, attól ugyanis csak fokozódik a gyulladás és még elviselhetetlenebb lesz az égő érzés.

Tanácsok , hogy elkerüld a hüvelygombát:

Öltözködj kényelmesen, viselj pamut fehérneműt! A gombák szeretik a nedves, fülledt környezetet, ezért egy műszálas bugyiban könnyebben elszaporodhatnak, ellenben egy száraz, jól szellőző pamut fehérnemű nem kedvez a gombák megtelepedésének. A szűk nadrágok helyett hordj gyakrabban szoknyát vagy ruhát.
Fokozottan ügyelj a higiéniára a menstruáció alatt! Ne hagyd bent túl sokáig a tampont és a betétet is rendszeresen cseréld. A menzesz idején megváltozik a hüvely pH-értéke, aminek következtében megbomlik az egészséges egyensúly és gyakrabban fordulhat elő hüvelyi fertőzés.
Gombás hüvelyfertőzés esetén tartózkodj a szextől! A hüvelygomba ugyan nem szexuális úton terjed, de a partnerek között fennállhat az oda-visszafertőzés veszélye. A teljes gyógyulásig légy türelmes.
Mindig cseréld le a vizes fürdőruhát vagy izzadt ruhadarabot! A fürdőzések után zuhanyozz le, és szaunázás alkalmával pedig csak a saját törölköződet használd.
A hüvelygomba kezelésére a szokásos gombaellenes készítmények mellett számos kiegészítő kezelés lelhető fel a patikákban. Fontos, hogy a kezelést bízzuk a nőgyógyászunkra, aki a pontos diagnózis alapján választja ki a számunkra megfelelő terápiát. Mindemellett érdemes olyan helyi hatású készítményt is beszereznünk, amely segít abban, hogy mielőbb megszabaduljunk a kellemetlen tünetektől, valamint segít helyreállítani a károsodott hüvelyflóra egyensúlyát, gátat szabva a gombák szaporodásának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.