Napfényhormon - A D-vitamin csodás hatásai

Forrás: pixabay.com -
immunrendszer D-vitamin vitamin magazin napfény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan úgy vélik, D-vitamint csak a gyerekeknek érdemes szednie, és nekik is csupán a téli időszakban, hiszen a napsütés hatására szervezetünk eleget termel belőle. Ám ez így nem teljesen fedi a valóságot.

A Semmelweis Egyetem egyik kutatása alapján a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin hiányos. De hát miként lehetséges ez, amikor nem barlangban vagy a föld alatt élünk, és mindenkit ér a napfény?

D-vitamint napfény hatására szervezetünk a bőrben képes előállítani Forrás: pixabay.com

Először tisztázzuk, hogy mi is a D-vitamin

A D-vitamin egy tulajdonképpen egy, a szteroid hormonok családjába tartozó, zsírban oldódó aktív hormon, vagyis inkább prehormon. A napfény hatására szervezetünk a bőrben képes előállítani, amit a zsírszövetekben el is raktároz: az UV-B sugárzás hatására egy igen összetett folyamat révén, elsősorban koleszterinből keletkezik. A napsugárzás szempontjából a 10-14 óra közötti idő lenne a legalkalmasabb arra, hogy a napsütést élvezve elegendő D-vitamin tudjon szervezetünkben termelődni. Ez azonban épp az az időintervallum, mely a sugárzás szempontjából káros lehet a bőrünk számára.

A modern ember tehát nincs eleget a napon ahhoz, hogy megfelelő mennyiség tudjon termelődni ebből a rendkívül fontos vitaminból ahhoz, hogy kellő mennyiség raktározódhasson el. Így tavaszra az emberek nagy százaléka D-vitamin hiányban szenved.

Mennyi az annyi

Felnőttek esetén a napi D-vitamin adag 1500-2000 NE (nemzetközi egység). Ilyenkor tavasszal – a legjobb esetben is kiürült - D-vitamin raktárak feltöltése azonban élelmiszerekkel szinte lehetetlen. Vannak persze olyan ételek, amik tartalmaznak D-vitamint, de étkezéssel a vitaminigény mindössze 10-20 százaléka biztosítható.

Élelmiszerekből nem pótolható az a mennyiség, amire szükségünk van Forrás: 123rf.com

Miért ennyire fontos a D-vitamin?

Ez a nagyszerű vitamin számos betegség megelőzésében és feloldásában, valamint az általános egészségünk megőrzésében játszik szerepet.

Feladatai között szerepel a csontok egészségének megőrzése, az immunrendszer támogatása, a szív- és érrendszeri betegségek elkerülése, továbbá segít elkerülni a daganatos megbetegedéseket, a cukorbetegség kialakulását, és hatalmas szerepe van az elhízás, a depresszió és az autoimmun kórkép elkerülésében. A D-vitamin továbbá befolyásolja a hormonháztartás működését, szabályozza a vérnyomást, és hatással van a sejtek regenerálódására is.

A D-vitamin számos esetben jelent megoldást meddőség esetén, mivel a női és a férfi termékenységre is jótékonyan hat, de D-vitamin kúra javasolt PCOS, inzulinrezisztencia, menopauza, valamint menstruációs cikluszavar esetén is.

A D-vitamin hiány tünetei

Mivel ez a szupervitamin nagyban hozzájárul az immunrendszer optimális működéséhez, így hiánya esetén sokkal védtelenebbé válunk a különböző fertőzésekkel, vírusokkal szemben.

A már-már kóros fáradékonyság, a depresszív hangulat és a figyelemzavar, valamint a nagyobb erőfeszítést igénylő koncentráció is komoly D-vitamin hiányra utalhat

Amennyiben szeretnéd szervezetedet ellenállóbbá tenni a hétköznapi és a komoly szövődményekkel, életminőség-romlással járó betegségekkel szemben, és elkerülnéd a tavaszi fáradtságot, érdemes a napozás előtti időszakban, kúra formájában valamilyen D-vitamin készítményt szedned.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.