A Down-szindróma egy veleszületett rendellenesség, amely nem gyógyítható. A becslések szerint minden hatszázadik gyermek szenved a 21. kromoszómapár hibás osztódása miatt bekövetkezett betegségtől. Emiatt határozott úgy 2011-ben az Egyesült Nemzetek Szervezete, hogy március 21. legyen a Down-szindróma világnapja.

Számtalan híresség és alapítvány küzd azért, hogy a Down-szindrómás emberek egyenlő esélyekkel induljanak az életben. Nehezített pályán mozognak, de nem lehetetlen kitörniük. A művészi és modellszakma is nyitva áll a Down-osok előtt, ezt bizonyítják azok a hírességek, akik a betegség ellenére sikeressé tudtak válni.

Ez a rendellenesség a szülők számára is nehéz helyzetet teremt. Jól ismerik ezt a magyar hírességek is. Balla Eszter és Szinetár Dóra színésznők nyíltan és büszkén vállalják, hogy gyermekük Down-szindrómás. Épp ezért kiemelten fontos számukra, hogy segítsék a Down-osok társadalmi beilleszkedését.

A betegség világnapja alkalmából Balla Eszter egy megható fotót tett ki közösségi oldalára, amin kislányával, a 13 éves Emmával látható.