Rusvai Miklós kemény üzenetet küldött az oltáselleneseknek

fotó: Talán Csaba -
omikron variáns vakcina oltásellenesség Rusvai Miklós Rusvai Miklós virológus Rusvai Miklós üzent az oltáselleneseknek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az oltásellenesek körében egyre jobban terjed az a nézet, mely szerint csak ki kellett volna várnia mindenkinek, hogy a koronavírus legyengüljön. A most megjelent omikron variánsról ugyanis azt gondolják, hogy az előjele lehet a járvány végének, és ezért felesleges volt idő előtt beoltani ennyi embert.

Rusvai Miklós virológus szerint az emberek életével játszottak volna, ha nem fejlesztik ki a vakcinát és a tudósok is ölbe tett kézzel várják, míg magától lecseng a járvány. A most megjelent mutáció elsőre nagy pánikot keltett, ugyanis fertőzőképessége extrém magas, ám nem okoz olyan súlyos tüneteket, mint a delta.

"Ha mindjárt az elején ilyen lett volna ez a vírus, valóban nem lett volna szükség vakcinára, de nekünk át kellett vészelnünk azt az időszakot, amíg ez a változat kialakult. És nem lehetett tudni, hogy ez egy, öt vagy tíz év alatt alakul ki. Tehát ezért mindent meg kellett tenni, hogy küzdjünk ellene addig is, míg megjelenik a kevésbé kórokozó változat" – véli a virológus.

Rusvai Miklós szerint az oltásnak köszönhető, hogy sokak életét megmentették fotó: Talán Csaba

A doktor szerint az oltásnak köszönhető, hogy sikerült megfékezni egy még pusztítóbb járványt, és ha beigazolódik, hogy az omikron valóban enyhe variáns, akkor is szükség lesz a vakcinációra.

"Mindaddig, amíg beigazolódik, hogy az omikron valóban gyengébb kórokozó képességű, addig folytatni kell az emberek immunizálását, mert továbbra is ez a leghatékonyabb védekezés a vírus ellen, csak így tudunk még több életet megmenteni, és elkerülni a betegség okozta súlyosabb szövődményeket" – mondja Rusvai a Ripostnak.

Az ellenanyag-fejlesztés során most megszerzett tapasztalat pedig később is kifizetődik majd, ugyanis az újabb járványokkal szemben már könnyebb lesz védekezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.