Fontos, hogy az is felvegye az oltást, aki a tavalyi évben esett át koronavírus-fertőzésen. 

Újabban sokan megvizsgáltatják az antitest-szintjüket, kérdés: valóban jól teszik-e? Fertőzés vagy védőoltás után termeli a szervezet az IgG-típusú antitesteket, így vagy a fertőzés után kb. egy hónappal, vagy a második védőoltás beadása után1 héttel érdemes ellenőriztetni ennek szintjét. 

Mennyire és miben számít?

„Van néhány tévhit az antitest-teszteléssel kapcsolatosan, amit a szakemberek folyamatosan próbálnak eloszlatni, viszont néhányan túl is tolják ezt, azt hangoztatva, hogy az antitest-szint mérésének az égvilágon semmi értelme nincsen. Aki viszont kíváncsi erre, azt gondolhatja, hogy ez egy nagyon fontos marker, és meg lehet vele állapítani a védettség mértékét. Az igazság valahol középen van" – magyarázza legújabb posztjában Fejér Szilárd, kémikus kutató.

Forrás: Shutterstock

Fejér Szilárd szerint a  következő esetekben biztosan nem érdemes mérni az ellenanyag-szintet.

„Ha valaki abban reménykedik, hogy a tavalyi koronavírus-fertőzése után védett a megfertőződéstől, és ezért nem megy el beoltatni magát, az nagy hiba. Ilyen esetekben antitest-szinttől függetlenül javasolt az oltás felvétele" – hívja fel a figyelmet a szakember.

Nem érdemes ellenanyag-szintet méretni, ha szeretnénk zöld igazolványt, azt ilyen tesztre nem adnak Romániában. Több laborban végeznek ilyen mérést és mivel könnyedén hamisítható, ezért a hatóságok nem vezették be az ilyen alapvédettségi igazolványt. 

A vírus vizsgálata szempontjából - az erdélyi virológus szerint - a tudósoknak érdeke, hogy rengetegen teszteltessék magukat. 

„A negyedik hullám platóján, amikor az antitest-mérésre jelentkezők jelentős része meg fog fertőződni a következő időszakban, az antitest-eredményeket fel tudjuk használni több adat gyűjtésére, és remélhetőleg meg tudjuk állapítani azt a határértéket, amely alatt nagy a megfertőződés rizikója, és ami fölött ez a rizikó lényegesen kisebb" – magyarázza Fejér Szilárd, kémikus kutató.